Μήπως έπρεπε να προηγηθεί η προετοιμασία;

μήπως-έπρεπε-να-προηγηθεί-η-προετοιμα-660680

Αρχικώς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Διαβάζω σε μέσα ενημέρωσης και ακούω από «παραθυράτους» της τηλεόρασης βαρβαρισμούς περί «επίταξης γιατρών». Οι άνθρωποι, σε έκτακτες συνθήκες, δεν επιτάσσονται. Επιστρατεύονται. Επίταξη γίνεται επί αντικειμένων, κτιρίων, οχημάτων, μηχανημάτων, κ.λπ. Κατ’ εξαίρεση, προβλέπεται και επίταξη εμψύχων, αλλά τετραπόδων, αλόγων, όνων, ημιόνων. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν είναι μουλάρια προς επίταξη. Και τώρα στην ουσία της υπόθεσης.

Από τη στιγμή που δεν υπήρξε η αναμενόμενη εθελοντική προσέλευση ιδιωτών γιατρών, προς ενίσχυση του δοκιμαζόμενου ΕΣΥ, η επιστράτευση ήταν αναπόφευκτη. Φοβάμαι, όμως, ότι, όπως γίνεται, θα αποδειχθεί και ατελέσφορη. Οτι δεν θα προσφέρει τίποτε περισσότερο από ελάχιστη στήριξη στο υφιστάμενο προσωπικό, όχι στους διαρκώς αυξανόμενους νοσηλευόμενους.

Οταν υπάρχουν διασωληνωμένοι, οι οποίοι «φιλοξενούνται» σε άσχετους χώρους, επειδή δεν επαρκούν οι ΜΕΘ, το πρόβλημα του ιατρικού δυναμικού μάλλον αναδεικνύεται μικρότερο εκείνου των υποδομών. Πόσο μάλλον όταν, εξαιτίας της δραματικής έλλειψης χώρων, λαμβάνονται και αψυχολόγητες αποφάσεις με τραγικές συνέπειες, όπως η μετατροπή κλινικών του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Μεταξάς», στον Πειραιά, σε χώρο νοσηλείας περιστατικών Covid – 19, η οποία είχε ως φυσικό αποτέλεσμα να μολυνθούν από τον ιό καρκινοπαθείς και προσωπικό του νοσοκομείου, διότι, βεβαίως, ο ιός δεν …φυλακίζεται σε μερικά δωμάτια. Εξαπλώνεται.

Μπορεί, ιδεολογικώς, να σας είναι απεχθής η ιδέα της επίταξης ιδιωτικής επιχείρησης, ιδιωτικής περιουσίας. Ομως, διεύρυνση του ΕΣΥ, λόγω αυξημένων αναγκών, δεν μπορεί να γίνει μόνο με τη διεύρυνση του προσωπικού. Απαιτείται πρωτίστως η εξεύρεση νέων χώρων νοσηλείας και οι επιλογές είναι μόνον δύο. Ή έχουμε τη δυνατότητα να μιμηθούμε τους Κινέζους, στήνοντας νοσοκομεία εκστρατείας με κινηματογραφική ταχύτητα, ή άλλως …«τρώμε από τα έτοιμα». Δηλαδή, επιτάσσουμε.

Υπάρχει ανακολουθία και δεν είναι η μόνη. Το ίδιο ισχύει και με την εξαγγελία για τα εβδομαδιαία δωρεάν αυτοδιαγνωστικά, που θα διατίθενται από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Το άκουσαν οι πολίτες και πολλοί σπεύδουν ήδη στα φαρμακεία να τα ζητούν. Εντάξει, αυτοί είναι βιαστικοί. Κανονικώς, υποτίθεται, το μέτρο θα ισχύει από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Είστε, όμως, έτοιμοι; Εχετε ήδη εξασφαλίσει την ποσότητα των περίπου δέκα εκατομμυρίων, ανά εβδομάδα; Εχετε οργανώσει τα της έγκαιρης μεταφοράς τους στα φαρμακεία; Ή θα γίνει ο κακός χαμός;

Μακάρι να εκπλήξετε ευχαρίστως. Φοβάμαι, όμως, για το αντίθετο.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

g[email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου