ΤΟΠΙΚΑ

Δωρεά – απάτη με λεία 13.000 € σε ίδρυμα της Μητρόπολης

δωρεά-απάτη-με-λεία-13-000-e-σε-ίδρυμα-της-μη-882892

Στο στόχαστρο επιτηδείων βρίσκονται εκκλησίες και ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού το τελευταίο χρονικό διάστημα. Απατεώνες τηλεφωνούν με πρόσχημα ότι ενδιαφέρονται να κάνουν δωρεές, αρπάζουν κωδικούς και αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς. Ιδρυμα της Μητρόπολης ζημιώθηκε με ποσό 13.000 ευρώ, όταν επιτήδειος τηλεφώνησε, είπε ότι είναι ο δήμαρχος της Νάξου και ζήτησε κωδικούς για να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας του, η οποία υποτίθεται ότι καταγόταν από το ίδιο χωριό, όπου εδρεύει το Ιδρυμα.

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος κρούει καμπανάκι κινδύνου μετά από πληροφορίες, που ήρθαν σε γνώση της ότι «άγνωστοι επιχειρούν να προσεγγίσουν Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα και ιδρύματα, προφασιζόμενοι ότι επιθυμούν να δωρίσουν χρηματικά ποσά, με απώτερο σκοπό την εξαπάτηση και την κλοπή χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς Ιερών Ναών, Ιερών Μονών και Ιδρυμάτων».

Εφιστά την προσοχή και παρακαλεί τους υπευθύνους να μη γνωστοποιούν κωδικούς τραπεζικών συναλλαγών και να μην προβαίνουν σε καμία απολύτως επικοινωνία με άγνωστα πρόσωπα. Σε ανάλογη περίπτωση, όπως επισημαίνει, θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα η Ιερά Μητρόπολη και οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Η απάτη

Ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από την ψυχρολουσία υπεύθυνος εκκλησιαστικού ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, μετά την απάτη που στήθηκε σε βάρος του τον περασμένο Αύγουστο. Αγνωστος άνδρας επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά, συστήθηκε σαν δήμαρχος Νάξου και ενημέρωσε ότι θα καλούσε ο λογιστής του για να πάρει κωδικούς και ο ίδιος να κάνει δωρεά στη μνήμη της μητέρας του. Πράγματι μετά από λίγη ώρα τηλεφώνησε δεύτερος άνδρας, ο οποίος παρουσιάστηκε σαν οικονομολόγος.

Καλοπροαίρετα ο υπεύθυνος του Ιδρύματος συνεργάστηκε δίχως να υποψιαστεί το παραμικρό. Δίνοντας, όμως, τους κωδικούς του e-banking παραχώρησε και τη δυνατότητα τα αρπακτικά να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό τραπέζης.

Ποσό 13.000 ευρώ έκανε φτερά και ο υπεύθυνος αντιλήφθηκε την απάτη, όταν ειδοποιήθηκε με μήνυμα για τη μεταφορά του ποσού, αντί της ενίσχυσης του λογαριασμού που περίμενε.

Το περιστατικό αναφέρθηκε στις αρχές, οι οποίες συνεχίζουν τις έρευνες για την εξιχνίαση της απάτης και τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα υπήρξε και δεύτερο ύποπτο τηλεφώνημα σε εκκλησία σε χωριό του Δήμου Βόλου, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση αποφεύχθηκε το χειρότερο.

Οταν ο επιτήδειος ενημέρωνε για το ενδιαφέρον του για υποτιθέμενη δωρεά και ζητούσε κωδικούς, ο προϊστάμενος του απάντησε ότι θα ειδοποιήσει στην Αστυνομία. Ο απατεώνας έκλεισε αμέσως το τηλέφωνο και εξαφανίστηκε.

Ειδικά σε βάρος κληρικών υπήρχαν και παλαιότερα απάτες, πριν από περίπου πέντε χρόνια. Τότε αετονύχηδες προσποιούνταν εκπροσώπους από το Ταμείο Ασφάλισης Κληρικών και ενημέρωναν τους ιερείς ότι δήθεν χρωστούσαν χρήματα και δεν θα μπορούσαν να πάρουν σύνταξη. Υπήρξε τουλάχιστον μία περίπτωση εξαπάτησης με λεία 5.000 ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου