ΤΟΠΙΚΑ

Αδιάψευστοι μάρτυρες ανείπωτης τραγωδίας οι λειτουργοί γραφείων τελετών 

αδιάψευστοι-μάρτυρες-ανείπωτης-τραγ-291070

Πέρασαν δύο χρόνια και πλέον από το τότε που η πανδημία του κορονοϊού έφθασε στην Ελλάδα και στον Βόλο. Στο πρώτο και το δεύτερο κύμα δεν ήταν γνωστό το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τις επικήδειες ακολουθίες. Αντίθετα, σήμερα είναι όλοι προετοιμασμένοι, ενώ για τους λειτουργούς γραφείων τελετών στον Βόλο και τη Μαγνησία οι τελετές έχουν εξελιχθεί σε καθημερινή διαδικασία.

Αδιάψευστοι μάρτυρες της ανείπωτης τραγωδίας του κορονοϊού οι λειτουργοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να διευκολύνουν τις οικογένειες που πενθούν και αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση όλων των διαδικαστικών θεμάτων, έτσι ώστε στο κομμάτι αυτό να είναι ήσυχες μέσα στη φοβερή οδύνη.

Το κλίμα είναι πολύ βαρύ. Ο θρήνος βουβός. Ο πρόεδρος της Ενωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Νικόλαος Αγγελέτος, λέει ότι αν και πριν από ενάμιση χρόνο η Ιερά Σύνοδος έβγαλε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι επικήδειες ακολουθίες νεκρών από Covid-19 μπορούν να γίνονται και από τους Ιερούς Ναούς των ενοριών, ωστόσο οι πενθούντες στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιλέγουν τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου Κοιμητηρίου «Κούκος» και θέλουν οι κηδείες να γίνονται σε στενό οικογενειακό κύκλο, ώστε να μην επιβαρύνουν συγγενείς ή φίλους.

Η πανδημία δοκιμάζει τις οικογένειες ολοένα και πιο σκληρά. Υπάρχουν ηλικιωμένα ζευγάρια που φεύγουν από τη ζωή λόγω της πανδημίας. Διπλές τελετές εντός 24ωρου πεθερών και γαμπρών. Απώλειες νέων ανθρώπων.
«Δυστυχώς, μέσα σε όλη αυτή την τραγωδία οι πενθούντες δεν μπορούν να φιλήσουν και να αγγίξουν τους ανθρώπους τους που έχουν φύγει από τη ζωή όπως σε άλλες περιπτώσεις. Δυσκολεύονται πάρα πολύ. Από κει και πέρα είναι συγκεκριμένη η διαδικασία που ακολουθείται και τη δέχονται αδιαμαρτύρητα», περιγράφει ο ίδιος.

Η νεκρώσιμη ακολουθία πραγματοποιείται κανονικά. Τίποτα όμως δεν είναι συνηθισμένο. Το φέρετρο είναι κλειστό, σφραγισμένο, ο άνθρωπος που έχει φύγει από τη ζωή αεροστεγώς κλεισμένος σε σάκο επί της ουσίας όπως φύγει από τη Μονάδα Covid-19 του Αχιλλοπούλειου.

Το προσωπικό των γραφείων τελετών μεριμνά για την απολύμανση του σάκου και του φέρετρου. Η εκφορά των σορών γίνεται από προσωπικό που είναι ενδεδυμένο με ειδικές στολές.

«Υπάρχει αμηχανία και έκπληξη, περιπτώσεις νεκρών που είχαν εμβολιαστεί και ωστόσο έφυγαν από τη ζωή από κορονοϊό επειδή αντιμετώπιζαν υποκείμενο νόσημα. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως, των νεκρών δεν είχαν εμβολιαστεί, σύμφωνα πάντοτε με τις μαρτυρίες των γιατρών και των συγγενών», σημειώνει ο κ. Αγγελέτος.

«Επικρατεί σιωπή. Μία βουλή κατάσταση. Χρειάζεται να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας τριών και τεσσάρων μέτρων μεταξύ του νεκρού και των πενθούντων. Ακόμη, οι πενθούντες δεν μπορούν μέσα στην οδύνη τους να αγκαλιαστούν ο ένας με τον άλλο», προσθέτει.

Στην αρχή ήταν πάρα πολύ δύσκολο για τους λειτουργούς να αναλάβουν τις κηδείες. «Δεν ξέραμε πώς να χειριστούμε τις διαδικασίες. Φοβόμασταν για τις οικογένειές μας. Τηρώντας αυστηρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ η διαδικασία έγινε για εμάς καθημερινή κατάσταση. Εχουμε εξοπλισμό, κατάλληλες υγειονομικές φόρμες ακολουθούμε τη διαδικασία που πρέπει», σημειώνει ο ίδιος.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο οι απώλειες ανθρώπων από τον φονικό ιό έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Εγιναν πάνω από 60 εξόδιες ακολουθίες τον τελευταίο μήνα. «Οι πολίτες πρέπει να εμβολιαστούν. Εγώ από αυτά που έχω δει ακόμη και από νοσηλευόμενους γνωρίζω το μαρτύριο αυτής της ασθένειας. Σου τρώει τα σωθικά. Δεν μπορείς να αναπνεύσεις και πνίγεσαι. Ο κόσμος που δεν έχει προστατευτεί, πρέπει να σπεύσει να κάνει τα εμβόλια να μη χάσει πολύτιμο χρόνο», προτρέπει.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Θεσσαλίας και οικονομικός επόπτης της Ενωσης Λειτουργών Γραφείων Τελετών Ελλάδας Θωμάς Κωνσταντέλος, σημειώνει: «Αυτός ο πόνος είναι πόνος για όλους μας, είτε αφορά σε στενούς φίλους είτε σε στενούς συγγενείς. Βλέπεις από μία οικογένεια μπορεί να φύγουν και ένας και δύο άνθρωποι, ενώ σε διαφορετική περίπτωση δεν θα συνέβαινε αυτό».

Το ίδιο συμβαίνει παντού. «Μιλάω με συναδέλφους μου στη Θεσσαλονίκη, σε άλλες πόλεις. Ατομα που δεν πίστευαν στον κορονοϊό και ήταν ανεμβολίαστοι από τη στιγμή που νοσηλεύτηκαν και βγήκαν από το Νοσοκομείο πιέζουν τους αντεμβολιαστές να εμβολιαστούν. Βίωσαν τραγικές καταστάσεις μέσα στα νοσοκομεία μέχρι την ανάρρωσή τους», σημειώνει ο ίδιος.

Οι λειτουργοί γραφείων τελετών βλέπουν κάθε μέρα τη δυστυχία του κορονοϊού. Οι πιο οδυνηρές καταστάσεις που ζουν λόγω του επαγγέλματός τους από κοντά είναι όταν χάνονται νέοι άνθρωποι, που αφήνουν πίσω τους οικογένεια και παιδιά.

«Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί μήπως τελειώσει αυτό το χάλι που έχουμε. Απαιτείται να κάνουμε ό,τι λένε οι επιστήμονες. Εχουμε δει ακόμη και οικογένειες να μην μπορούν να κηδέψουν αγαπημένα τους πρόσωπα λόγω καραντίνας», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντέλος.

Από την πλευρά τους οι λειτουργοί γραφείων τελετών και το προσωπικό τους είναι όλοι εμβολιασμένοι και τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα. «Είναι δύσκολο για εμάς όταν έχουμε ένα περιστατικό Covid-19. Πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Εχουμε κι εμείς οικογένειες. Εχουμε χάσει συναδέλφους μας σε άλλες πόλεις που προσβλήθηκαν από τον ιό κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους.

Πραγματικά, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Μετά τις κηδείες Covid-19 απολυμαίνουμε τα αυτοκίνητά μας, αφού μετά θα πάμε σε άλλο περιστατικό και απαιτείται να είμαστε προετοιμασμένοι. Επίσης, στις Εκκλησίες δεν επιτρέπουμε να υπάρχει συνωστισμός. Στο εσωτερικό του Ναού μπορούν να μένουν 9 άτομα. Τα υπόλοιπα άτομα μπορούν να είναι στον εξωτερικό χώρο», τονίζει ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι η Πολιτεία δεν έχει δώσει οδηγίες για το τι θα γίνει με τις εκταφές των νεκρών. Κανείς δεν γνωρίζει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου