ΑΛΜΥΡΟΣ

Απώλεσε το μισό ζωικό κεφάλαιο ο κτηνοτρόφος

απώλεσε-το-μισό-ζωικό-κεφάλαιο-ο-κτηνο-203904

Πώς πλημμύρισε η μονάδα του, η κατάσταση που βρήκε την επομένη ημέρα, μετά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις

Ζημιά άνω των 25.000 ευρώ υπέστη σε λίγες μόνο ώρες κτηνοτρόφος στον Καραγάτσι Αλμυρού, που είδε τα πρόβατά του να χάνονται από τις καταστροφικές πλημμύρες. Δεν μπορεί να συνέλθει ακόμη από το σοκ που υπέστη. Τουλάχιστον 124 ζώα είτε πνίγηκαν στη μονάδα του, είτε παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά στη θάλασσα. Καταστράφηκε από τη μία στιγμή στην άλλη το ζωικό του κεφάλαιο.

Ο Γεώργιος Βλαχονάτσιος μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την καταστροφή και την τραγική εμπειρία. «Η ζημιά είναι ολοκληρωτική», ανέφερε. Δεν θα ξεχάσει τη μακάβρια εικόνα που αντίκρισε πηγαίνοντας στον στάβλο την περασμένη Τετάρτη το πρωί. Πέρασε ένα μέτρο νερό και δέχονταν μεγάλη πίεση και το μαντρί και η γύρω περιοχή. Οι πόρτες άνοιξαν, τα ζωντανά παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Οταν επισκέφτηκε τη μονάδα του, βρήκε 43 πρόβατα πνιγμένα στον στάβλο. «Αν ήξερα τι θα συνέβαινε, δεν θα έκλεινα τις πόρτες. Θα τα ελευθέρωνα εξαρχής», ανέφερε.

Τίποτα δεν προμήνυε το κακό που θα επακολουθούσε το προηγούμενο βράδυ όταν έφυγε από τη μονάδα. «Οταν ανέβαινα για το σπίτι μου δεν μου κίνησε την περιέργεια κάτι. Είδα όγκο νερού όταν έφθασα στον Αλμυρό. Δεν υπέθεσα ότι θα συνεχιστεί η κατάσταση. Αλλά συνεχίστηκε και το νερό που έκανε το κακό δεν ήταν από τον Αλμυρό, αλλά από την Οθρυ», σημειώνει.

Ηταν τέτοιας έκτασης η πλημμύρα στην περιοχή που στον στάβλο του βρήκε τσίγκους από την αποθήκη συγχωριανού του που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τη μονάδα του. Είναι οι δύο Αλμυριώτες που επλήγησαν στην περιοχή.

«Εσπασε το Πλατανόρεμα σε τρία σημεία. Δεν το είχαν καθαρίσει από το μικρό γεφυράκι της Χαλυβουργίας μέχρι τις εκβολές. Στην κοίτη υπάρχουν δέντρα, καναπίτσες, βάτα και ο όγκος του νερού συσσωρεύτηκε», σημειώνει.

Ο κ. Βλαχονάτσιος είχε 240 πρόβατα. Στη μονάδα του είχε τόση λάσπη και νερό που δεν μπορούσε να βρει τα ζωντανά του. Οι φορείς τον διαβεβαίωσαν ότι ο ΕΛΓΑ θα τον αποζημιώσει, όμως για εκείνον χάθηκε μία ολόκληρη χρονιά.

«Ημουν πάνω στην παραγωγή. Μόλις τελειώνουν οι γέννες ξεκινάμε τη γαλακτοπαραγωγή. Κάθε κτηνοτρόφος περιμένει την εποχή που θα ξεκινήσει το άρμεγμα για να μπορέσει να εισοδέψει. Το γάλα περιμέναμε. Μόνο οι απώλειες του ζωικού κεφαλαίου είναι ύψους 25.000 ευρώ. Από τα ορμητικά νερά παρασύρθηκαν επίσης γεννήτριες, ζωοτροφές, άχυρα, τριφύλλια. Αν τίποτα δεν είχε συμβεί από όλα αυτά, τώρα η κάθε προβατίνα θα μου έδινε πάνω από 300 κιλά γάλα», σημειώνει.

Αγανακτισμένος λέει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει μέτρα. «Εχουν αλλάξει οι κλιματολογικές συνθήκες. Ολοι το φωνάζουν. Απαιτείται να δημιουργηθούν φράγματα, να καθαριστούν ρέματα και ποτάμια, για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα. Πέραν των ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο είναι και οι ζημιές που προκαλούνται στο φυτικό κεφάλαιο», επισημαίνει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου