ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Μάστιγα οι παραβιάσεις στον χώρο της Κάρλας

μάστιγα-οι-παραβιάσεις-στον-χώρο-της-κ-617134

Εκκληση για σεβασμό στο περιβάλλον ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο αναπαραγωγής – Περιπτώσεις παράνομης αλιείας, παραβιάσεων του χώρου από κοπάδια και παράνομου κυνηγιού πονοκεφαλιάζουν

Αλλη μία βάρκα βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη εγκαταλελειμμένη στον ταμιευτήρα της Κάρλας. Οι περιπτώσεις παράνομης αλιείας στη λίμνη είναι συνεχείς και παρά τα αυξημένα μέτρα, που έχουν ληφθεί με εποπτεία του χώρου ακόμη και με drone τα τελευταία τρία χρόνια, δεν σταματά να πονοκεφαλιάζει τον Φορέα Διαχείρισης. Δεν είναι όμως και το μοναδικό που απειλεί το οικοσύστημα. Μεγάλα κοπάδια από αγελάδες και γίδες καταπατούν συνεχώς τον τεχνητό υδρότοπο, τρομάζοντας τα πουλιά που φωλιάζουν, ενώ κατά την κυνηγετική περίοδο απασχολεί και η παράνομη είσοδος των κυνηγών.

Οι υπεύθυνοι του φορέα βρίσκουν συνεχώς ίχνη από παράνομες δραστηριότητες όταν βλέπουν καταστροφές στις περιφράξεις του τεχνητού υγροτόπου, βρίσκουν εργαλεία αλιείας στον ταμιευτήρα ακόμη και κρυμμένες βάρκες, αντικρίζουν καταστροφές στου καλαμιώνες. Οι εικόνες προκαλούν θλίψη ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο αναπαραγωγής της ορνιθοπανίδας.

Τη συγκεκριμένη περίοδο η λίμνη αποτελεί καταφύγιο μία πολύ μεγάλη αποικία από αργυροπελεκάνους και ροδοπελεκάνους, η οποία μάλιστα είναι από τις σημαντικότερες πανελλαδικά. Επίσης εκεί αναπαράγονται ένας μεγάλος αριθμός ερωδιών και πολλά διαφορετικά είδη από πάπιες πολλά από τα οποία είναι προστατευόμενα, κορμοράνοι, λαγκόνες και βουτηχτάρια, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός από αρπαχτικά όπως αετογερακίνες, φιδαετούς, κραυγαετούς.

Γενικότερα, καθ’ όλη την περίοδο του χρόνου επισκέπτονται τη λίμνη 200 διαφορετικά είδη πουλιών, ενώ η Κάρλα φιλοξενεί τουλάχιστον 15 διαφορετικά είδη ψαριών όπως είναι το γριβάδι, η πεταλούδα, κάποια είδη γοβιού, η φεροβελονίτσα, η σαρδελομάνα και άλλα. Ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο δασολόγος, υπεύθυνος του Τμήματος Παρακολούθησης Εποπτείας του Φορέα Δημήτρης Μιχαλάκης λέει ότι επιτέλους θα πρέπει να καταλάβουμε τη σημαντικότητα του τόπου.

«Δεν αρκεί μόνο να λειτουργούμε με αστυνομικά μέτρα. Απαιτείται και η τοπική κοινωνία να αντιληφθεί την αξία της περιοχής, η οποία μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης, τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για τις λοιπές δραστηριότητες που αναπτύσσονται. Γι’ αυτό λοιπόν, είναι υποχρέωση όλων να προστατεύουν τη λίμνη και να τη διατηρούν σε καλή κατάσταση», προσθέτει.

Η παράνομη αλιεία

Την περασμένη Τετάρτη οι υπεύθυνοι του Φορέα βρήκαν βάρκα στον ταμιευτήρα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που προχωρούσαν σε παρόμοιες κατασχέσεις. Στο παρελθόν εντοπίστηκαν και άλλες, μάλιστα μία με μηχανή επάνω. Κάτοικοι από άλλες περιοχές, όπως προκύπτει από στοιχεία του Φορέα, αλλοδαποί επισκέπτονται τη λίμνη και αλιεύουν παράνομα εκατοντάδες ψάρια κατά κύριο λόγο το γριβάδι, το γνωστό καρλόψαρο, που είναι ένα από τα πιο εμπορικά. Ο κ. Μιχαλάκης λέει ότι τα οφέλη που έχουν είναι πολλαπλάσια από την ανάκτηση των μέσων που χρησιμοποιούν.

Ο βιολόγος του Φορέα Γιάννης Βέργος λέει ότι τόσο οι βάρκες όσο και τα εργαλεία που ανασύρονται από τον ταμιευτήρα δεν είναι εγκαταλειμμένα αλλά ενεργά και επί της ουσίας κρυμμένα σε καλαμιώνες.

