ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλες ελλείψεις σε τεχνίτες στον Βόλο

μεγάλες-ελλείψεις-σε-τεχνίτες-στον-βό-636435

Αδυναμία κάλυψης κενών σε τορναδόρους, μονταδόρους, ηλεκτροσυγκολλητές, άλλες ειδικότητες

Ακούγεται απίστευτο, αλλά την ίδια στιγμή που χιλιάδες Βολιώτες βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας εδώ και μήνες και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, κενά σε τεχνικό προσωπικό σε επιχειρήσεις της μεταποίησης είναι αδύνατο να καλυφθούν.

Ειδικότητες τεχνιτών όπως μονταδόροι, τορναδόροι, ηλεκτροσυγκολλητές αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, καθώς οι προσκλήσεις για αναζήτηση εργαζόμενων μένουν χωρίς να εκδηλώνεται ενδιαφέρον.

Ο αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Μαγνησίας στη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας Τρύφων Πλαστάρας λέει: «Στο κομμάτι της μεταποίησης υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε τεχνίτες που ασχολούνται με το ξύλο, το σίδερο και το μέταλλο.

Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες ζητούν εξειδικευμένο προσωπικό και δεν βρίσκουν. Για παράδειγμα δεν υπάρχουν τορναδόροι και μονταδόροι. Δύσκολα υπάρχει διάδοχη κατάσταση», επισημαίνει

Ετσι οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να πάρουν ανειδίκευτο προσωπικό, το οποίο όμως απαιτείται να εκπαιδευτεί για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό προτιμούνται άτομα που είναι σε νεαρότερη ηλικία.

Μεταλλουργικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολία στην εύρεση τεχνικών. Κενά ηλεκτροσυγκολλητών δεν μπορούν να καλυφθούν.

Μάλιστα, το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί και περαιτέρω με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. «Ολες οι παραγωγικές επιχειρήσεις θα χρειαστούν εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς θα αρχίσει να τρέχει η υλοποίηση προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και απ’ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει», σημειώνει ο ίδιος.

Αναζητούν προσωπικό επί μήνες

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου, Κώστας Πελεκούδας, λέει ότι ο ίδιος αναζητεί προσωπικό για κατασκευή αλουμινίου εδώ και πέντε μήνες και δεν μπορεί να βρει.

«Δεν υπάρχουν ελλείψεις μόνο σε τεχνίτες, αλλά και σε απλό ανειδίκευτο προσωπικό. Ολες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το μέταλλο και το αλουμίνιο δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους. Γενικότερα δεν υπάρχουν μάστορες που να κατασκευάζουν κουφώματα, να βάφουν κτίρια. Μόνο όταν ζητείς υπάλληλους γραφείου υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος. Τότε παραλαμβάνουμε εκατοντάδες βιογραφικά», σημειώνει.

Επισημαίνεται ότι οι δουλειές στη μεταποίηση έχουν ανοίξει εδώ και πέντε – έξι μήνες παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Παρουσιάζεται μία αύξηση στον κύκλο εργασιών της τάξεως του 40%-50%.

Το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε τεχνίτες δεν είναι τωρινό, παρουσιάζεται όμως με μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία χρόνια. Ερευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Pol για το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά επιβεβαιώνει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 το πρόβλημα.

Ηλεκτροτεχνίτες, μαρμαροτεχνίτες, αλουμινάδες, σιδεράδες, ελασματουργοί, εφαρμοστές μονταδόροι, ηλεκροσυγκολλητές, σωληνουργοί, τεχνίτες τεντών, τεχνίτες πέτρας, τεχνίτες υποδημάτων, οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά αλλά ταυτόχρονα και έλλειψη, διαπίστωνε η έρευνα.

Οι βιοτέχνες ζητούν άμεσο επαναπροσδιορισμό του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, μετεκπαίδευση του υφιστάμενου εκπαιδευτικού προσωπικού, εκσυγχρονισμό της ύλης αλλά δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών στα τεχνικά επαγγέλματα.

Επισημαίνεται ότι η μεταποίηση είναι ένας κλάδος με σταθερές θέσεις απασχόλησης. Στον τομέα μπορεί να μην παρουσιάζονται πολλές καινούργιες επιχειρήσεις, αλλά οι περισσότερες από τις υφιστάμενες λειτουργούν επί σειρά δεκαετιών και έχουν διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους.

Η καλή πορεία των επιχειρήσεων του είδους διατυπώνεται και από τα στατιστικά στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας που καταγράφουν σταθερότητα με βάση τις νέες εγγραφές επιχειρήσεων και τις διαγραφές σε σχέση με άλλους τομείς δραστηριότητας.

Σε κάθε περίπτωση οι απώλειες με τα λουκέτα είναι πολύ μικρές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 υπήρξε μόνο μία διαγραφή επιχείρησης, ενώ προχώρησαν σε έναρξη δραστηριοποίησης δεκατέσσερις. Το α’ τρίμηνο του 2020 αντίστοιχα έγιναν 11 διαγραφές επιχειρήσεων, ενώ προχώρησαν σε έναρξη δραστηριότητας 32 επιχειρήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, σε υψηλά ποσοστά η ανεργία

Είναι πάντως άξιο περιέργειας πως είναι δυνατόν να μην παρουσιάζεται ενδιαφέρον για την κάλυψη των εν λόγω θέσεων, όταν τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ μαρτυρούν ότι χιλιάδες Βολιώτες βιώνουν τον εφιάλτη της ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ τον περασμένο Σεπτέμβριο οι άνεργοι ανέρχονται στη Μαγνησία στους 24.468, ενώ οι 11.893 είναι από τον Βόλο.

Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση που έγινε τέλη Οκτωβρίου, στον νομό Μαγνησίας από το σύνολο των ανέργων τα 23.335 άτομα είναι στην ηπειρωτική χώρα και τα 1.133 στα τρία νησιά των Σποράδων. Από το σύνολο των 24.468 εγγεγραμμένων ανέργων εργασία αναζητούν οι 14.184, 13.706 προέρχονται από την ηπειρωτική Μαγνησία και οι υπόλοιποι 478 από τις Σποράδες. Τα υπόλοιπα 10.284 άτομα παραμένουν εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ με ενεργή κάρτα, προκειμένου να διεκδικούν την παροχή έκτακτων επιδομάτων ή ελαφρύνσεων ή ακόμη και μορίων για να συμμετέχουν με καλύτερες προοπτικές σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για προσλήψεις με μοριοδότηση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου