ΤΟΠΙΚΑ

Αναπαύτηκε η ψυχή του Ανδρέα – κηδεύτηκε προχθές στον «Κούκο»

αναπαύτηκε-η-ψυχή-του-ανδρέα-κηδεύτη-190753

Ο γιος του ανέλαβε την ευθύνη από την Αγγλία – Ποιος ήταν ο συμπαθής Ούγγρος, που πόνεσε η Νέα Ιωνία

Αναπαύτηκε η ψυχή του 70χρονου άστεγου από την Ουγγαρία, που βρέθηκε νεκρός στις 12 Ιανουαρίου σε εγκαταλειμμένη κατοικία στη Νέα Ιωνία. Ο Ανδρέας, που ταλαιπωρήθηκε τόσο πολύ, κηδεύτηκε προχθές στο Διαδημοτικό Κοιμητήριο «Κούκος». Βρέθηκε συγγενής του στην Αγγλία πρώτου βαθμού, που ανέλαβε τη διαδικασία της ταφής του.

Ο συμπαθής Ούγγρος, που τριγυρνούσε στους δρόμους της Νέας Ιωνίας και συντηρούταν με τη βοήθεια των επαγγελματιών, δεν ήταν περαστικός από τον Βόλο. Είχε περάσει μία ολόκληρη ζωή εδώ κι ας ήταν πολύ λίγα γνωστά για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με τον γιο του, Νίκο, που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Η ζωή του στον Βόλο ξεκίνησε πριν από περίπου 35 χρόνια, όταν αποφάσισαν με τη σύζυγό του να επισκεφτούν τον Βόλο και να μείνουν οριστικά εδώ. Η σύζυγός του ήταν Ελληνίδα μεγαλωμένη στην Ουγγαρία. Οι γονείς της που ήταν Βολιώτες, είχαν φύγει από τη χώρα με τον β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Οταν ο Ανδρέας Παπανδρέου εξήγγειλε το ’82 τον ελεύθερο επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων, θέλησε να γυρίσει πίσω. Ετσι πούλησαν με τον Ανδρέα την περιουσία τους στην Ουγγαρία και σε ηλικία περίπου 30-35 ετών εγκαταστάθηκαν στον Βόλο.

Τα πράγματα όμως, δεν ήταν όπως τα περίμεναν. Πίστευαν ότι θα έπαιρναν πίσω την περιουσία τους στον Βόλο, κάτι που δεν συνέβη τελικά. Συνάντησαν πολλές δυσκολίες και εμπόδια.

Ο Ανδρέας ήταν πολύ εργατικός. Γι’ αυτό ήταν υπερήφανος και δεν ήθελε ποτέ να ζητάει πράγματα. Εργάστηκε στην οικοδομή επί σειρά ετών. Με τη σύζυγό του απέκτησε παιδιά, δύο γιους. Όμως, δεν είδε τους κόπους του να ανταμείβονται. Τα μεροκάματά του ήταν της πείνας και η απασχόλησή του δεν ασφαλιζόταν.

Εχασε τον μεγάλο του γιο πριν 17 χρόνια

Το 2005 του στοίχισε πολύ η απώλεια του μεγάλου γιου του. Ηταν ήδη χωρισμένος με τη σύζυγό του την οποία αγαπούσε πάρα πολύ. Ηταν ένα πολύ γερό χτύπημα για την οικογένειά του. Ο δεύτερος γιος του στην πορεία έφυγε για Αγγλία.

Ο 70χρονος και η οικογένειά του δεν μπόρεσαν ποτέ να ενσωματωθούν την τοπική κοινωνία. Αντίθετα ο Νίκος λέει ότι αντιμετώπισαν μεγάλο ρατσισμό, επειδή ήταν πρόσφυγες από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης (πρώην Σοβιετικού Μπλοκ).

Ο Ανδρέας παρέμενε στον Βόλο το υπόλοιπο της ζωής του εδώ όπου είναι και η πρώην σύζυγός του, εδώ που μεγάλωσε τα παιδιά του.

Εμεινε μόνος του

Ισως υπάρχουν πολλοί που τον θυμούνται να γυρνάει με τη λατέρνα ή να εργάζεται στους πάγκους των λαϊκών αγορών. Δούλευε όπου μπορούσε να βρει εργασία. Οι δυνάμεις του όμως, χρόνο με τον χρόνο άρχισαν σιγά σιγά να τον εγκαταλείπουν και τελικά έμεινε άστεγος.

Ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ στους δρόμους. Ενδεχομένως του στοίχισαν πολύ και τα προβλήματα υγείας της πρώην συζύγου του. Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με επαγγελματίες της Νέας Ιωνίας, δεν σιτιζόταν, ενώ εκτόνωνε τους καημούς του με την κατανάλωση αλκοόλ.

Οι τρομεροί καύσωνες του περασμένου καλοκαιριού τον βρήκαν στον δρόμο. Επαγγελματίες της Νέας Ιωνίας είχαν απευθυνθεί τότε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και είχαν ζητήσει βοήθεια. Ο άνθρωπος έλεγαν, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Πρέπει να φιλοξενηθεί σε μία δομή προσωρινά. Εβλεπαν ότι δεν μπορούσε να στηριχθεί καλά στα πόδια του. Εχανε τις δυνάμεις του, έπεφτε στο οδόστρωμα και χτυπούσε. Οι επαγγελματίες στεναχωριόντουσαν για την κατάστασή του. Η Πολιτεία δεν τον στήριξε ούτε στις δύσκολες αυτές στιγμές. Δεν του παραχώρησε ποτέ κάποιον χώρο για να μείνει.

Ηταν υπερήφανος μέχρι την τελευταία στιγμή

Ο ίδιος δεν ζητούσε βοήθεια ποτέ. Ακόμη, και στις πιο δύσκολές στιγμές δεν διαμαρτυρόταν ούτε παραπονούταν. Ηταν πολύ συμπαθής στον κόσμο της Νέας Ιωνίας. Ο κόσμος ήξερε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα, αν και ο ίδιος δεν μιλούσε ποτέ γι’ αυτά και ήταν πάντοτε με τον καλό λόγο. Τους καύσωνες τους άντεξε τελικά. Δεν μπόρεσε όμως, να αντέξει και το κρύο.

Τις παγερές νύχτες του φετινού χειμώνα έμενε σε μία εγκαταλειμμένη κατοικία στη Δημοκρατίας που του είχε παραχωρηθεί χωρίς φως και νερό. Ετσι στα σκοτεινά, στο κρύο «έφυγε», εντελώς μόνος και ξένος από αυτήν την πόλη αν και πέρασε εδώ μία ολόκληρη ζωή.

Η σορός του παρέμεινε στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου μέχρι να βρεθούν συγγενείς. Όταν ο γιος του ενημερώθηκε για τον χαμό του ανέλαβε την ευθύνη για τη διαδικασία της ταφής.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης για τα ακριβή αίτια θανάτου του η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας πραγματοποίησε προχθές και τη νεκροψία – νεκροτομή. Αν και πιστευόταν ότι είχε υποστεί παθολογικό επεισόδιο, αφού είχε προβλήματα, δεν φάνηκε στη νεκροψία, από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Η ιατροδικαστική εξέταση χαρακτηρίζει απροσδιόριστα τα αίτια θανάτου του, σύμφωνα με πληροφορίες, με την ιατροδικαστή Ρουμπίνη Λεονταρή να παραγγέλνει τη διενέργεια περαιτέρω εργαστηριακών εξετάσεων.

Στους δρόμους χωρίς τίποτα

Δυστυχώς, στους δρόμους της πόλης χωρίς να έχουν πού να απαγκιάζουν βρίσκονται σήμερα αρκετοί άνθρωποι, που για κάποιο λόγο έμειναν χωρίς εργασία σε μη παραγωγική ηλικία και δεν μπόρεσαν να αποκατασταθούν ξανά.

Το συνειδητοποιεί κανείς όταν τους βλέπει να κάθονται στο πεζόδρομο της Ερμού ανάμεσα σε τόσο κόσμο και να περιμένουν για βοήθεια, όταν αναζητούν καταφύγιο στις πεζούλες των εκκλησιών και στις πλατείες σε ώρες που η πόλη «κοιμάται», όταν αποσύρονται σε εγκαταλειμμένα σπίτια για να προστατευθούν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Αρκετοί μπορεί να έχουν σπίτια και να τα έχουν εγκαταλείψει, να είναι κάτοικοι όμορων Νομών και να έχουν φύγει, να είναι αλλοδαποί και μόνοι ανάμεσα σε ξένους.

Δεν θέλουν να μιλούν για την προσωπική τους ζωή και τα προβλήματα, δεν τους ενδιαφέρει. Ετσι είναι πολύ λίγα πράγματα γνωστά γι’ αυτούς.

Ο 50χρονος Ρουμάνος που βρέθηκε νεκρός τον Ιούλιο του 2021 σε καραγιαπί στη Νέα Δημητριάδα δεν είναι ακόμη και σήμερα γνωστό ποιος ήταν και ποια είναι τα στοιχεία της ταυτότητάς του.

Η σορός του παραμένει στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου στα αζήτητα.

Οι αστυνομικές αρχές περιμένουν τη συνεργασία των ρουμανικών αρχών για να προχωρήσουν περαιτέρω την έρευνα και να κάνουν την ταυτοποίησή του.

Ο 50χρονος δεν είχε στην Ελλάδα κανέναν συγγενή ή γνωστό και δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αρχές με το παραμικρό. Το δείγμα DND που ελήφθη δεν ταυτοποιήθηκε με κανένα άλλο γνωστό.

Οι ελληνικές αρχές είναι αναγκασμένες από τον νόμο να περιμένουν τις ρουμανικές αρχές να βρουν συγγενή του.

Δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ταφή αν δεν είναι γνωστά τα στοιχεία ταυτότητας του νεκρού.

Εαν εντοπιστούν συγγενείς αφού ενημερωθούν για τον θάνατό του, θα ερευνηθεί αν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν την ταφή του.

Σε διαφορετική περίπτωση ενημερώνεται ο Εισαγγελέας και σε συνεννόηση με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του ΓΝΒ και τον δήμο Βόλου προγραμματίζεται η ταφή με δαπάνη του δήμου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου