ΤΟΠΙΚΑ

Αποδέχονται τις ρυθμίσεις, αλλά…

αποδέχονται-τις-ρυθμίσεις-αλλά-872671

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

Οι οφειλέτες ελπίζουν σύντομα κάτι να αλλάξει, καθώς σε λίγες περιπτώσεις βλέπουν διαγραφή χρεών

Με δυσαρέσκεια γίνονται αποδεκτές από τους επιχειρηματίες οι ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ, που αποφασίζονται μετά από προσφυγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών, η οποία περίμενε επί χρόνια ένα ευεργετικό πλαίσιο για να τακτοποιήσει τις οφειλές της, καθώς δεν προστατευόταν από τον νόμο Κατσέλη, βλέπει τελικά ότι κατάφερε να κερδίσει χρόνο και τίποτα περισσότερο.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σε λίγες περιπτώσεις γίνεται διαγραφή οφειλών, ενώ με τον υπολογισμό και τόκων και των προσαυξήσεων οι επιχειρηματίες καλούνται να πληρώσουν τελικά ποσά, που φθάνουν και ξεπερνούν τα αρχικά των χρεών τους. Τον πέμπτο χρόνο οι δόσεις αυξάνονται σε τέτοιο βαθμό, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι ρυθμίσεις είναι αδύνατο να τηρηθούν.

Οι πρώτες αποφάσεις συνοδεύτηκαν από έντονη δυσανασχέτηση. Μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί η δικηγόρος Ελένη Σακκά λέει ότι οι οφειλέτες αναγκάζονται να αποδέχονται τις ρυθμίσεις με την ελπίδα ότι στα επόμενα χρόνια ίσως κάτι να αλλάξει, όπως να εκδοθεί ένας νέος νόμος που θα προβλέπει διαγραφή μεγαλύτερων οφειλών και λιγότερους τόκους.

Ρυθμίσεις χρεών προς Εφορία και ΕΦΚΑ

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα 60χρονου, ο οποίος διατηρεί καφετέρια σε νησί των Β. Σποράδων. Ο επιχειρηματίας έχει οφειλή στην Εφορία 56.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση που του έγινε δεν έχει διαγραφή οφειλής και μετά από 240 μήνες (δηλαδή 20 χρόνια) θα έχει πληρώσει συνολικό ποσό 93.000 ευρώ με δόσεις ύψους 186 ευρώ για τον πρώτο χρόνο, 242 ευρώ για τους δεύτερο, τρίτο και τον τέταρτο και 430 ευρώ για το χρονικό διάστημα από τον πέμπτο χρόνο έως τον εικοστό.

Στο τέλος της ρύθμισης ο 60χρονος θα έχει καταβάλει την οφειλή του αυξημένη κατά 39,78%.
Αντίστοιχα για τον ΕΦΚΑ, στον οποίο οφείλει ποσό 70.000 ευρώ, θα καταβάλλει δόσεις ύψους τον πρώτο χρόνο 230 ευρώ, τον δεύτερο, τον τρίτο και τον τέταρτο 300 ευρώ και από τον πέμπτο χρόνο έως τον εικοστό 534 ευρώ. Δεν διαγράφεται και πάλι κανένα ποσό από τα χρέη του, ενώ στη ρύθμιση υπολογίζονται τόκοι συνολικού ύψους 46.000 ευρώ. Αν και εφόσον τηρήσει τη ρύθμιση, στο τέλος, στα 20 χρόνια, θα έχει αποπληρώσει συνολικό ποσό 116.000 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το παράδειγμα 34χρονου Βολιώτη, ο οποίος είναι επίσης επιχειρηματίας. Ο οφειλέτης κατάφερε να έχει διαγραφή μέρους των χρεών του τόσο στην Εφορία όσο και στον ΕΦΚΑ. Εντούτοις, το ποσό οφειλής στην ΑΑΔΕ που διαγράφεται είναι επί της ουσίας πολύ μικρό, ενώ οι τόκοι που υπολογίζονται για την οφειλή του στον ΕΦΚΑ μαζί με τις δόσεις υπερβαίνουν το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών για τις εισφορές κατά 10%.

Συγκεκριμένα, στον 34χρονο διαγράφονται οφειλές ύψους 17.500 ευρώ στην ΑΑΔΕ από σύνολο ληξιπρόθεσμων χρεών 40.000 ευρώ. Εντούτοις, με τους τόκους που έχουν υπολογιστεί θα πληρώσει τελικά ποσό 37.000 ευρώ σε 20 χρόνια με δόσεις ύψους 74 ευρώ τον πρώτο χρόνο, 97 ευρώ τους δεύτερο, τρίτο και τέταρτο και 173 ευρώ από τον πέμπτο έως τον εικοστό χρόνο.

Αντίστοιχα, στον ΕΦΚΑ, που οφείλει συνολικό ποσό 108.000 ευρώ, σύμφωνα με τη ρύθμιση που έγινε, διαγράφεται ποσό 35.000 ευρώ, εντούτοις στο τέλος της ρύθμισης θα έχει καταβάλει συνολικά 120.000 ευρώ σε 20 χρόνια, με δόσεις ύψους 240 ευρώ τον πρώτο χρόνο, 312 ευρώ τους δεύτερο, τρίτο και τέταρτο και 556 ευρώ από τον πέμπτο χρόνο έως τον εικοστό.

Ρυθμίσεις για τα μη ενταγμένα χρέη με μόλις 12 δόσεις

Εκτός των προαναφερόμενων, οι επιχειρηματίες καλούνται να πληρώσουν σε 12 δόσεις τις οφειλές που δεν εντάσσονται στη ρύθμιση, ενώ έχουν να αντεπεξέλθουν και στις τρέχουσες εισφορές, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη θέση τους.

Κι όμως αμφότεροι οι επαγγελματίες ρυθμίζουν οφειλές που έχουν από το 2011 ακόμη και το 2013, αντίστοιχα, που ήταν ακόμη νωπά τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. Εδωσαν μεγάλο αγώνα για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους όρθιες και η μοναδική τους ελπίδα για ρύθμιση των οφειλών ήταν ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Τελικά σήμερα είναι αναγκασμένοι να αποδεχτούν τις ρυθμίσεις, επειδή όμως δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. «Ο πρώτος χρόνος των ρυθμίσεων έχει ρεαλιστικές δόσεις, στις οποίες μπορεί να ανταποκριθεί ο μέσος όρος των οφειλετών. Από τον πέμπτο, όμως, χρόνο και ύστερα οι δόσεις που σχηματίζονται είναι αντικειμενικά υπέρογκες σε σύγκριση με τις δυνατότητές τους. Δεν υπάρχει όμως κάποιο άλλο νομοθετικό πλαίσιο για να αξιοποιήσουν», σημειώνει χαρακτηριστικά η κα. Σακκά.

Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή ένας μεγάλος αριθμός Βολιωτών βρίσκεται σε αναμονή της κρίσης των αιτήσεων για ρυθμίσεις χρεών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού και δεν γίνονται αποδεκτές όλες.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποσκοπεί να παρέχει στους συμμετέχοντες πιστωτές λειτουργικό περιβάλλον διαμόρφωσης προτάσεων ρύθμισης των οφειλών του οφειλέτη και αποφυγής του κινδύνου αφερεγγυότητάς του, έπειτα από αίτηση του οφειλέτη ή έπειτα από δική τους πρωτοβουλία.

Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών υποβάλλεται από τον οφειλέτη ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) με τη χρήση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εξωδικαστικής Ρύθμισης Οφειλών του άρθρου 29. Τα δεδομένα του οφειλέτη τηρούνται στη βάση δεδομένων της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. για τρία χρόνια από τη λήξη της εκτέλεσης της σύμβασης αναδιάρθρωσης.

Αν η αίτηση του οφειλέτη δεν καταλήξει σε σύμβαση αναδιάρθρωσης, τα δεδομένα του διαγράφονται από το ηλεκτρονικό αρχείο της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. τρία χρόνια μετά την υποβολή τους. Η Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. ορίζεται ως υπεύθυνος και ως εκτελών την τήρηση και την επεξεργασία των ανωτέρω δεδομένων σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων).

Το Δημόσιο, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή οι χρηματοδοτικοί φορείς μπορούν ως πιστωτές να κινήσουν τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών κοινοποιώντας στον οφειλέτη με ηλεκτρονική επιστολή ή με δικαστικό επιμελητή ή με συστημένη επιστολή ή με ισοδύναμου τύπου ταχυδρομική επιστολή ή αυτοπρόσωπη παράδοση, εφόσον διασφαλίζονται με ισοδύναμο τρόπο η επιβεβαίωση αποστολής, παραλαβής και εμπιστευτικότητας, πρόσκληση για την εξωδικαστική αναδιάρθρωση των οφειλών του θέτοντας προθεσμία για την υποβολή της αίτησης της παρ. 1 έως 45 ημερολογιακές ημέρες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου