ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη δολοφονία του «Κωστή»

μήνυση-κατά-παντός-υπευθύνου-για-τη-δο-504053

Διαμπερές τραύμα από βέργα μήκους 1,33 εκατοστών έφερε στο σώμα του ο «Κωστής», το νεαρό φωκάκι – μασκότ της Αλοννήσου, που εντοπίστηκε νεκρό από ανθρώπινο χέρι προχθές στην Περιστέρα.

Ασυνείδητος ψαροντουφεκάς προσέγγισε ύπουλα τον «Κωστή» από πίσω και στόχευσε εναντίον του.

Η βέργα που εκτόξευσε τραυμάτισε θανάσιμα το μικρό φωκάκι. Το χτύπησε στην πλάτη και βγήκε μπροστά στην κοιλιά του.

Το θλιβερό θέαμα προκάλεσε οργή στην Εταιρείαγια τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, τη Mom, η οποία κατέθεσε χθες μήνυση στη λιμενική αρχή Αλοννήσου κατά παντός υπευθύνου.

Η Εταιρεία ζητά να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Παρακαλεί όποιος γνωρίζει το παραμικρό για το αποτρόπαιο γεγονός, να το γνωστοποιήσει άμεσα στη λιμενική αρχή.

Οι άνθρωποι της Mom είχαν μεγαλώσει τον «Κωστή». Επρόκειτο για ένα φωκάκι που είχε εντοπίσει ορφανό πριν από περίπου τρία χρόνια. Μετά την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη το είχαν μεταφέρει στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου. Το μικρό φωκάκι προκαλούσε θαυμασμό. Του άρεζε να παίζει με λουόμενους και γι’ αυτό ήταν αγαπητό από τους ντόπιους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Οταν σημειώθηκε το αποτρόπαιο περιστατικό, βρέθηκε εκτεθειμένο σε κίνδυνο, χωρίς να έχει καμία υποψία, καθώς δεν ήξερε να προφυλάσσεται από τους ανθρώπους.

«Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο προτρέπουμε τους πολίτες να μένουν μακριά από τα άγρια ζώα. Εξοικειώνονται και μετά δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που τους απειλούν», ανέφερε η Ελένη Τούμπα, βιολόγος-υπεύθυνη της Mom.

Η Mom διαπίστωσε ότι το αθώο και ανυποψίαστο ζώο χτυπήθηκε επί τούτου με ψαροντούφεκο που έφερε καμάκι μεγάλου διαμετρήματος για αυτόν ακριβώς τον σκοπό!

«Το γεγονός έχει λυπήσει βαθύτατα και αγανακτήσει όχι μόνο τους ανθρώπους της Mom αλλά και όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους και επισκέπτες της Αλοννήσου που είχαν την τύχη να θαυμάσουν τον «Κωστή». Αυτός που το έπραξε προφανώς δεν έχει το ελάχιστο θάρρος να εμφανιστεί και να αναλάβει την ευθύνη της ανοησίας του», αναφέρει σε ανάρτησή της.

Ακόμη, κάνει λόγο για μία ανήθικη και κακουργηματική πράξη, που διαπράχτηκε από ανθρώπινη κακία και βλακεία χωρίς όρια.

Παρέμβαση από Κ. Αγοραστό

Διερεύνηση του θέματος ζητεί και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος αντέδρασε σφόδρα ενοχλημένος μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό. Σε δήλωσή του κάνει λόγο για ένα έγκλημα κατά της φύσης, της άγριας ζωής και του περιβάλλοντος.

«Είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα, μια κακουργηματική πράξη που χρειάζεται να διερευνηθεί και να αντιμετωπιστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Ο ίδιος προτρέπει: «Πρέπει να σταματήσουμε να αποδεχόμαστε ως κανονικότητα τη δολοφονία των ζώων. H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978) στο Αρθρο 11, ορίζει: «Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή». Ο «Κωστής» προδόθηκε από τον άνθρωπο. Ας γνωρίζουν οι υπαίτιοι ότι με τις παράνομες ενέργειές τους, δυσφημούν το νησί και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και συντελούν στην εξαφάνιση σπάνιων ειδών από τις ελληνικές θάλασσες», προσθέτει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου