ΤΟΠΙΚΟ

Εκλογές εδώ και τώρα…

εκλογές-εδώ-και-τώρα-457935

Ζήτησαν οι κ.κ. Ακτσιαλής και Αγγελόπουλος για τα δρώμενα της ΕΠΣΘ

Τις απαιτούμενες υπογραφές σωματείων, με σκοπό τη διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και τη διενέργεια εκλογών, συγκεντρώνουν οι κ.κ. Αντώνης Ακτσιαλής και Σπύρος Αγγελόπουλος, απαντώντας έτσι στις κινήσεις του προέδρου της ΕΠΣΘ, κ. Τάσου Μπατζιάκα κατά της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Ρεπορτάζ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΤΗΣ

Μαίνεται ο πόλεμος στους κόλπους της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας. Μετά τη συνέντευξη Τύπου των Μπατζιάκα, Θεοδώρου και Τασιόπουλου και την τοποθέτηση των επτά (Πάσχος, Κανάβας, Καράβας, Κουτσουνίδης, Τζοβάρας, Μαυροκέφαλος, Καραγιάννης), που ζήτησαν συγγνώμη, αλλάζοντας τη στάση τους, χθες οι Αντώνης Ακτσιαλής και Σπύρος Αγγελόπουλος παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Park». Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΠΣΘ, στις κινήσεις του κ. Μπατζιάκα και των «επτά», στις επαφές με τον κ. Γιώργο Γκιρτζίκη και στις διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Ο Αντώνης Ακτσιαλής μίλησε πρώτος, τονίζοντας:

«Την 1η Ιουνίου, ημέρα του Αγίου Πνεύματος, είχα πει «να τους φωτίσει το Αγιο Πνεύμα και να μη καταθέσουν αίτηση για διορισμό προσωρινής διοίκησης στην ΕΠΟ». Δυστυχώς δεν εισακούστηκα. Τους είπα ότι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα σωματεία, τους διαιτητές, τους παράγοντες των τοπικών ερασιτεχνικών σωματείων, μετά την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει.

Στις 11 Ιουνίου και μετά την απόφαση υπέρ ΕΠΟ και κατά ΕΠΣΘ, τους ανέφερα ξανά τα ίδια και πάλι δεν με άκουσαν. Εδώ θέλω να πω ότι ο δικαστής είχε λόγους να απορρίψει την προσφυγή της ΕΠΣΘ. Αυτό που μέτρησε είναι ότι κανένας από τους παράγοντες της ΕΠΟ δεν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα, ώστε να υπάρχει παρατυπία. Τώρα γίνεται η κατάθεση στον ανακριτή και μετά θα αποφασιστεί ποιοι θα πάνε σε δίκη. Και μόνο αν θα υπάρξει καταδικαστική απόφαση σε τελευταίο βαθμό, τότε θα μπορεί κάποιος να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Αυτή η δουλειά όμως θα πάρει χρόνια και μετά τις ερχόμενες εκλογές της ΕΠΟ, που θα γίνουν τον Οκτώβριο του ’16.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη. Από τη στιγμή που η ΕΠΟ είχε και τη στήριξη από 41 Ενώσεις μαζί με Ολυμπιακό Πειραιώς, Ατρόμητο και Αστέρα Τρίπολης.

Η απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων που απέβαλε την ΕΠΣΘ, από τους κόλπους της Ομοσπονδίας, μπορεί να συζητηθεί μόνο στη Γ.Σ. της ΕΠΟ του επόμενου καλοκαιριού και όχι την ερχόμενη Παρασκευή στην ετήσια Γ.Σ. (σ.σ. αργότερα επισημάνθηκε πως η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων μπορεί να συνεδριάσει οποτεδήποτε και να άρει τον αποκλεισμό, από τη στιγμή που θα συμφωνήσουν ΕΠΣΘ και ΕΠΟ).

Τι δήλωσε ο πρόεδρος, κ. Γκιρτζίκης, «η ΕΠΣΘ δεν είναι πια μέλος της ΕΠΟ. Η απόφαση που πήραμε είναι καθόλα νόμιμη. Η ΕΠΟ λειτουργεί στα πρότυπα της UEFA και της FIFA. Η ΕΠΣΘ που τα γνωρίζει όλα και αμφισβητεί τα πάντα, θεώρησε ότι δεν είχαμε δικαίωμα να αναστείλουμε την ιδιότητα μέλος της ΕΠΣΘ. Προφανώς, μόνο οι δέκα της ΕΠΣΘ γνωρίζουν από ποδόσφαιρο και καμία άλλη Ενωση στην Ελλάδα». Κανένας άλλος δεν μπερδεύτηκε να κάνει αγωγή κατά της ΕΠΟ».

«Γελάει όλη η Ελλάδα»

Στη συνέχεια, ο Αντώνης Ακτσιαλής, συμπλήρωσε: «Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για τα σωματεία. Γελάει όλη η Ελλάδα με αυτά που γίνονται. Δέχομαι συνέχεια τηλεφωνήματα για όσα έκανε η ΕΠΣΘ στην ΕΠΟ. Έκανε μια μεγάλη στροφή και κάποια στιγμή μου ήρθε ένα φαξ, για την αναδιάρθρωση. Κι εκεί υπήρχαν 7 υπογραφές. Αυτοί που νωρίτερα υπέγραψαν την αγωγή ότι είναι εγκληματική οργάνωση και ότι ο σημερινός πρόεδρος της ΕΠΟ διώκεται.

Πλέον, τα παίρνουν όλα πίσω. Τώρα τι γίνεται; Λένε οι επτά «συγγνώμη, λάθος. Μπαίνουμε μπροστά για να σωθεί το ποδόσφαιρο». Αυτά έπρεπε να τα σκεφτούν πριν καταθέσουν προσφυγή. Είναι μεγάλα παιδιά. Ντρέπομαι πως κατάντησαν την ΕΠΣΘ».

«Να μιλήσουν τα σωματεία»

Ο Αντώνης Ακτσιαλής ζήτησε την άμεση διεξαγωγή εκλογών, στις οποίες θα κατεβάσει ψηφοδέλτιο, ώστε «να αρθεί η ποινή κατά της Ένωσής μας», όπως τόνισε:

«Διάβαζα σε μία ιστοσελίδα ότι η ΕΠΟ δεν δέχθηκε τους επτά στο γραφείο αλλά κάπου αλλού. Δεν θέλω να πω τίποτα. Δεν μπερδεύομαι σε τέτοιες διαδικασίες. Εγώ την περασμένη Πέμπτη ήμουν στην ΕΠΟ, στα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Εμείς ζητάμε εδώ και τώρα εκλογές. Και αλλαγή εκ βάθρων του Δ.Σ. για να δοθεί η δυνατότητα να αρθεί η ποινή κατά της Ένωσής μας. Δεν πάει άλλο με αυτά που συμβαίνουν στην ΕΠΣΘ. Μονό εκλογές, για να μιλήσουν τα σωματεία, οι αιμοδότες του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος. Θέλω να σας δω στα μάτια και να σας διαβεβαιώσω ότι θα κατεβάσω ψηφοδέλτιο για να μπορέσουμε να άρουμε τα περιοριστικά μέτρα από την ΕΠΟ. Να αποκτήσει η Ενωση κύρος προς την ΕΠΟ και τις άλλες Ενώσεις. Εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε ζήλο, μεράκι και σας υπόσχομαι ότι θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα.

Αν πάρουμε τις εκλογές θα ισχύσει το όλοι για έναν και ένας για όλους. Θα σας πω και κάτι άλλο. Πήρα -ας πούμε- εγώ τις εκλογές, γιατί να μην φέρω την Εθνική Ελλάδος εδώ να παίξει με την Ουγγαρία στο τελευταίο παιχνίδι; Και κάτι άλλο. Ο κ. Μπατζιάκας έφερε την Σενεγάλη, έφερε το all star game. Να τα λέμε αυτά. Ο κ. Μπατζιάκας και ο κ. Ακτσιαλής έφεραν τον τελικό του Κυπέλλου, ΠΑΟ – ΑΕΛ».

«Δεν είχαν δικαίωμα στο λάθος»

Μετά την τοποθέτηση του Αντώνη Ακτσιαλή, το λόγο πήρε ο Σπύρος Αγγελόπουλος:«Βρίσκομαι εδώ, όχι τόσο για να στηρίξω τον κ. Ακτσιαλή, αλλά τα ερασιτεχνικά σωματεία. Καλούμε τα σωματεία όχι να στηρίξουν εμένα, τον κ. Ακτσιαλή και τους συνεργάτες μας αλλά να στηρίξουν τους εαυτούς τους, γιατί είναι πασιφανές ότι το μαγνησιώτικο ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Και τυπικά και ουσιαστικά. Δεν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε προσωπικές μας σκοπιμότητες. Θέλουμε να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε ως ερασιτεχνικά σωματεία. Για να γίνει αυτό πρέπει η τωρινή διοίκηση της ΕΠΣΘ να γίνει απερχόμενη διοίκηση. Αλλιως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Οσον αφορά αυτά που είπε ο Αντώνης σε σχέση με την απόφαση της ΕΠΟ, δεν είναι μια ρεβανσιστική απόφαση της ΕΠΟ. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Υπάρχει αθλητικός νόμος και νόμος του κράτους που καθορίζει το πλαίσιο μέσω του οποίου αναφέρεται το πότε υπάρχει κώλυμα σε έναν οργανισμό. Ο νόμος 27/25 του ’99, ο οποίος λέει ότι για να έχει κάποιος κώλυμα όντας μέλος της ΕΠΟ, απαιτείται να υπάρχει τελεσίδικο βούλευμα.

Τόσο εγώ όσο και ο κ. Ακτσιαλής αν θέλαμε να κάνουμε έναν αγώνα για τη δίκη μας καρέκλα θα ήμασταν μέσα. Την είχαμε την καρέκλα. Θα μπορούσαμε κι εμείς να πάμε με το ρεύμα, κόντρα στο συμφέρον των σωματείων. Εγώ σε πρώτο χρόνο παραιτήθηκα. Ποτέ δεν παραιτήθηκα από το ενδιαφέρον και την ενασχόληση με τα ερασιτεχνικά σωματεία αλλά παραιτήθηκα σε μια συμβολική κίνηση μήπως κάποιος το εκμεταλλευτούν με δηλώσεις, με συνέχεια παραιτήσεων. Λένε ότι αναγνωρίζουν το λάθος τους. Δεν έχουν δικαίωμα να το πουν αυτό. Διότι τους προειδοποιήσαμε. Τους είπαμε, από τα τέλη Μαΐου, τι ισχύει. Εγώ έχω να πω ότι όταν ασκείς διοίκηση δεν έχεις δικαίωμα σε λάθος. Αν κάνεις λάθος παραιτείσαι. Η διοίκηση ειδικά στην ΕΠΣΘ, το λέει και το καταστατικό, δεν είναι έμμισθη θέση. Είναι τιμητική. Γι’ αυτό όταν κάνεις λάθος πρέπει να παραιτηθείς, γιατί είσαι ανακόλουθος του τίτλου και της τιμής που ανέλαβες. Η παραδοχή του λάθος δεν σου δίνει άφεση αμαρτιών, ώστε να κάνει κι άλλο λάθος. Θα πρέπει τα ίδια τα σωματεία να αντιδράσουν. Έχουμε μαζέψει αρκετές υπογραφές σωματείων και θα καταθέσουμε αίτηση για έκτακτη Γ.Σ. με στόχο τη διενέργεια άμεσων εκλογών, ώστε το νέο Δ.Σ. και σύμφωνα με τις επαφές που είχε με την ΕΠΟ ο κ. Ακτσιαλής, να λυθεί το πρόβλημα.

Σε εκείνο το σημείο, ο Αντώνης Ακτσιαλής σημείωσε: «Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι αν αύριο γίνουν εκλογές και τελειώσουμε στις 20 Ιουλίου για παράδειγμα, αυτό το Δ.Σ. που θα προκύψει θα ισχύει μέχρι 28/2/17, για να ξαναγίνουν μετά εκλογές».

Επειτα, δέχθηκαν ερωτήσεις από τον Τύπο:

Η εκλογική διαδικασία, χρονικά, είναι προς το συμφέρον των σωματείων; Παραδείγματος χάριν υπάρχουν ποδοσφαιριστές, σήμερα, που νομίζουν ότι έχουν πάρει μεταγραφή σε άλλες Ενώσεις. Στην ουσία δεν έχουν πάρει μεταγραφή, ούτε μπορούν. Αν οι εκλογές πάνε πίσω, τα σωματεία είναι ευνοημένα ή όχι;

Αντ. Ακτσιαλής: «Για μένα είναι χαμένα. Αφού υπάρχει μαύρη κουρτίνα και δεν μπορούμε να κάνουμε τις διαδικασίες. Τα δελτία πηγαίνουν στην ΕΠΣΘ και στέλνονται στην ΕΠΟ. Κανένας δεν έχει κάνει μεταγραφή. Γι’ αυτό είπα ότι έχω τη διαβεβαίωση, αφού ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα πάρω ένα εύλογο χρονικό διάστημα παράταση. Και θα δοθεί και παράταση όπου κ αν θέλει να πάει κάποιος που προέρχεται από την ΕΠΣΘ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου