Απαλλάσσονται και τυπικά από τα χρέη ~ Νόμος Κατσέλη - Υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Τελευταία ενημέρωση: 2021-12-05, 17:57:40
Αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο Βόλου και για την τυπική απαλλαγή από τα χρέη
Απαλλάσσονται και τυπικά από τα χρέη ~ Νόμος Κατσέλη - Υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Βγαίνουν από τον νόμο Κατσέλη οι πρώτοι υπερχρεωμένοι, που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις και τήρησαν τις δικαστικές αποφάσεις - Αιτήσεις από τράπεζες για απένταξη κακοπληρωτών

Πέρασαν 11 χρόνια από τη θέσπιση του νόμου 3869/10 γνωστού ως νόμου Κατσέλη, που σκόρπισε και συνεχίζει να σκορπίζει χαμόγελα σε χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες του Βόλου και της Μαγνησίας. Ο χρόνος αποπληρωμής των ευνοϊκών ρυθμίσεων έχει αρχίσει πλέον να ολοκληρώνεται για τους πρώτους αιτούντες που εντάχθηκαν στο ευνοϊκό καθεστώς αποπληρωμής των χρεών. Αρκετοί κατάφεραν να τηρήσουν τις δικαστικές αποφάσεις και τώρα ζητούν και τυπικά την απαλλαγή των χρεών, ενώ κάποιοι άλλοι δυστυχώς δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν, παρά τις ψαλιδισμένες δόσεις.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου, σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκαν οι πρώτες αιτήσεις για απαλλαγή των χρεών από ισάριθμους υπερχρεωμένους που τήρησαν τις δικαστικές αποφάσεις και αποπλήρωσαν το χρέος που τους ορίστηκε. Συνολικά υποβλήθηκαν 31 αιτήσεις. Το Δικαστήριο έχει εκδώσει ήδη εννέα αποφάσεις, εκ των οποίων οι οκτώ έγιναν αποδεκτές και μία απορρίφτηκε, καθώς η αποπληρωμή έγινε νωρίτερα του προβλεπόμενου χρόνου.

Αντίστοιχα, κοινοποιήθηκαν 10 δικόγραφα από Τράπεζες που ζητούν έκπτωση των δανειοληπτών από τις ρυθμίσεις. Οι Τράπεζες κοινοποιούν τα έγγραφα προς τα Δικαστήρια, τους άμεσα ενδιαφερόμενους και άλλες Τράπεζες και εκκινούν διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Τα προηγούμενα χρόνια το Ειρηνοδικείο Βόλου προχώρησε σε γενναίο κούρεμα οφειλών σε οικονομικά αδύναμους πολίτες, οι οποίοι τεκμηρίωσαν τη μόνιμη οικονομική αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Τραπεζών και τη βίαιη ανατροπή των οικονομικών τους δεδομένων λόγω της οικονομικής κρίσης, αποδεικνύοντας ότι δεν είχαν δόλο ούτε έφεραν κάποια ευθύνη.

 

Σωτήριες οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης

Στις περιπτώσεις που πραγματικά πληρούνταν οι όροι και οι προϋποθέσεις το δικαστήριο όρισε ακόμη και περίοδο χάριτος για τους υπερχρεωμένους πολίτες, δηλαδή μηδενικές μηνιαίες δόσεις για σημαντικό χρονικό διάστημα μέχρι να αντιμετωπίσουν τα θέματα βιοπορισμού τους. Στη συνέχεια με την απόφασή του υποχρέωνε σε τμηματική καταβολή του οφειλόμενου ποσού, ορίζοντας δόσεις σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα των αιτούντων, ώστε οι υπερχρεωμένοι να μπορούν να ανταποκριθούν. Ο αριθμός των δόσεων και το ύψος τους οριζόταν ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Τέλος, αποφάσιζε κούρεμα των χρεών εκείνων που προέρχονταν κατά κύριο λόγο από τόκους και δεν αφορούσε το κεφάλαιο της οφειλής.

Το κούρεμα των χρεών γίνεται τυπικά μετά την τήρηση των ρυθμίσεων. Ετσι ο χρόνος για την απαλλαγή έφθασε για τους πρώτους υπερχρεωμένους που εντάχθηκαν στον Νόμο Κατσέλη. Μετά την τήρηση των ρυθμίσεών τους ζητούν την απαλλαγή των χρεών. Οι αιτήσεις συζητούνται στο Ειρηνοδικείο Βόλου και εκδίδεται απόφαση.

 

Επιστρέφει ο εφιάλτης των πλειστηριασμών

Δυστυχώς, το πλήρωμα του χρόνου έφθασε απ’ ό,τι φαίνεται και για τους υπερχρεωμένους που δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τις ρυθμίσεις. Οι ευνοϊκές σε σχέσεις με τις απαιτήσεις των Τραπεζών δόσεις για ορισμένα νοικοκυριά δυστυχώς δεν ήταν εύκολο να τηρηθούν. Παρά το ευνοϊκό καθεστώς και το γενναίο κούρεμα των οφειλών, ήταν αδύνατο να τηρήσουν τις δικαστικές αποφάσεις.

Οι δικαστικές αποφάσεις ένταξης στον νόμο Κατσέλη αφορούσαν σε άνεργες οικογένειες, πολύτεκνες, αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, που βρίσκονταν με δυσβάσταχτα χρέη και στον ορίζοντα δεν φαινόταν ορατή κάποια αλλαγή των οικονομικών τους δεδομένων.

 

Σώθηκαν εκατοντάδες κύριες κατοικίες

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε πολλές από τις αποφάσεις. Το δικαστήριο έσωσε τις κύριες κατοικίες των οικονομικά αδύναμων πολιτών, που απειλούνταν με εξώσεις και πλειστηριασμούς. Εβαλε φρένο στις υπερβολικές απαιτήσεις των Τραπεζών που αντικειμενικά δεν στηρίζονταν σε ρεαλιστικές βάσεις. Αναγνώρισε ότι οι πολίτες έπρεπε να αφιερώσουν ένα μέρος των μηδαμινών μηνιαίων τους εσόδων για τον βιοπορισμό τους, αφού είχαν οικογένειες και παιδιά και έπρεπε και να ζήσουν.

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου έχουν υποβληθεί συνολικά από την έναρξη εφαρμογής του νόμου συνολικά 5.120 αιτήσεις, από τις οποίες το 60% έγινε αποδεκτό ή αποδεκτό εν μέρει και το 40% δεν έγινε αποδεκτό.

 

Οι μεταρρυθμίσεις

Από τις συνολικές αιτήσεις οι 69 αφορούσαν σε μεταρρυθμίσεις, καθώς οι υπερχρεωμένοι ενώ είχαν μπει σε κάποια σειρά στην πορεία μπορεί να είχαν αλλαγές στα ήδη δεινά οικονομικά τους δεδομένα και να χρειάζονταν επαναπροσδιορισμό του ύψους των δόσεών τους.

Ο τροποποιημένος νόμος Κατσέλη συνεχίζει ακόμη και σήμερα να σκορπά χαμόγελα με τη διάσωση των κύριων κατοικιών. Πέραν των αποφάσεων που εκκρεμούν σε έκδοση, οι τελευταίες αιτήσεις που έγιναν αποδεκτές και έχουν προσδιοριστεί για να συζητηθούν είναι αυτές του περασμένου καλοκαιριού, 180 στον αριθμό, που προσδιορίστηκαν για να συζητηθούν το επόμενο διάστημα.

 

Τι μέλλει γενέσθαι με τις απεντάξεις

Δυστυχώς, για τους υπερχρεωμένους που δεν κατάφεραν να τηρήσουν τις ρυθμίσεις δεν υπάρχει άλλο τόσο ευνοϊκό πλαίσιο όσο του νόμου Κατσέλη για να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγορικούς κύκλους, το γεγονός ότι είχαν ενταχθεί σε ένα τόσο ευνοϊκό πλαίσιο και ωστόσο δεν τήρησαν τις δικαστικές αποφάσεις, μετράει αρνητικά και για τις όποιες αιτήσεις υποβάλλουν στο μέλλον για χρήση άλλου πλαισίου ρύθμισης των οφειλών τους.

Οι αιτήσεις των Τραπεζών για απένταξη των δανειοληπτών συζητούνται στο Ειρηνοδικείο και αν ανακληθούν οι προγενέστερες αποφάσεις, τότε ο υπερχρεωμένος φαίνεται ότι δεν τελεί υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη.

Αν ο υπερχρεωμένος δεν αποδέχεται τη μη τήρηση, τότε θα πρέπει να εξετάσει πως μπορεί να κινηθεί νομικά.

Αυτή τη στιγμή η μοναδική επιλογή που έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για να ρυθμίσουν τα χρέη τους είναι η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα πτώχευσης.

Ο εφιάλτης των πλειστηριασμών επέστρεψε από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε καταργήθηκε η παλαιά κοινή υπουργική απόφαση για τα μέτρα του κορονοϊού, η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε αναστολή των αναγκαστικών διαδικασιών. Πολλοί Βολιώτες, ειδικά όσοι έχουν κατασχέσεις στην κύρια κατοικία τους, αγωνιούν για το μέλλον και αναζητούν ενημέρωση για τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε να αποκτήσουν τη βεβαίωση του ευάλωτου οφειλέτη, που θα προστατεύει τη στέγη τους και θα τους στηρίζει οικονομικά στην αποπληρωμή των οφειλών, η οποία λαμβάνεται σε συνδυασμό είτε με τον εξωδικαστικό μηχανισμό είτε με την πτώχευση είτε αν έχει κατασχεθεί το ακίνητο του οφειλέτη.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, με τους κωδικούς ταυτοποίησης taxisnet.

Για την απόκτηση της εν λόγω βεβαίωσης ο οφειλέτης θα πρέπει ή να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ή να του έχει κατασχεθεί το ακίνητο που συνιστά την κύρια κατοικία του ή να έχει καταρτίσει σύμβαση αναδιάρθρωσης του χρέους, σύμφωνα με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπως ισχύει με τον νόμο 4738/20.

Σε αυτές τις τρεις περιπτώσεις αν καταφέρει ο οφειλέτης να του εκδοθεί η βεβαίωση, τότε ως ευάλωτος, μπορεί στις δύο πρώτες περιπτώσεις να υποβάλει αίτημα μεταβίβασης και μίσθωσης της κύριας κατοικίας στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ( ο οποίος δεν έχει συσταθεί ακόμη) και στην τρίτη περίπτωση, να έχει επιδότηση από το Δημόσιο για 5 έτη για τη δόση του στεγαστικού του δανείου εξαιτίας του οποίου έχει εγγραφεί προσημείωση στην κύρια κατοικία του.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
3
=