ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δέος στα αρχαία ναυάγια της Αλοννήσου

δέος-στα-αρχαία-ναυάγια-της-αλοννήσου-889985

Πιλοτικές καταδύσεις σε τέσσερις ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους χωρίς εισιτήριο

Δυνατότητα κατάδυσης σε δύο ακόμη αρχαία ναυάγια στον Επισκέψιμο Ενάλιο Αρχαιολογικό Χώρο Αλοννήσου δόθηκε την Τετάρτη για πρώτη φορά.

Οπως ενημερώνει ο συνεργάτης του Δήμου Αλοννήσου Αγγελος Μαγκλής, οι καταδύσεις από εφέτος έχουν επιτραπεί πιλοτικά και κατά περίπτωση και στα υπόλοιπα τέσσερα κηρυγμένα αρχαία ναυάγια του Επισκέψιμου Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου Αλοννήσου (ΕΕΑΧ), δηλαδή στο ναυάγιο της αρχαϊκής εποχής στη βραχονησίδα Φαγγρού της Νήσου Κυρά Παναγιάς, στο βυζαντινό ναυάγιο στη βραχονησίδα του Αγίου Πέτρου στην ίδια νήσο, στο ναυάγιο της ελληνιστικής εποχής στην Aκρα Τσέλιος στη Νήσο Περιστέρα και στο ναυάγιο της κλασσικής εποχής στη Νήσο Σκάντζουρα.

Ολα τα ναυάγια βρίσκονται στα 35 μέτρα βάθος περίπου. Περισσότερες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα ναυάγια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στον ιστότοπο http://meddiveinthepast.eu/discover#content/Ancient%20Wrecks. Δεν χρειάζεται να κοπεί εισιτήριο για τις καταδύσεις στα υπόλοιπα τέσσερα ναυάγια, καθώς αυτά οι ΕΕΑΧ λειτουργούν πιλοτικά. Οι καταδύσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη αφορούσαν στα δύο ναυάγια της Νήσου Κυρά Παναγιάς και ήταν εκπληκτικές, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνοδεία του κλιμακίου της ΕΕΑ, καθώς ακόμη δεν λειτουργούν οι σχετικοί ΕΕΑΧ με προδιαγραφές συμβατές όπως αυτές του κλασσικού ναυαγίου της Περιστέρας.

Οι καταδύσεις πραγματοποιήθηκαν από Ιταλούς και Ισπανούς επιστήμονες, ενάλιους αρχαιολόγους και συντηρητές (Fabio Bruno, Carlotta Sacco Perasso, Javier Rodríguez Pandozi and Andrea Sanz Cataláστα) στο πλαίσιο του Ευρωμεσογειακού Έργου BlueMedPlus https://bluemed.interreg-med.eu/ .

Ο Δήμος Αλοννήσου ανάρτησε βίντεο με το ναυάγιο της Φαγγρού το οποίο είναι 100 περίπου χρόνια παλαιότερο του κλασσικού της Περιστέρας.

Η Αλόννησος εντυπωσιάζει με το μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείο, το υποβρύχιο μουσείο και την πρόσθετη δυνατότητα για «βουτιές» στο αρχαίο ναυάγιο με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.

Δημοσίευμα του Guardian την κατατάσσει στην πρώτη θέση προορισμών της Ελλάδας με ανοδικές επιδόσεις στον τουρισμό τη φετινή σεζόν.

Σημειωτέον πως το 2021 η Αλόννησος είχε επιλεγεί, ως δεύτερος καλύτερος οικολογικός προορισμός στον κόσμο από το έγκυρο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ενωσης Βρετανών Ταξιδιωτικών πρακτόρων, ABTA Magazine.

Με το περίφημο ναυάγιο και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού να κυριαρχούν το νησί φημίζεται για πάρα πολλά διαφορετικά στοιχεία και για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που προσφέρει στον επισκέπτη, με τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του, να εργάζονται συστηματικά, στην κατεύθυνση της περαιτέρω προβολής του προορισμού και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου