ΑΛΜΥΡΟΣ

Προγραμματική σύμβαση για τη Μαγούλα Πλατανιώτικη

προγραμματική-σύμβαση-για-τη-μαγούλ-890138

Με στόχο την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αλμυρού η σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης για το έργο «Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Μαγούλας Πλατανιώτικη Δήμου Αλμυρού 2022-2023».

Σκοπός της σύμβασης είναι η επανεκκίνηση των ανασκαφών στη θέση «Μαγούλα Πλατανιώτικη» της Τ.Ε. Πλατάνου, του Δήμου Αλμυρού, Π.Ε. Μαγνησίας που είναι ο σημαντικότερος οικισμός των ιστορικών χρόνων στην πεδιάδα του Αλμυρού, αποσκοπεί στην αποκάλυψη τμήματος της αρχαίας πόλης, η οποία ταυτίζεται με την πόλη της Aλου των κλασικών χρόνων.

Η ανασκαφική έρευνα στο δυτικό τομέα της πόλης κατά το 2018, 2019 και 2021, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, έφερε στο φως σταυροδρόμι του οικισμού, καθώς και τμήματα τεσσάρων οικιών που χρονολογούνται στον 3ο αι. π.Χ.

Απώτερος στόχος είναι η ανασκαφή ολόκληρων των οικιών και της σκευής τους, έτσι ώστε να σχηματίσουμε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για τη ζωή σε αυτήν τη σημαντική θεσσαλική πόλη κατά τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους.

Ο Δήμος Αλμυρού στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και στην κατεύθυνση προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, συνυπογράφουν την παρούσα ΠΣ με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη χρηματοδότηση της συνέχισης της ανασκαφής και των συναφών εργασιών κατά το 2022-23, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή καθηγητή, Γιάννη Λώλου.

Το προσωπικό που θα απασχοληθεί στο έργο είναι σαράντα περίπου άτομα και περιλαμβάνει τους διευθυντές της ανασκαφής, τέσσερις έμπειρους αρχαιολόγους, υπεύθυνους για την επίβλεψη των ανασκαφικών τομών και για την καταγραφή των ευρημάτων, έναν αρχιτέκτονα, έναν συντηρητή-τρια, ένα σχεδιαστή-τρια, ένα-μια φωτογράφο, τρεις εργατοτεχνίτες, και τριάντα περίπου φοιτητές ή τελειόφοιτους αρχαιολογίας που θα βοηθήσουν στην ανασκαφή και τη μελέτη των ευρημάτων ως μέρος της πρακτικής τους άσκησης.

Μισθοδοσία προβλέπεται για τον συντηρητή-τρια, τους διπλωματούχους αρχαιολόγους, και για τους εργατοτεχνίτες.

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει την ανασκαφική έρευνα στη «Μαγούλα Πλατανιώτικη», την αποτύπωση των αρχιτεκτονικών λειψάνων και την καταγραφή, μελέτη και συντήρηση των ευρημάτων και των ανασκαμμένων χώρων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου