ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Προτεραιότητα η ανανέωση της άδειας γεωτρήσεων

προτεραιότητα-η-ανανέωση-της-άδειας-γ-490663

Με το ζήτημα της ανανέωσης των γεωτρήσεων χωρίς κόστος για τον αγρότη δεσμεύτηκε να ασχοληθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα στην αιρετή περιφέρεια Θεσσαλίας ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, περιοδεύοντας στο νομό Καρδίτσας και ειδικότερα σε Κέδρο, Λεοντάρι, Καλλιφώνιο και Καλλίθηρο.

«Οι Θεσσαλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι χρειάζονται περιφερειακή αυτοδιοίκηση που να θέτει «κόκκινες γραμμές» στην κεντρική εξουσία. Χρειάζονται Περιφερειάρχη που να διεκδικεί μαζί τους για δίκαιες αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ στο βαμβάκι, επέκταση των ασφαλιστικών καλύψεων του ΕΛΓΑ, μείωση του κόστους παραγωγής. Χρειάζονται περιφερειάρχη της πράξης και των έργων κι όχι της θεωρίας και των λόγων. Πάνω απ’ όλα δεν χρειάζονται Περιφερειάρχη που να είναι… κυβερνητικός εκπρόσωπος ή… εισπράκτορας του Μνημονίου και της τρόικας», τόνισε ο κ. Αγοραστός.

Ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέπτυξε το αγροτικό του πρόγραμμα δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως η απονιτροποίηση. «Είναι προς το συμφέρον των αγροτών της Θεσσαλίας – είπε – να εκλέξουν περιφερειάρχη που να έχει τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα όπως η μείωση της νιτρορύπανσης, η ολοκληρωμένη και η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του. Χρειάζεται όλοι μαζί, τεκμηριωμένα αλλά μαχητικά, να πείσουμε και να πιέσουμε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προκηρύξει αμέσως τα προγράμματα αυτά δεσμεύοντας για την Θεσσαλία όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους».

Ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε εκτενώς στις αναγκαίες υποδομές για την Θεσσαλία, ιδίως στα οδικά και αρδευτικά δίκτυα με έμφαση στην Ε-65, τις διανομαρχιακές συνδέσεις και τα αρδευτικά δίκτυα Σμοκόβου. Εκτενή αναφορά έκανε στον Αχελώο επισημαίνοντας με αφορμή την πρόσφατη ολιγόωρη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λάρισα: «Ο κ. Παπανδρέου δεν είχε τίποτα συγκεκριμένο να πει για το σταμάτημα των έργων στον Αχελώο με απόφαση της δικής του κυβέρνησης και ειδικότερα της υπουργού Περιβάλλοντος κας Μπιρμπίλη, στην οποία ο ίδιος έχει αναθέσει (δυο φορές μάλιστα) το συγκεκριμένο υπουργικό θώκο. Η αόριστη αναφορά του ότι ισχύει η περυσινή του προεκλογική δήλωση είναι βέβαιο ότι εντείνει την ανησυχία των Θεσσαλών για την τύχη του ζωτικής σημασίας αυτού έργου. Άραγε η προεκλογική δήλωσή του δεν «ίσχυε» όταν λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές του 2009 η κα Μπιρμπίλη τασσόταν εναντίον του έργου του Αχελώου και μάλιστα καλούσε τους Θεσσαλούς αγρότες να σταματήσουν να καλλιεργούν βαμβάκι; Δεν «ίσχυε» όταν η κα Μπιρμπίλη μεθόδευε κατά τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε το σταμάτημα των έργων; Το γεγονός ότι ούτε τώρα την αποδοκιμάζει ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ότι στηρίζει απόλυτα την πολιτική της κατά του έργου του Αχελώου».

Στην ομιλία του επανέλαβε τις βασικές προτεραιότητές του στην αγροτική πολιτική, όπως η σύσταση Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, η δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών, η στήριξη του υγιούς Συνεταιριστικού κινήματος και των μικρών συνεταιρισμών που διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα (πρωτογενούς παραγωγής ή μεταποιημένα), η προώθηση και διαφήμιση εντός και εκτός Ελλάδος των ποιοτικών προϊόντων με «θεσσαλική ταυτότητα».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου