ΤΟΠΙΚΑ

«Με έπιασε σχιζοφρένεια» Είπε ο 61χρονος, για τις φθορές στα λάστιχα   

με-έπιασε-σχιζοφρένεια-είπε-ο-61χρονο-364055

Ακροατήριο και δικαστικοί λειτουργοί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έμειναν εμβρόντητοι χθες, όταν κλήθηκε να απολογηθεί ο 61χρονος, που την περασμένη Τρίτη έσκιζε με σουγιά όλη τη νύχτα τα λάστιχα των αυτοκινήτων των γειτόνων του. Ο κατηγορούμενος είπε ότι ήθελε να εκδικηθεί τους γείτονές του, επειδή τον έπιασε σχιζοφρένεια.

Ο κατηγορούμενος κατέστρεψε τα λάστιχα συνολικά 36 αυτοκινήτων. Χθες οδηγήθηκε στα δικαστήρια συνοδεία αστυνομικών, ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη για πρόκληση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας κατ’ εξακολούθηση και παραπέμφθηκε για να δικαστεί στο Αυτόφωρο, ενώ κινήθηκε διαδικασία για ακούσιο εγκλεισμό του.

Στη δίκη ήταν πέρα για πέρα φανερό ότι ο άνδρας αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας. Στη γειτονιά του είναι φόβος και τρόμος.

Το δικαστήριο ανέστειλε τη δίκη, προκειμένου ο 61χρονος να εξεταστεί από ψυχίατρο πραγματογνώμονα, με σκοπό να διαπιστωθεί αν έχει καταλογισμό των πράξεών του.

Παράλληλα, άρχισε η διαδικασία για εξέτασή του από τους γιατρούς της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου για τον ακούσιο εγκλεισμό του.

Ετσι, μετά την αναστολή της δίκης ο κατηγορούμενος κρατήθηκε για να πραγματοποιηθεί η εισαγγελική παραγγελία.

Παρ’ όλα αυτά, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν ικανοποίησαν τους παθόντες. Μετά από λίγη ώρα πολίτης φώναζε στους διαδρόμους των δικαστηρίων: «Μετά από λίγες μέρες θα είναι πάλι ελεύθερος! Αν σκοτώσω εγώ κανέναν άνθρωπο, θα με βγάλετε έξω;».

Η σοκαριστική απολογία

«Το έκανα για να τους εκδικηθώ», ήταν η απάντηση του 61χρονου, όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου για ποιο λόγο προκάλεσε όλες αυτές τις καταστροφές. «Η μητέρα μου πέθανε το 2018. Εσείς αν είχατε κάποιο χόμπι, όπως το ποδήλατο, και δεν μπορούσατε να το κάνετε, τι θα κάνετε;», διερωτήθηκε φωναχτά.

Ο πρόεδρος τον ρώτησε ποιο είναι το δικό του χόμπι και απάντησε: «Εγώ καπνίζω. Με έπιασε σχιζοφρένεια. Όταν ζούσε η μητέρα μου με πήγαινε στα ψυχιατρεία. Σε δέκα εννέα ψυχιατρεία έχω πάει. Με έβαζε από μικρή ηλικία μέσα», είπε ακόμη.

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο, τέλος, αν θα αποζημιώσει τους παθόντες είπε: «Ούτε έχω λεφτά, ούτε θέλω».

Οι καταθέσεις των μαρτύρων

Οι μάρτυρες περιέγραψαν τον 61χρονο ως τον φόβο και τον τρόμο της γειτονιάς. Κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν πάνω από πέντε παθόντες. Μάρτυρας ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος έχει απασχολήσει με υποθέσεις που αφορούν σε διακίνηση ναρκωτικών, φωτιές, επιθέσεις με μαχαίρι. «Εχουμε πάει πολλές φορές στην Αστυνομία. Μόνο όταν πέθανε η μητέρα του και βγήκε από το ψυχιατρείο ήταν καλά. Τρομοκρατεί ακόμη και τα παιδιά της γειτονιάς», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Εχει αντικοινωνική και επικίνδυνη συμπεριφορά. Όταν ήμουν μικρή μας παρακολουθούσε με τα άλλα παιδιά στο φροντιστήριο, ενώ τις προάλλες με έφτυσε. Ουρεί δημόσια, βγαίνει έξω από το σπίτι του γυμνός. Ξέρει ότι κάνει κακό. Είναι επικίνδυνος. Φοβόμαστε μη φθάσουμε σε περιστατικά όπως της Μακρινίτσας», σημείωσε άλλη παθούσα.

«Προκαλεί εδώ και χρόνια προβλήματα. Πετάει αντικείμενα στις αυλές σπιτιών. Απειλεί τον κόσμο με μαχαίρι», επισημάνθηκε μεταξύ άλλων από τους μάρτυρες.

Επισημαίνεται ότι συνολικά 13 παθόντες επιθυμούν την ποινική δίωξη του 61χρονου. Οι υπόλοιποι δεν ήθελαν να δώσουν συνέχεια στο περιστατικό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου