ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Ανοίγει ο δρόμος τροφοδότησης απομακρυσμένων περιοχών

εδα-θεσσ-ανοίγει-ο-δρόμος-τροφοδότηση-23251

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μαΐου στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Συμπιεσμένο φυσικό αέριο στην τελική κατανάλωση» δημιουργούνται οι πλέον ευνοϊκές συνθήκες για την τροφοδότηση απομακρυσμένων περιοχών με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG)στον νομό Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κ. Νικόλαος Μπουλαξής, o γενικός διευθυντής της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) κ. Λεωνίδας Μπακούρας μαζί με στελέχη της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κώστας Γιουτίκας και δήμαρχοι από δήμους του νομού Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αναμένεται άμεσα η έκδοση του Τεχνικού Κανονισμού σχετικά με τη χρήση του συμπιεσμένου φυσικού αερίου , ενώ εκ μέρους της ΡΑΕ υπάρχει σαφής διαβεβαίωση ότι θα ολοκληρωθεί το σχετικό Ρυθμιστικό Πλαίσιο. Απόφαση της ΡΑΕ είναι να τεθεί το εν λόγω Ρυθμιστικό Πλαίσιο σε δημόσια διαβούλευση για 15 μέρες και παράλληλα πρόθεσή της είναι να μην υπάρχει διάκριση στην τιμολόγηση ανά περιφέρεια τόσο για τους καταναλωτές που είναι διασυνδεδεμένοι στο δίκτυο όσο και γι αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν συμπιεσμένο αέριο, συγκλίνοντας με τις προσπάθειες της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την ενιαία τιμολόγηση.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε από τον γενικό διευθυντή, κ. Μπακούρα Λεωνίδα και τα στελέχη της ΕΔΑ ΘΕΣΣ ότι η Εταιρεία ως πρωτοπόρος και διαθέτοντας την κατάλληλη τεχνογνωσία έχει ήδη ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες των εγκαταστάσεων σταθμών αποσυμπίεσης σε δύο δήμους, Λαγκαδά και Τυρνάβου με γνώμονα τον ασφαλή εφοδιασμό του δικτύου, και αμέσως μετά την έκδοση του ρυθμιστικού πλαισίου θα προχωρήσει στην τροφοδότηση αυτών των περιοχών.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2018-2022,για το οποίο αναμένεταιη έγκρισή του στο προσεχές διάστημα από την Αρχή, προβλέπεται η περαιτέρω διείσδυση φυσικού αερίου και με τη χρήση CNGσε νέες περιοχές εντός της αδείας της γεωγραφικής περιοχής του Νομού Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, για το έτος 2018 έχει ενταχθεί στον προγραμματισμό η τροφοδότηση με CNG νέων περιοχών όπως ο Λαγκαδάς, τα Κουφάλια και η Χαλάστρα στη Θεσσαλονίκη, ο Τύρναβος, η Καλαμπάκα και η Ελασσόνα στη Θεσσαλία και σε επόμενο στάδιο ο Παλαμάς και η Αγιά. Επίσης, όσον αφορά στην επέκταση του δικτύου, το 2018 θα κατασκευαστούν 87 επιπλέον χιλιόμετρα και θα συνδεθούν νέες περιοχές με το δίκτυο όπως το Νέο Ρύσιο, η Μηχανιώνα, η Επανομή στη Θεσσαλονίκη.

Στα έτη 2019- 2022για το νομό Θεσσαλονίκης προβλέπεται η σύνδεση στο δίκτυο Φυσικού Αερίου των περιοχών των Βασιλικών του Δήμου Θέρμης, του Σταυρού του Δήμου Βόλβης (CNG) και της Χαλκηδόνας του Δήμου Χαλκηδόνας (CNG). Παράλληλα, για την περιφέρεια Θεσσαλίας προβλέπεται για το έτος 2019 η επέκταση του δικτύου στη Ν. Αγχίαλο, και ως το 2022η τροφοδότηση με συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο των περιοχών των Δήμων Σοφάδων, Τεμπών, Μουζακίου, Αμπελώνα και Φαλάνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκ μέρους του υπουργείου και της ΡΑΕ, υπογραμμίστηκε η καταλυτική συμβολή της ΕΔΑ ΘΕΣΣστην έκδοση του Τεχνικού Κανονισμού και επιπλέον τονίστηκε η πολύτιμη συνδρομή της Εταιρείας στη διαμόρφωση του Ρυθμιστικού Πλαισίου μέσω της τεχνογνωσίας και της πολυετούς εμπειρίας της στον ενεργειακό κλάδο.

Συνοψίζοντας, ο κ. Μπακούρας εξέφρασε με τη σειρά του, την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία με το υπουργείο σχετικά με την έκδοση του Τεχνικού Κανονισμού.Ταυτόχρονα, αναγνώρισε τις προσπάθειες για τη θετική έκβαση της θέσπισης του Ρυθμιστικού Πλαισίου μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα και τη διατήρηση ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής διασφαλίζοντας την ίση διαχείριση των καταναλωτών. Στόχος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι πάντα ο σωστός προγραμματισμός των έργων επέκτασης του δικτύου, η τήρηση του κώδικα διανομής και ο σεβασμός στον τελικό καταναλωτή.

Τέλος, υπογράμμισε ότι με την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου και τη χρήση του CNG στις απομακρυσμένες περιοχές μειώνεται σημαντικά το ενεργειακό κόστος στους οικιακούς καταναλωτές και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, προάγοντας έτσι την ανάπτυξη και περιορίζοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου