ΤΟΠΙΚΑ

Παιδιά – λάστιχο με τη συνεπιμέλεια 

παιδιά-λάστιχο-με-τη-συνεπιμέλεια-881089

ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Οπλο για… ένταση των διαφορών η από κοινού άσκηση της επιμέλειας

Ηταν Μάιος του 2021 όταν ψηφιζόταν από τη Βουλή ο νόμος για τη συνεπιμέλεια, μία μεταρρύθμιση στο οικογενειακό δίκαιο που συγκέντρωσε αναμφισβήτητα τα περισσότερα σχόλια. Ο νόμος ήταν καλοδεχούμενος από τον νομικό κόσμο, ο οποίος ωστόσο διατηρούσε επιφυλάξεις για το αποτέλεσμά του επί του πρακτέου. Σήμερα, έναν και πλέον χρόνο μετά, εκδίδονται οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις και η εφαρμογή τους δυστυχώς επιβεβαιώνει τον δικηγορικό κόσμο που ήταν εξαρχής προβληματισμένος.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Με την εφαρμογή της συνεπιμέλειας βλέπει κανείς παιδιά να είναι με μία βαλίτσα ανά χείρας κάθε εβδομάδα, να αλλάζουν ανά τακτά διαστήματα οικογενειακά περιβάλλοντα με διαφορετικές προσλαμβάνουσες και το χειρότερο να βιώνουν στο πετσί τους τις οικογενειακές έριδες που γκρέμισαν τα σπιτικά τους και οδήγησαν στη διάλυση των σχέσεων των γονέων τους.

Η δικηγόρος Βασιλική Ξαντά – Κατσουλάκη λέει ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη για να δεχτεί μία τέτοια μεταρρύθμιση και χρειάζεται ένα διάστημα προσαρμογής, το οποίο «πληρώνουν» αυτή τη στιγμή τα τέκνα στα οποία εφαρμόζονται οι πρώτες αποφάσεις.

«Ο νέος νόμος ήρθε για να λύσει προβλήματα, και να παρέμβει στον τρόπο άσκησης της αποκλειστικής επιμέλειας που συνήθως ανετίθετο στη μητέρα, όμως η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη, αφού οι μεν Ελληνες, που έχουν δυστυχώς κατά κύριο λόγο ανατολίτικη νοοτροπία, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όταν χωρίζουν, πρέπει να επιβάλλουν τη δική τους άποψη, οι δε Ελληνίδες θεωρούν ότι τα παιδιά τους είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη και τελικά βλέπει κανείς τα πράγματα για να γίνονται χειρότερα αντί να βελτιώνονται.

Σε άλλα κράτη της Ευρώπης που έχει εφαρμοστεί από ετών η συνεπιμέλεια, υπάρχει διαφορετική κουλτούρα και αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, που θεωρώ ότι με την πάροδο του χρόνου θα αποκτήσουμε κι εμείς, σεβόμενοι τον ισχύοντα νόμο», εξηγεί η ίδια, τονίζοντας ότι οι γονείς χρειάζονται ακόμη χρόνο για να κατανοήσουν πλήρως το πνεύμα του νέου νόμου αποφεύγοντας δυσάρεστες αντιδικίες.

Η εφαρμογή της από κοινού άσκησης της επιμέλειας, προς το παρόν σκοντάφτει σε πρακτικά ζητήματα. Οι διατροφές που ορίζονται στους γονείς με τις λιγότερες οικονομικές δυνάμεις είναι μικρές, αφού τα ζευγάρια μοιράζονται την ανατροφή των τέκνων τους. Έτσι δημιουργείται πρόβλημα, αν το παιδί αποκτήσει καινούργιες δραστηριότητες με την πάροδο του χρόνου, αν χρειάζεται περισσότερα φροντιστήρια, αν αρρωστήσει και απαιτείται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Αυτά η απόφαση του Δικαστηρίου δεν μπορεί να τα προβλέψει, και εναπόκειται στην ωριμότητα των γονέων η αντιμετώπισή τους.

Δημιουργούνται όμως και άλλα θέματα, όπως είναι η καταχρηστική άσκηση της συνεπιμέλειας από τον πατέρα. Μπορεί, να μη συμφωνεί με το σχολείο όπου πηγαίνει το παιδί, με τις εξωσχολικές του δραστηριότητες, με τα εμβόλια που πρέπει να κάνει και προκαλούνται τότε αξεπέραστα ζητήματα, που και πάλι οδηγούν τους γονείς στο Δικαστήριο.

«Αναφερόμαστε πάντοτε σε ζευγάρια που έχουν οδηγηθεί σε λύση του γάμου τους με διαζύγια, που δεν ήταν συναινετικά. Όταν οι γονείς οδηγούνται στο Δικαστήριο, εκ προοιμίου διαφωνούν. Και η μεταξύ τους αντιδικία συνήθως δεν σταματά με την έκδοση της απόφασης, με την οποία ενδεχομένως και οι δύο να μην είναι ευχαριστημένοι. ‘Ετσι βλέπει κανείς ότι ο θεσμός προς το παρόν δρα τελικά σε βάρος του παιδιού, που βρίσκεται ανάμεσά τους, αφού απαιτείται γονείς που δεν μπορούν καν να συνεννοηθούν, να συνεργαστούν», σημειώνει η κ. Ξαντά – Κατσουλάκη.

Επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο κατατίθενται δεκάδες αγωγές στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου για διαζύγια, διατροφές, επιμέλειες, αιτήσεις για επικοινωνία με τα τέκνα. Η πανδημία και η ενεργειακή κρίση μπορεί να μείωσε τις σχετικές αιτήσεις λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, όμως ένα σημαντικός αριθμός ζευγαριών καταφεύγει στα δικαστήρια για να επιλύσει τις διαφορές του.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου 113 αγωγές για διατροφές και 144 αγωγές με τις γαμικές διαφορές για επιμέλειες- διαζύγια και επιμέλειες – διατροφές.

Σήμερα δε βλέπει κανείς ακόμη και ενήλικα παιδιά να στρέφονται κατά του πατέρας τους με αγωγή, διεκδικώντας διατροφές, αφού υπάρχει διάχυτα η αντίληψη ότι η διατροφή καταβάλλεται στον γονέα που έχει την επιμέλεια ή συνοικεί με τα τέκνα και όχι για τις ανάγκες του τέκνου.

Κάθε εβδομάδα σε διαφορετικό σπίτι

Με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου ορίζει τον τρόπο επικοινωνίας 10χρονης από τον Βόλο με τους γονείς της, κάνοντας δεκτή την αγωγή για συνεπιμέλεια που αιτήθηκε ο πατέρας. Η απόφαση εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο και αποτελεί μία από τις πρώτες δικαστικές αποφάσεις για συνεπιμέλεια σε τοπικό επίπεδο.

Η ανήλικη, σύμφωνα με την απόφαση, θα μένει κάθε πρώτη και τρίτη εβδομάδα του μήνα με τη μητέρα της και κάθε δεύτερη και τέταρτη με τον πατέρα της.

Η απόφαση του δικαστηρίου στηρίχτηκε στο γεγονός ότι η μητέρα δεν έχει καλλιεργήσει στην ανήλικη αρνητικά αισθήματα για τον πατέρα της, ότι ο πατέρας της ανήλικης ανταποκρίνεται με επιτυχία στον γονεϊκό του ρόλο και είναι εξίσου ικανός με τη μητέρα να ασκήσει επαρκώς την επιμέλεια του προσώπου της, ότι αγαπά τη θυγατέρα του και επιδεικνύει αμέριστο ενδιαφέρον για την ψυχοσωματική της ανάπτυξη και τις ανάγκες της και ότι συνεισφέρει ανελλιπώς στη διατροφή της.

Ακόμη, το δικαστήριο έλαβε υπόψη ότι ο πατέρας στην κατοικία του έχει διαμορφώσει εξοπλισμένο δωμάτιο για την ανήλικη, ότι τη φροντίζει με στοργή, και επιδεικνύει ενδιαφέρον για την κατάλληλη προετοιμασία της για το σχολείο αλλά και για την ψυχαγωγία της.

Σχετικά με το παιδί, η απόφαση αναφέρει ότι η ανήλικη διαθέτει την ωριμότητα που δικαιολογεί η ηλικία της των 10 ετών και αγαπάει εξίσου και τους δύο γονείς και περνάει ευχάριστα τον χρόνο της μαζί τους.

Μάλιστα, η απόφαση καταλήγει με το σκεπτικό ότι οι γονείς της ανήλικης μπορούν και οφείλουν για το καλό της να έχουν την απαραίτητη συνεργασία μεταξύ τους σχετικά με τα ζητήματα που την αφορούν, και ότι το συμφέρον της ανήλικης, στο οποίο το δικαστήριο αποβλέπει, επιβάλει να μην υπάρχει παρέκκλιση από το ήδη ισχύον νόμιμο σύστημα της από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση χωρισμού των γονέων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου