ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Με φιλοδοξίες στο Παγκόσμιο οι Βολιώτες

με-φιλοδοξίες-στο-παγκόσμιο-οι-βολιώτ-390453

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο βρίσκονται οι δύο αθλητές του ΟΕΑ/ΝΑΒ, Γιώργος Παπασακελλαρίου και Γιάννης Καλανδαρίδης, οι οποίοι από σήμερα, Τετάρτη, ξεκινούν τις υποχρεώσεις τους με την Εθνική ομάδα κωπηλασίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων της Βραζιλίας. Ο τεχνικός του βολιώτικου συλλόγου, Σιμός Σάμιος μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις προσδοκίες και το στόχο των μεταλλίων.

Μετά από επίμονη προσπάθεια και αφού πραγματοποιήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων άνοιξαν την πόρτα της Εθνικής ομάδας, κερδίζοντας το εισιτήριο για το Ρίο, οι δύο Βολιώτες αθλητές βρίσκονται στην 7μελή αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και θα συμμετάσχουν στα αγωνίσματα της δικώπου και της τετρακώπου, με δύο βάρκες από τις τρεις της ελληνικής αποστολής.

Ρεπορτάζ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΤΗΣ

Προπονητές των δύο αθλητών στον ΟΕΑ/ΝΑΒ είναι οι Σίμος Σάμιος, τεχνικός σύμβουλος της ομάδας κωπηλασίας, Λευτέρης Καραγιάννης, προπονητής αγωνιστικής, και Σοφία Τασσιού προπονήτρια στο τμήμα ανάπτυξης, που με την επαγγελματική και επιστημονική τους κατάρτιση τόσο στα θέματα της φυσικής αγωγής, όσο και στις τεχνικές γνώσεις γύρω από το άθλημα της κωπηλασίας, οδήγησαν τους αθλητές σε αυτά τα υψηλά επίπεδα και στο κατώφλι της Εθνικής ομάδας, η οποία συνεχίζει το έργο της. Μάλιστα, το Παγκόσμιο κωπηλασίας στο Ρίο θα είναι και τεστ event για τους Βραζιλιάνους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι του 2016.

Ο 18χρονος Γιώργος Παπασακελλαρίου θα συμμετάσχει για τρίτη φορά σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα και θα αγωνιστεί στο αγώνισμα της δικώπου άνευ, ενώ έχει κατακτήσει κατά το παρελθόν μία 2η παγκόσμια θέση το 2013 και μία 5η το 2014, τέσσερις φορές έχει πανηγυρίσει το χρυσό στα Βαλκανικά πρωταθλήματα, ισάριθμες έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδος και φέτος διεκδικεί μία θέση στον τελικό. Από την άλλη, ο 17χρονος Γιάννης Καλανδαρίδης συμμετέχει για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο και έχει στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανιονίκης. Επίσης, έχει αγωνιστεί με επιτυχία σε διεθνείς αγώνες, ενώ στο Πιεντελούκο της Ιταλίας είχε καταλάβει την πρώτη θέση.

Τέλος, στην αποστολή της Εθνικής συμπεριλήφθησαν και οι Βλάχος, Αντώνης, Βαρδάκας, Μάντζιος και η Ασουμανάκη με προπονητή το Βολιώτη Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας, Βασίλη Πολύμερο.

Σάμιος: «Ελπίζουμε και σε μετάλλια»

Ο τεχνικός των δύο αθλητών στον ΟΕΑ/ΝΑΒ, Σίμος Σάμιος, σε δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μιλάει για τις προσδοκίες ενόψει των συμμετοχών στο Παγκόσμιο της Βραζιλίας και τα κριτήρια επιλογών της Εθνικής. Αναλυτικά:

«Μετά την πολύ καλή δουλειά, που έγινε στα σωματεία των αθλητών, η Εθνική ομάδα έδωσε τη δυνατότητα στους αθλητές να προπονηθούν καλύτερα. Επιλέχτηκαν δίκαια και ευχόμαστε ότι η προετοιμασία που γίνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα οδηγήσει καταρχήν και τους δυο αθλητές μας στον τελικό του Παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Από κει και πέρα, οι προσδοκίες σε σχέση με τα αγωνιστικά δεδομένα που έχουμε είναι πιο υψηλές, έτσι ώστε να ελπίζουμε και σε μετάλλια. Ο Παπασακελλαρίου έχει κατακτήσει δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο του 2013 και ο Καλανδαρίδης είναι από τους πιο καλούς και πιο προπονημένους της Εθνικής ομάδας, βάσει πάντα αγωνιστικών κριτηρίων

Εμείς είμαστε πάντα κοντά τους, στέλνουμε τη θετική μας διάθεση και βρισκόμαστε στο πλευρό τους κάθε στιγμή. Ομως, τον αγώνα και τη μάχη θα τη δώσουν μόνοι τους όπως δίνει κάθε αθλητής καθημερινά για να σταθεί στο στερέωμα και να μας κάνει υπερήφανους».

Για το αν θα είναι κριτήριο η παρουσία τους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του χρόνου το καλοκαίρι: «Σαν κατηγορία το επίπεδο των αγώνων είναι πολύ υψηλό. Συνήθως το Εφήβων – Νεανίδων είναι πιο δυνατό από το Νέων, όπου αγωνίζονται αθλητές 19-23 ετών. Κάποιοι απ’ αυτούς που θα πάνε καλά στο Παγκόσμιο θα κληθούν από την Εθνική ομάδα για την αποστολή των Ολυμπιακών. Αυτός είναι ο στόχος μας και δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για τα επόμενα χρόνια.

Πέρασαν από διαδικασίες όλο το χειμώνα, κάθε μήνα αξιολογούνταν από την Εθνική ομάδα οργανικά και βιολογικά με τα εργομετρικά τεστ, τα οποία γινόταν με την παρουσία ομοσπονδιακού τεχνικού, ενώ τρεις φορές το χρόνο κατέβαιναν και έκαναν δοκιμασίες νερού στις οποίες πρωταγωνιστούσαν. Ετσι, 1 Ιουλίου έκαναν το τεστ της Εθνικής, το οποίο θα έδειχνε ποιοι από τους 30 προεπιλεγμένους αθλητές θα μπορούσαν να συνεχίσουν.

Από τους επτά Ελληνες, έχουμε τη χαρά οι δύο να είναι δικοί μας. Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό σήμερα και ιδιαιτέρα στο δικό μας σωματείο, τον ΟΕΑ/ΝΑΒ, ο οποίος είναι ένας σύλλογος με πολύ λίγα οικονομικά, αλλά πολύ μεγάλη θέληση και προσπάθεια των αθλητών και των παραγόντων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου