«Δεν είναι απλή υπόθεση η απώλεια της εξεταστικής»

Τελευταία ενημέρωση: 2020-04-29, 17:17:54
«Δεν είναι απλή υπόθεση η απώλεια της εξεταστικής»

Στο… άγνωστο χιλιάδες φοιτητές οι οικογένειες των οποίων επιβαρύνονται με έξοδα για τις ανάγκες των σπουδών

 

Κραυγή αγωνίας από Θεσσαλό φοιτητή του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για το τι μέλει γενέσθαι με την εξεταστική του Ιουνίου στα ΑΕΙ της χώρας. Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος από την Καρδίτσα, με το ξέσπασμα της πανδημίας επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του συνεχίζοντας τα μαθήματα του εξαμήνου μέσω τηλεκπαίδευσης όπως γίνεται στα ΑΕΙ όλης της χώρας. Κι ενώ ο στόχος της μη απώλειας του εξαμήνου από πλευράς μαθημάτων φαίνεται να επιτυγχάνεται, ο ίδιος όπως και χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα έχουν πλήρη άγνοια για τον χρόνο της διενέργειας της εξεταστικής.

Με άρθρο παρέμβασή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Παπαδόπουλος εκφράζει την αγωνία που βιώνουν όλοι οι φοιτητές: τόσο ο ίδιος που είναι φοιτητής του πέμπτου έτους επί πτυχίω όσο και συμφοιτητές του που φοβούνται ακόμη και διενέργεια διπλής εξεταστικής που δεν θα τους αφήσει τον χρόνο να μελετήσουν.

«Τώρα που φαίνεται ότι οδεύουμε επιτυχώς προς την έξοδο της υγειονομικής κρίσης, ακούμε καθημερινά κουβέντες για τον τρόπο της εξόδου. Δημοσιογράφοι, ειδικοί, κυβερνητικά στελέχη, πολιτικοί επιδίδονται κάθε μέρα σε ατέλειωτες συζητήσεις, για τις διαδικασίες, τα μέτρα, το χρονοδιάγραμμα, την μέθοδο που η οικονομία και η κοινωνία θα αρχίσει σιγά - σιγά να ζωντανεύει.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, γινόμαστε θεατές και δέκτες των ατέλειωτων προβληματισμών για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, για τη δευτεροβάθμια ακόμα και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Καλώς γίνονται όλες αυτές οι συζητήσεις μιας και η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε απαιτεί διεξοδική ανάλυση και μελετημένες κινήσεις. Είναι όμως αδιανόητο να μη συζητάει κανένας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη διεξαγωγή των μαθημάτων και τις εξετάσεις του Ιούνη», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος στην παρέμβασή του με τίτλο «Η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί και να νοιαστεί τους φοιτητές».

Όπως είναι γνωστό στα ΑΕΙ της χώρας και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η τηλεκπαίδευση ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και με απόφαση του Κράτους έκλεισαν τα πανεπιστήμια για να μειωθεί η πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού.

Χιλιάδες φοιτητές επέστρεψαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Οσα μπορούν. Γιατί τα εργαστηριακά μαθήματα που απαιτούν φυσική παρουσία μεταθέτονται για τον χρόνο που θα ανοίξουν τα Πανεπιστήμια.

Φόβοι για διπλή εξεταστική

Η αγωνία των φοιτητών που αρχικά φοβόντουσαν ότι θα χάσουν το εξάμηνο των μαθημάτων έγινε αγωνία για τον χρόνο της εξεταστικής, για την οποία δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

«Είναι ασύλληπτη η αδυναμία ανταπόκρισης που επιδεικνύει η ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης της χώρας μας στις προκλήσεις των καιρών και των απαιτήσεων που επέβαλε η υγειονομική κρίση. Σε μια εποχή που η τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει τα πάντα, ακόμα και την τηλεκπαίδευση εξάχρονων μαθητών, δεν συζητάει κανένας για το τι θα γίνει με τα πανεπιστήμια. Λες και ξαφνικά δεν υπάρχει τριτοβάθμια εκπαίδευση! Λες και είναι απλή υπόθεση μια χαμένη εξεταστική! Άραγε, το ίδιο δρομολογούν και τα άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια;

Κανένας δεν νοιάζεται για όλους εμάς, τους χιλιάδες φοιτητές που περιμένουμε; Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να χωνεύουμε την ιδέα ότι για να μειωθεί το πολιτικό κόστος της «χαμένης εξεταστικής» θα πρέπει τον Σεπτέμβριο να γίνουν δυο εξεταστικές μαζί; Αλήθεια, ποιος πιστεύει ότι είναι λογική και αποτελεσματική η λύση της σωρηδόν εξέτασης μαθημάτων μόνο και μόνο για να λέμε ότι δεν χάθηκε η εξεταστική; Κοροϊδευόμαστε; Κι επιπλέον, αν μέσα στα αμφιθέατρα των εκατοντάδων φοιτητών δεν μπορούν, για λόγους υγειονομικής ασφάλειας, να γίνουν εξετάσεις τον Ιούνιο ποιος εγγυάται ότι αυτές μπορούν να γίνουν τον Σεπτέμβριο για τους ίδιους λόγους;» επισημαίνει στο άρθρο του ο φοιτητής του οικονομικού του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Παπαδόπουλος.

Ο Καρδιτσιώτης φοιτητής, όσο και χιλιάδες άλλοι φοιτητές που αναγκάζονται να νοικιάζουν σπίτια στις πόλεις που σπουδάζουν φοβούνται ότι τυχόν μετάθεση της εξεταστικής θα επιβαρύνει περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

«Δεν αντέχει ο οικογενειακός προϋπολογισμός περαιτέρω επιβάρυνση»

«Δημιουργείται έντονη η εντύπωση στη φοιτητική κοινότητα, ότι οδεύουμε ολοταχώς στη συντέλεση ενός εγκλήματος στην περίπτωση αυτή. Γιατί τόσο η οριστική ακύρωση όσο και η μετακίνηση της εξεταστικής τον Σεπτέμβριο, θίγουν ανεπανόρθωτα όλους τους φοιτητές, και διπλά τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός αυτών των φοιτητών που έχει συρρικνωθεί σημαντικά κατά την δεκαετή οικονομική κρίση, δεν αντέχει πλέον, μια επιπλέον εξάμηνη επιβάρυνση φοιτητικών σπουδών», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος και ζητά άμεση λύση:

«Επιτέλους, οφείλουν η Πολιτεία και τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα να καταλάβουν το πρόβλημα που βιώνουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους και να δώσουν άμεσα λύση. Κι αυτή η λύση δεν μπορεί να περιλαμβάνει ούτε «μετάθεση» της εξεταστικής στο απώτερο μέλλον, αφού ούτε και για τότε γνωρίζει κανένας αν θα πληρούνται οι υγειονομικές συνθήκες, αλλά ούτε ασφαλώς και την ακύρωση της εξεταστικής περιόδου. Υπάρχουν αξιόπιστα εργαλεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των φοιτητών είτε μέσω της τεχνολογία (όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή και με τις διαδικτυακές παραδόσεις των μαθημάτων) είτε με άλλες μεθόδους (π.χ. εκπόνηση εργασιών)., με εξαίρεση (ενδεχομένως) των μαθημάτων που απαιτούν την χρήση εργαστηρίου ή άλλων υποδομών.

Οι πολιτειακοί και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν και για την περίπτωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να δείξουν το ίδιο ενδιαφέρον και σεβασμό, δρομολογώντας ένα θετικό τέλος στην αγωνία των φοιτητών και των οικογενειών τους».

Σχόλια
Εξεταστική επι πτυχίω φοιτητών
Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση που περιγράφει ο φοιτητής απο την Επαρχία.Δυστυχώς όμως κανένας δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί επί της ουσίας του θέματος και για την αγωνία και την οικονομική κατάσταση των φοιτητών και των φουκαράδων των γονέων που στηρίζουν την όλη προσπάθεια των παιδιών τους. Έλεος ποια με αυτή την κοροϊδία και το πρόσχημα του ιού σε αυτά που μας βρήκαν και αυτά που θα ακολουθήσουν. Δεν ακούσαμε καμία λεπτομερή αναφορά από την Υπουργό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ιδιαίτερα για τους φοιτητές επι πτυχίω, πολλοί των οποίων πρέπει να εξετασθούν και ενώπιον επιτροπών και με την παρουσία-σύμπραξη ομάδας συμφοιτητών-π.χ.{βλέπε Μουσικές σπουδές εξέταση Εβδόμης} και με καθηγητές πολλές φορές συμβασιούχους που οι συμβάσεις τους όμως λήγουν στις 30 Ιουνίου 2020. Αυτά άραγε τα γνωρίζουν οι σοφοί του Υπουργείου ώστε να τα επεξεργασθούν και να λάβουν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην χαθεί ένα επιπλέον εξάμηνο πέρα από τον κόπο,αγωνία και Έξοδα{ενδεικτικά μια γκαρσονιέρα στη Κομοτηνή στοιχίζει τουλάχιστον 300 ευρώ ,για την φτωχομάνα Θεσ/νικη,τα ίδια και χειρότερα.-ΚΑΜΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ- Αλλά θα μου πείτε ποιος νοιάζεται εαν ο ίδιος δεν έχει το πρόβλημα στην ίδια την Οικογένεια του για όλα αυτά πέρα από βαρύγδουπες δηλώσεις ΤΩΝ Υπευθύνων ταγών,χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα στην επίλυση προβλημάτων. ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ.....
Iασων - 2020-04-29 22:36:02
Αποστολή σχολίου
7
+
3
=