«Εχουμε άριστη συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Ρήγα Φεραίου και έχουμε συνδράμει πολλές φορές στο έργο τους και αυτοί στο δικό μας, γιατί εμείς δεν έχουμε ανακριτικό χαρακτήρα για φύλαξη, αλλά ο χαρακτήρας μας είναι κυρίως εποπτικός.

Η αλιεία στον ταμιευτήρα απαγορεύεται, τόσο η ερασιτεχνική όσο και η επαγγελματική. Η απαγόρευση εκδίδεται κάθε χρόνο από το Τμήμα Αλιείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Παρόλα αυτά, οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει αρκετές φορές παράνομους αλιείς βραδινές ώρες με εκατοντάδες κιλά ψάρια, τα οποία πωλούνται προφανώς παρανόμως σε περιοχές κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που τα ψάρια των εσωτερικών υδάτων είναι αρκετά περιζήτητα», σημειώνει.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η παράνομη αλιεία οδηγεί στην καταστροφή των μεγάλων ψαριών που αναπαράγονται και διαταράσσει την ανανέωση του ιχθυαποθέματος που γίνεται κάθε χρόνο την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο.

«Ειδικά στην Κάρλα η καταστροφή είναι μεγαλύτερη, καθώς το υπάρχον οικοσύστημα είναι υπό δημιουργία. Επίσης, αλιευτικά εργαλεία, όπως δίχτυα τα οποία παρανόμως χρησιμοποιούνται, αποτελούν και παγίδα για τα υδρόβια πτηνά, όπως τους κορμοράνους και τα βουτηχτάρια, που μπορεί να εγκλωβιστούν σε αυτά, καθώς ψαρεύουν κάτω από το νερό υποβρυχίως», προσθέτει.

Τα φαινόμενα αλιείας από την ακτή με καλάμια έχουν περιοριστεί σημαντικότατα. Ηταν ιδιαίτερα συχνά τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του ταμιευτήρα αλλά μετά τη συνεχή επόπτευση και φύλαξη των παρόχθιων περιοχών της λίμνης αυτά έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Ο κ. Βέργος λέει ότι η αντιμετώπιση της παράνομης λαθραλιείας μπορεί να γίνει μόνο με σταδιακή άρση της απαγόρευσης υπό προϋποθέσεις και άσκηση της ερασιτεχνικής αλιείας με ήπιες μορφές.

Ο φορέας θα ξεκινήσει του χρόνου εφαρμογή διαχειριστικής αλιείας στον χώρο του ταμιευτήρα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράψει και την ποσότητα των αλιευμάτων και τα είδη των εισβολικών ψαριών που υπάρχουν, ενώ θα εκπονήσει σχέδιο διαχείρισης για το σύνολο του συστήματος του ταμιευτήρα.

Παραβιάσεις του χώρου από κοπάδια

Σε εξέλιξη είναι εισαγγελική έρευνα για παράνομη είσοδο στον τεχνητό υδρότοπο κοπαδιών. «Δυστυχώς είναι ένα συνεχόμενο φαινόμενο που παρουσιάζεται με το επιχείρημα ότι τα ζώα δεν έχουν χώρο για να βοσκήσουν ειδικά το καλοκαίρι. Όμως,

όταν παρουσιάζεται και χιλιάδες γελάδια μπαίνουν μέσα, αφοδεύουν, καταστρέφουν τη βλάστηση και τις φωλιές των πουλιών, τρώνε, υποβαθμίζουν τον χώρο, που χάνει την αξία, αφού καταλήγει τελικά να λειτουργεί σαν στάβλος από φίλτρο», σημειώνει ο κ. Μιχαλάκης.

Το παράνομο κυνήγι

Συχνές είναι και οι παράνομες είσοδοι κυνηγών στον τεχνητό υγρότοπο στις κυνηγετικές περιόδους. Υπάρχουν τα ίχνη από τις καταστροφές στις περιφράξεις. Ο Φορέας Διαχείρισης ενημερώνει επανειλημμένα τη Θηροφυλακή. Σε αυτήν την περίπτωση η καταγραφή των παράνομων κυνηγών δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, λόγω των προσωπικών δεδομένων. Όμως, υπάρχει μείζον θέμα.

Η Κάρλα αποτελεί χώρο ενδιαίτησης και φωλαιοποίησης των πουλιών, ειδικά των μικρών παρυδάτιων, όπως είναι οι καλαμοκανάδες και κάποια είδη πάπιας. Εντούτοις, στο παρελθόν υπήρχαν θάνατοι. Εντοπίστηκαν νεκρά από φοινικόπτερα μέχρι φλαμίνγκο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου