ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση πνιγμών στον Βόλο

αύξηση-πνιγμών-στον-βόλο-889669

Τι πρέπει να προσέχουν οι λουόμενοι για να προστατεύουν τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα

Ραγδαία αύξηση καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στους πνιγμούς στον Βόλο και στη Μαγνησία. Από τις 12 Ιουνίου έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ένας άνδρας και δύο γυναίκες, ενώ ο συνολικός αριθμό των θλιβερών συμβάντων μέχρι σήμερα από την αρχή του καλοκαιριού είναι τέσσερις. Σε δύο περιπτώσεις η παρέμβαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου ήταν σωτήρια, ενώ ναυαγοσώστες μετατράπηκαν σε φύλακες άγγελοι για τουλάχιστον δύο πολίτες που απειλήθηκαν στη θάλασσα με σοβαρό επεισόδιο.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μαρούγκα

Κάθε χρόνο σημαντικός αριθμός πολιτών «χάνεται» στη θάλασσα. Το 2021 είχαμε συνολικά 14 θανάτους με το μπάνιο να μετατρέπεται σε εφιάλτη για ισάριθμες οικογένειες. Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να προστατέψουν από το κακό και να προλάβουν δυσάρεστες περιπέτειες; Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με ναυαγοσώστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ναυαγοσωστική εταιρεία In. Action, ο πολίτης μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του και την οικογένειά του με τις γνώσεις που έχει, αν προσέξει βασικά πράγματα, όπως να μην μπαίνει στη θάλασσα μετά από φαγητό, να μην αφήνει απροστάτευτα μικρά παιδιά στο νερό, να υπακούει στις υποδείξεις των εκάστοτε ναυαγοσωστών που είναι εγκαταστημένοι στις παραλίες.

«Είναι αδιανόητο ο ναυαγοσώστης να έχει σημαία κόκκινη απαγορεύοντας την κολύμβηση και ωστόσο πολίτες να αναλαμβάνουν ευθύνη και να μπαίνουν στη θάλασσα μόνοι. Τα ποσοστά που έχει ένα ατύχημα στη θάλασσα είναι πολύ υψηλά», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Επίσης, επιβεβλημένη κρίνεται και η συμμόρφωση με τις οδηγίες φορέων όπως το Λιμεναρχείο, που προειδοποιεί πάντοτε για τις αιφνίδιες αλλαγές του καιρού και κατά περίπτωση προχωρεί σε συστάσεις.

Θα μπορούσε να είχαν αποφευχθεί κάποια από τα θλιβερά περιστατικά; Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι εξατομικευμένα τα συμβάντα που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί. Αφορούν κατά κύριο λόγο θανάτους που συνέβησαν στη θάλασσα σε σημεία που δεν υπήρχαν σε κοντινή απόσταση λουόμενοι για να προστρέξουν για βοήθεια, δεν υπήρχαν εγκαταστημένοι ναυαγοσώστες για να παρέμβουν ή που προκλήθηκαν από αμέλεια.

Ενα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που «χάνεται» στη θάλασσα υπέστη κάποιο παθολογικό επεισόδιο με την υγεία του ενώ ήταν στο νερό. Το ότι γνωρίζει κάποιος κολύμπι και είναι δεινός κολυμβητής, αυτό δεν σημαίνει, όπως επισημαίνεται, πως δεν διατρέχει κίνδυνο.

Κυριολεκτικά έξι στους εφτά πνιγμούς σημειώνονται μετά από παθολογικά επεισόδια. Με πρόβλημα υγείας κάποιος στο νερό και μόνος είναι αδύνατο να καλέσει άμεσα σε βοήθεια, αν παρουσιαστεί ανάγκη.

Πολύ επικίνδυνο επίσης, μικρά παιδιά να παίζουν κοντά στη θάλασσα χωρίς επίβλεψη. Είναι πάρα πολύ εύκολο, επισημαίνεται χαρακτηριστικά, να μπουν στη θάλασσα και να πιούν νερό με τραγικά αποτελέσματα σε απόσταση αναπνοής από την ακτή, στα δύο μέτρα, δίπλα μας!

«Είναι πολύ σημαντικό οι συνοδοί να έχουν τεταμένη προσοχή στα παιδιά, όταν περνούν στιγμές χαλάρωσης στην παραλία», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Προβλήματα με τα θαλάσσια σπορ

Τεράστιο ζήτημα υπάρχει ακόμη, με τη μη ορθή χρήση κανό, θαλάσσιων ποδηλάτων, σκαφών και μέσων για surf. «Δεν προσέχουν όσο χρειάζεται. Ανοίγονται στα βαθιά, παρασέρνονται από τα ρεύματα και μετά δημιουργούνται προβλήματα.

Ιδιαίτερα οι λουόμενοι που περνούν τα όρια οριοθέτησης των παραλιών (κίτρινα μπαλόνια) και κολυμπούν σε μεγάλες αποστάσεις από την ακτή, διατρέχουν πολύ σοβαρούς κινδύνους, αφού αν συμβεί κάτι στο νερό θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να έχουν άμεση βοήθεια.

«Ολοι γνωρίζουμε ποια είναι τα όριά τους, που φθάνουν οι αντοχές μας και δεν θα πρέπει να τις υπερβαίνουμε. Η θάλασσα είναι για να τη χαιρόμαστε, αλλά πάνω απ’ όλα να τη σεβόμαστε. Δεν μπορεί να έρχεται μπουρίνι και να λες: «Εγω θα κολυμπήσω», να υπάρχει άστατος καιρός και μπαίνει κανείς στη θάλασσα με κανό ή ποδήλατο», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Πέρυσι οι ναυαγοσώστες έβγαλαν 12 άτομα από τα Καλά Νερά μετά από περιπέτειες που είχαν στο νερό. Ολοι τους βρέθηκαν στη θάλασσα με ποδήλατα και κανό, ενώ άλλαξε ξαφνικά ο καιρός και δεν μπορούσαν να γυρίσουν πίσω.

Τέλος, όπως επισημαίνεται, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να φροντίζουν για τη σωστή και έγκαιρη ναυαγοσωστική κάλυψη και τη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των λιμενικών αρχών, με τους οποίους οι ναυαγοσώστες έχουν άριστη συνεργασία.

Οδηγίες από το Λιμεναρχείο

Εξάλλου το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου με κάθε ευκαιρία επισημαίνει τους κανόνες κολύμβησης για την αποφυγή ατυχημάτων στη θάλασσα.

Αναλυτικά, το Λιμεναρχείο συμβουλεύει:

-Μην απομακρύνεστε κολυμπώντας από τις ακτές όταν μάλιστα δεν ξέρετε καλό κολύμπι. Σκεφθείτε την επιστροφή που είναι περισσότερο κουραστική.

-Μην μπαίνετε στη θάλασσα πριν περάσουν 3-4 ώρες από το φαγητό.

-Μην πίνετε οινοπνευματώδη ποτά πριν κολυμπήσετε.

-Μην κάνετε βουτιές σε περιοχές που δεν ξέρετε το βάθος και τη διαμόρφωση του βυθού.

-Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά μόνα τους στη θάλασσα χωρίς να τα προσέχετε και να τα επιτηρείτε. Ενα παιδί μπορεί να πνιγεί σε χρόνο τόσο, όσο να απαντήσετε στο τηλέφωνο.

-Μην κολυμπάτε σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.

-Αν αισθανθείτε ρίγος ή ζαλάδα βγείτε αμέσως από τη θάλασσα.

-Αν κουραστείτε κολυμπώντας, μη σας πιάσει πανικός. Μείνετε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίστε ήρεμα, όταν ξεκουραστείτε.

-Αν πάθετε κράμπα, μη φοβηθείτε. Χαλαρώστε το μέρος του σώματος που πιάστηκε και με αργές κινήσεις κολυμπήστε προς την ακτή.

-Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάτε πιο πέρα από αυτές.

-Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητάει βοήθεια και δεν μπορείτε να τον βοηθήσετε, καλέστε και εσείς βοήθεια.

-Αν κολυμπάτε σε περιοχές όπου διέρχονται επιβατηγά – ταχύπλοα πλοία, να προσέχετε τον έντονο και υψηλό κυματισμό που κατά περίπτωση προκαλείται εξαιτίας της ταχύτητας και της υδροδυναμικής κατατομής των πλοίων.

-Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; Βγείτε γρήγορα έξω απ’ το νερό. Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στην θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.

-Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και απώλειας των αισθήσεων λουομένου παράσχετε τις πρώτες βοήθειες και καλέσετε το 166.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου