ΤΟΠΙΚΑ

Ενας στους τρεις με όπλα του 1950…  

ενας-στους-τρεις-με-όπλα-του-1950-402004

Με πιστόλια του 1950, που δεν χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά από την Ελληνική Αστυνομία, υπηρετούν στις φυλακές Βόλου και Αλμυρού οι εξωτερικοί φρουροί. Οι μοναδικοί ένοπλοι υπάλληλοι των φυλακών έχουν για οπλισμό περίστροφα, που στις δοκιμαστικές βολές παρουσιάζουν βλάβες. Μέχρι στιγμής είναι τυχεροί, που δεν έχει προκληθεί σοβαρό επεισόδιο.

Ειδικά στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στα καθήκοντα των υπαλλήλων είναι η φύλαξη και η επιτήρηση κρατούμενων, που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις για πολύ σοβαρά αδικήματα του ποινικού κώδικα. Οι εξωτερικοί φρουροί συνοδεύουν τους φυλακισμένους στις αγροτικές εργασίες, που εκτελούνται σε εκτάσεις πολλών στρεμμάτων, αλλά και στις μεταγωγές, που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις από τον Αλμυρό στον Βόλο.

Οι υπάλληλοι εξωτερικής φρούρησης περιμένουν να ανάψει το πράσινο φως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης για να αρχίσουν κινητοποιήσεις. Η Ομοσπονδία έχει ενημερώσει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδηλωθούν διαμαρτυρίες, αφού η επιστολή της για τον οπλισμό προς τον αρμόδιο υπουργό δεν έτυχε ανταπόκρισης.

Συγκεκριμένα, ένας στους τρεις υπαλλήλους εξωτερικής φρούρησης τόσο στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας, όσο και στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου έχει τον απαρχαιωμένο οπλισμό για να εκτελεί τα καθήκοντά του. Μόνο οι υπάλληλοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα προμηθεύτηκαν σύγχρονα πιστόλια, ώστε να είναι σίγουροι και ασφαλείς απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο. Οι υπόλοιποι είναι δυστυχώς εκτεθειμένοι σε κινδύνους.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Εξωτερική Φρούρησης του ειδικού αγροτικού καταστήματος κράτησης, Βαγγέλης Μητρόπουλος, λέει ότι από τους 37 συναδέλφους του, οι 13 έχουν περίστροφα του ‘50. Από το 2000 που τα προμηθεύτηκαν μέχρι σήμερα παραμένουν με τον ίδιο οπλισμό.

«Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε να τα δοκιμάσουμε, παρά μόνο στις δοκιμαστικές βολές, κατά τη διάρκεια των οποίων βλέπουμε ότι δυσλειτουργούν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα του οπλισμού είναι μείζονος σημασίας για τους υπαλλήλους. «Κανένας από τους υπαλλήλους εξωτερικής φρούρησης δεν μπορεί να πει, αν σε περίπτωση ανάγκης θα λειτουργήσουν αυτά τα πιστόλια», τονίζει ο ίδιος.

Γενικότερα, η κατάσταση που επικρατεί με τον εξοπλισμό των εξωτερικών φρουρών σωφρονιστικών καταστημάτων χαρακτηρίζεται απαράδεκτη. Ο κ. Μητρόπουλος λέει ότι από τις απεργιακές κινητοποιήσεις του περασμένου Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι και τα αιτήματα των υπαλλήλων παραμένουν σταθερά και πάγια.

“Στις δοκιμαστικές βολές τα πιστόλια παρουσιάζουν δυσλειτουργίες”

Η ίδια κατάσταση στις φυλακές Βόλου

Ο αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην ΑΔΕΔΥ του Σωματείου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου Κώστας Παλαιοκαρύτης, τονίζει ότι είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για τον οπλισμό παλαιότερα πριν την πρόσληψη των εξωτερικών φρουρών και είχε κηρυχθεί άγονος. Η διαδικασία επαναλήφθηκε τα έτη 2003 και 2008 χωρίς αποτέλεσμα. Εκτοτε δεν υπήρξε καμία ενέργεια.

«Παραμένουμε σε αυτή την κατάσταση χωρίς καμία εξέλιξη. Το 65% των φρουρών μας αναγκάστηκε να αγοράσει όπλα με δικές του δαπάνες. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους με τα απαρχαιωμένα περίστροφα, αφού δεν μπορούν να επωμιστούν το κόστος, που είναι πάνω από 600 ευρώ και πάνω», σημειώνει.

Η Πολιτεία αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους απέναντι σε κακοποιούς.

Ο κ. Παλαιοκαρύτης σημειώνει ότι «η εξωτερική φρούρηση γίνεται υπό αυτές τις συνθήκες, όταν οι κακοποιοί σήμερα έχουν καλάσνικοφ και σύγχρονα πιστόλια. Πρόκειται για δυσαναλογία στην αντιμετώπιση περιστατικού».

Οι υπάλληλοι προσπαθούν να συντηρούν τα παλαιού τύπου όπλα, ενώ έχουν αποσύρει αρκετά που δεν ήταν λειτουργικά και είχαν απομείνει. Ομως, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος και ασφαλής. «Πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος. Δεν μπορείς να πεις με βεβαιότητα ότι περίστροφο του ’50 είναι λειτουργικό», σημειώνει.

Κι όμως ενώ προκύπτουν έντονα προβλήματα, το υπουργείο Εσωτερικών προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια 1.000 πυροβόλων όπλων για τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας και μόνο.

Κώστας Παλαιοκαρύτης

“Η εξωτερική φρούρηση γίνεται υπό αυτές τις συνθήκες, όταν οι κακοποιοί σήμερα έχουν καλάσνικοφ και σύγχρονα πιστόλια”

Η Ομοσπονδία

Για απαρχαιωμένο οπλισμό των εξωτερικών φρουρών στις φυλακές η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στις 16 Σεπτεμβρίου, ζητώντας αντικατάσταση των περιστρόφων με σύγχρονα πιστόλια. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει λάβει απάντηση. Ετσι ετοιμάζεται για δυναμικές κινητοποιήσεις τον Οκτώβριο.

«Με την ανάληψη των υπηρεσιακών της καθηκόντων η εξωτερική φρουρά διέθετε ως ατομικό οπλισμό τα «αποφόρια» της Ελληνικής Αστυνομίας, περίστροφα διαμετρήματος 0,32 cal του 1911 και 1917 καθώς και περίστροφα διαμετρήματος 0,38 cal του 1935 και του 1950. Προσπάθειες αντικατάστασής τους έγιναν το 2003 και το 2008, αλλά δυστυχώς για διάφορους λόγους δεν τελεσφόρησαν», τονίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή της, με την Ομοσπονδία να παραθέτει και σχετικές φωτογραφίες.

«Οι προφορικές διαβεβαιώσεις πολιτικών μας προϊσταμένων, πως η αντικατάσταση των περιστρόφων με σύγχρονα πιστόλια θα ήταν κάτι «εύκολο», μας άφηνε με αίσθημα ικανοποίησης. Αντ’ αυτού όμως και σχεδόν 2 χρόνια μετά, φαίνεται πως η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου και η χορήγηση σύγχρονου ατομικού οπλισμού όχι μόνο δεν ήταν «εύκολη», αλλά η δυσκολία αφορά μόνο στην υπηρεσία μας, αφού το υπουργείο για άλλες «συστεγαζόμενες» υπηρεσίες εντός αυτού, προκηρύσσει με ευκολία διαγωνισμούς χιλιάδων πιστολιών διανέμοντάς τα παντού, πλην της εξωτερικής φρουράς», συμπληρώνει η Ομοσπονδία.

Σημειώνεται επίσης πως «η ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας προς την υπηρεσία μας ήταν και παραμένει να φροντίσει ο κάθε εξωτερικός φρουρός να έχει σύγχρονο ατομικό οπλισμό, παρ’ όλο που πολλοί συνάδελφοί μας στο πέρασμα των ετών και περιμένοντας την ανύπαρκτη μέριμνα των επί σειρά ετών πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων της, προέβησαν σε αγορά δικού τους, επιβαρυνόμενοι με ποσά άνω των 700 ευρώ έκαστος».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου