Οταν χάνεται η ανθρώπινη υπόσταση, κυριαρχεί το κέρδος

οταν-χάνεται-η-ανθρώπινη-υπόσταση-κυρ-426943

Της Κατερίνας Μαρούγκα

Νέο κόλπο βρήκαν οι διακινητές παράτυπων μεταναστών. Μεταφέρουν έξι έξι τους παράνομους αλλοδαπούς στη χώρα έχοντας για βιτρίνα τα εμπορεύματα που κουβαλούν και από κει και πέρα δεν γνωρίζουν τίποτα…

Ολα αυτά βέβαια με το αζημίωτο. Η μεταφορά για κάθε άτομο στοιχίζει 3.000 ευρώ. Αν πολλαπλασιάσει κανείς το ποσό επί έξι θα βγάλει και το κέρδος από το εμπόριο ελπίδας που πουλούν, το οποίο βεβαίως διαρκεί μερικές μόνο μέρες και στην πορεία αποδεικνύεται χαμένο.

Οι ταλαιπωρημένοι παράτυποι μετανάστες που εντοπίστηκαν στην καρότσα του 50χρονου Τούρκου που συνελήφθη την περασμένη Τρίτη στο Τελωνείο είναι υποχρεωμένοι τώρα να γυρίσουν πίσω στην Κωνσταντινούπολη και τις χώρες τους αν και ταξίδευαν επί μήνες για να φθάσουν στην Ελλάδα με σκοπό να φύγουν σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Οι ματωμένοι μισθοί της εργασίας τους σε άγνωστες συνθήκες απασχόλησης και οι μόχθοι των γονιών τους να τους εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον πήγαν στράφι, αφού επιτήδειοι εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη τους και τους κορόιδεψαν με τον χειρότερο τρόπο.

Μπροστά στο κέρδος δεν μέτρησε η ανθρώπινη υπόσταση, ο πόνος, ο καημός. Οι αλλοδαποί ανάμεσά τους και δύο ανήλικοι εκτέθηκαν σε σοβαρούς κινδύνους, πιστεύοντας σε αυτό το ψεύτικο όνειρο. Βρέθηκαν σε χώρες μακριά από τις οικογένειές τους. Κουράστηκαν πολύ και είναι αναγκασμένοι να αρχίσουν πάλι από την αρχή από το σημείο μηδέν σε ξένα κράτη από την πατρίδα τους μακριά και πάλι από τους ανθρώπους που αγαπούν, μόνοι και ξένοι.

Τα χρήματά τους έκαναν φτερά μαζί με τα όνειρα για μία καλύτερη ζωή, ενώ συνεχίζουν να επιβιώνουν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και τρόμου για το αύριο που ξημερώνει. Τι έχουν κάνει αυτές οι φοβισμένες ψυχές για να αξίζουν τέτοιο φαρμάκι;

Τέσσερις υπήκοοι Μπαγκλαντές και δύο υπήκοοι Συρίας ηλικίας έως 30 ετών ήταν οι φοβισμένες φιγούρες που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια Βόλου με τη διαδικασία του αυτοφώρου για την παράνομη είσοδο. Νέοι κατάκοποι, καταρρακωμένοι, απροστάτευτοι.

Υπό άλλες συνθήκες το θρίλερ θα ήταν ένας κακός εφιάλτης που δύσκολα θα τρύπωνε στα όνειρα κάποιου, μία τραυματική εμπειρία που κανείς δεν θα ήθελε να σκεφτόταν ούτε να φαντάζεται αρκεί να σημειώνεται μακριά από το σπίτι του και έξω από εδώ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου