ΤΟΠΙΚΑ

Αναταράξεις από το λουκέτο στη City Insurance

αναταράξεις-από-το-λουκέτο-στη-city-insurance-402616

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Στο αέρα βρίσκονται τα ασφαλιστήρια συμβόλαια 180.000 ιδιοκτητών οχημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλοί Βολιώτες, μετά την οριστική ανάκληση της λειτουργίας της City Insurance.

Το λουκέτο στην εταιρεία προκάλεσε αναταράξεις στην αγορά, αφού οι ιδιοκτήτες ΙΧ έχασαν τις ασφάλειές τους και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τις εκκρεμείς ζημιές, οι οποίες εάν δεν καταβληθούν, θα συμπαρασύρουν και όλες τις εταιρείες, καθώς η εν λόγω ασφαλιστική ήταν στον φιλικό διακανονισμό.

Το Ταμείο Εγγύησης Ασφαλισμένων στη Ρουμανία, όπου έδρευε η εταιρεία, ανακοίνωσε χθες ότι τα συμβόλαια της City Insurance θα έχουν ισχύ για ακόμη 90 ημέρες.

Ωστόσο, κανείς από τους διαμεσολαβούντες ασφαλειών δεν μπορεί να είναι ήσυχος μετά τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ασφαλιστική εταιρεία που πτώχευσε συνεργαζόταν και με πρακτορείο του Βόλου.

Ο ασφαλιστής Γεώργιος Βαΐτης σχολίασε ότι στον βωμό του φθηνότερους κόστους, τέτοιες εταιρείες με πολύ χαμηλά ασφάλιστρα προτιμώνται από το καταναλωτικό κοινό, αν και δεν παρείχαν τις μεγαλύτερες εγγυήσεις.

«Τώρα κάθε ώρα που περνά, κάθε μέρα θα υπάρχουν ζημιές, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν», επισημαίνει, αναφερόμενος σε αυτοκίνητα που καλύπτονταν ασφαλιστικά σε αυτή την εταιρεία και ενδεχομένως οι οδηγοί τους να έχουν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, ενώ προκύπτουν οι αρνητικές εξελίξεις.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα προκύψει πρόβλημα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συνδέσμου Διαμεσολαβούντων Ασφαλειών Μαγνησίας, Αννα Τσιτσιγιάννη Βουρούκου, επισήμανε ότι το κύριο ζήτημα είναι τι θα γίνει με τις εκκρεμείς ζημιές από τροχαία ατυχήματα.

«Η εν λόγω εταιρεία έκλεισε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το Ταμείο Εγγύησης Ασφαλισμένων της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι τα συμβόλαια θα έχουν ισχύ για ακόμη 90 μέρες για να μπορέσει να διεκπεραιώσει κανείς τις ζημιές, όμως μένει να δούμε τι θα γίνει», ανέφερε.

Η ίδια διευκρίνισε ότι η εν λόγω εταιρεία ήταν και στον φιλικό διακανονισμό. Ετσι εάν δεν τηρηθεί η ανακοίνωση για την παράταση ισχύος των συμβολαίων, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και άλλες εταιρείες, που έχουν καταβάλει αποζημιώσεις και τώρα τις περιμένουν πίσω», σημειώνει.

Για τους ασφαλισμένους διερωτήθηκε: «Ποιος ασφαλισμένος θα συνεχίσει να είναι σε μία εταιρεία της οποίας ανεστάλη η λειτουργία; Υπάρχει αντίκτυπος στην αγορά. Κακά τα ψέματα το φθηνό κρέας δεν το τρώνε ούτε οι σκύλοι», ανάφερε, προσθέτοντας ότι το ασφάλιστρο από αξιοπρεπείς εταιρείες είναι παντού το ίδιο με πολύ μικρές αυξομειώσεις.

Η City Insurance δραστηριοποιείτο στην Ελλάδα με καθεστώς Eλεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), εκπροσωπούμενη από την εταιρεία N. Bourgazas & Associates E.E, και είχε τεθεί προ τεσσάρων μηνών σε καθεστώς ειδική διαχείρισης, χωρίς ωστόσο να βρεθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει.

Το Ταμείο Εγγύησης Ασφαλισμένων στη Ρουμανία

To Ταμείο Εγγύησης Ασφαλισμένων στη Ρουμανία (FGA) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «από 23/9 το FGA μπορεί να προχωρήσει σε άνοιγμα φακέλων απαιτήσεων, κατόπιν αιτήματος των δυνητικών ασφαλιστικών πιστωτών της City Insurance. Το αίτημα για το άνοιγμα ενός φακέλου απαίτησης μπορεί να συμπληρωθεί στην περίπτωση που ένα συμβάν που καλύπτεται από έγκυρο ασφαλιστήριο συμβόλαιο έχει συμβεί στο χρονικό διάστημα μεταξύ της ημερομηνίας ανάκλησης της άδειας λειτουργίας και της ημερομηνίας καταγγελίας ασφαλιστικών συμβάσεων, αλλά το αργότερο 90 ημέρες από την ημερομηνία που εκδόθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου για την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με την Απόφαση της Αρχής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας, Το FGA θα πάρει από την ασφαλιστική τα πλήρη αρχεία των φακέλων απαίτησης, καθώς και όλα τα τεχνικά, λειτουργικά και λογιστικά αρχεία που σχετίζονται με τους εν λόγω φακέλους απαιτήσεων, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία ανάκλησης της άδειας λειτουργίας. Μετά την ανάληψη, η FGA θα προχωρήσει στη δημοσίευση των καταλόγων των πιθανών ασφαλιστικών πιστωτών».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου