ΑΛΜΥΡΟΣ

Προκαταρκτική για ρύπανση περιβάλλοντος

προκαταρκτική-για-ρύπανση-περιβάλλο-497998

Ερευνα για μη αστικά λύματα, που καταλήγουν στον Βιολογικό Καθαρισμό Αλμυρού

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ρύπανση – υποβάθμιση του περιβάλλοντος στον Αλμυρό.

Η υπόθεση αφορά στη διοχέτευση μη βιομηχανικών, μη αστικών λυμάτων στη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑ Αλμυρού.

Το θέμα της επιβάρυνσης αφορά σε λίπη, έλαια, βοθρολύματα που δεν είναι από αστική χρήση και έχει απασχολήσει στις 3 Ιουλίου και το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Αλμυρού, το οποίο έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά.

Ενημερώνοντας το Σώμα, ο πρόεδρος Αναστάσιος Δεληζήσης είχε πει ότι η περίπτωση έχει απασχολήσει και στο παρελθόν της ΔΕΥΑΑ. Τότε, σύμφωνα με την ενημέρωση του ιδίου, δεν είχε γίνει καμία ενέργεια, λόγω της πανδημίας.

Εντούτοις, η διοίκηση της ΔΕΥΑΑ ευελπιστούσε ότι το πρόβλημα θα ήταν παροδικό και ότι αν επαναλαμβανόταν θα έβρισκε την πηγή.

«Η υπηρεσία παρατήρησε επανάληψη του φαινομένου, προέβη σε εντολή για χημικές αναλύσεις και είχε δυσάρεστα αποτελέσματα. Η Μονάδα προέκυψε ότι επιβαρύνεται από μη βιομηχανικά μη αστικά λύματα και παρουσιάζει ζητήματα δυσλειτουργίας εξαιτίας αυτής της επιβάρυνσης», ανάφερε συγκεκριμένα.

Ο πρόεδρος είχε προτείνει στο Σώμα να κατατεθεί αναφορά στην Εισαγγελία Βόλου.

Η ΔΕΥΑΑ είχε αποφασίσει ομόφωνα, σύμφωνα με ανάρτησή της στη Διαύγεια, την κατάθεση αναφοράς στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, διά Αστυνομικού Τμήματος Αλμυρού με τη συνδρομή του νομικού συμβούλου του Δήμου Αλμυρού δικηγόρου Αλέξανδρου Κοσμά, προκειμένου να γίνει η σχετική έρευνα για τον εντοπισμό των υπαιτίων που έχουν σχέση με τη διοχέτευση στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Αλμυρού, μη αστικών λυμάτων (λίπη, έλαια και βοθρολύματα), τα οποία δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία της και την απόδοση των ανάλογων ευθυνών.

Ερωτηθείς σχετικώς ο κ. Δεληζήσης δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Θέλουμε να βοηθήσουμε κι εμείς στην έρευνα για να βρεθεί η πηγή του κακού. Η επιβάρυνση με μη αστικά λύματα είναι ένα χρόνιο πρόβλημα. Όμως, εάν συνεχιστεί μπορεί να καταστρέψει τη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων».

Η Εισαγγελία Βόλου ανάθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού να προχωρήσει σε καταθέσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί τι συνέβη. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνες, ζήτησε να γίνει αυτοψία από το Κλιμάκιο Ελέγχου και Ποιότητας του Περιβάλλοντος.

Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί καταρχήν αν υπάρχει ρύπανση- υποβάθμιση του περιβάλλοντος και αν ναι, να εντοπιστεί η πηγή και οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου