ΤΟΠΙΚΑ

Σαν… αόρατοι για το υπουργείο οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών

σαν-αόρατοι-για-το-υπουργείο-οι-εξωτ-694510

Η κατάσταση και οι συνθήκες εργασίας στα σωφρονιστικά καταστήματα Βόλου και Κασσαβέτειας

Με απαρχαιωμένο στόλο 20ετίας, εξοπλισμό της δεκαετίας του ’50 και ατομικά μέσα προστασίας, που εναπόκειται στην οικονομική δυνατότητα του καθενός καλούνται να εκτελούν τα καθήκοντά τους χρόνια ολόκληρα χωρίς καμία απολύτως αλλαγή οι εναπομείναντες υπάλληλοι εξωτερικής φρούρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων της Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οι εξωτερικοί φρουροί, οι οποίοι συμμετείχαν στην πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η Ομοσπονδία τους έως προχθές Παρασκευή, εργάζονται με το 60% της δύναμής τους σε σχέση με την προ μνημονίων εποχή και ωστόσο καλούνται να φέρουν σε πέρας την εργασία τους υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Λένε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση. Πλέον τίθενται σοβαρά θέματα ασφαλείας με τον παρωχημένο στόλο τους, τόσο όσον αφορά στους ίδιους όσο και στους κρατούμενους, ενώ με τον αποσυρμένο για τα Σώματα Ασφαλείας εξοπλισμό τους βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μεγάλους κινδύνους ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Ο αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην ΑΔΕΔΥ του Σωματείου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Βόλου, Κώστας Παλαιοκαρύτης, λέει ότι όταν άλλαξε η κυβέρνηση, τη βραδιά των εκλογών, ο πρωθυπουργός το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να πάρει τις φυλακές από το υπουργείο Δικαιοσύνης και να τις μεταφέρει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Ηταν μία εμβληματική κίνηση για εμάς, η οποία μας γέννησε ελπίδα και προσδοκία ότι τα προβλήματα θα λύνονταν. Εντούτοις, αυτό που βλέπουμε μέχρι σήμερα είναι ότι από εκείνη την εμβληματική κίνηση το μόνο που έμεινε είναι η κίνηση. Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι φυλακές είναι αόρατες και το προσωπικό των φυλακών αόρατο», σημειώνει.

Ο ίδιος τονίζει ότι η περίφημη προκήρυξη 6Κ του 2018, η οποία τρέχει εδώ και 2,5 χρόνια, δεν έχει εκδώσει ακόμη οριστικά αποτελέσματα, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε δεσμευτεί ότι θα την τελείωνε με συνοπτικές διαδικασίες για να στελεχωθούν οι φυλακές. «Συν τις άλλοις, είχε εξαγγείλει άλλες 1.000 θέσεις για τα καταστήματα κράτησης. Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως, καμία κίνηση ούτε για την ενίσχυση του προσωπικού ούτε για να εισπράξουμε χρήματα από δεδουλευμένα», προσθέτει.

Η κατάσταση στις φυλακές Βόλου

Σύμφωνα με τον κ. Παλαιοκαρύτη, στο Ε.Κ.Κ.Ν. Βόλου, εργάζονται σήμερα 38 εξωτερικοί φρουροί και θεωρείται με βάση το καινούργιο οργανόγραμμα ότι οι θέσεις στο κατάστημα είναι πλήρως καλυμμένες, ενώ το 2011 οι οργανικές θέσεις ήταν 70.

Εκτός των προαναφερόμενων, ο αριθμός των κρατουμένων καλύπτει το 120% της χωρητικότητας των φυλακών, γεγονός που αυξάνει τον όγκο εργασίας των υπαλλήλων.

Παρ’ όλα αυτά στο προσωπικό οφείλονται αποζημιώσεις για υπερεργασία, ρεπό, νυχτερινά, εξαιρέσιμα, τις εργασίες δηλαδή νυχτερινές ώρες, Κυριακές, αργίες τόσο τωρινών χρόνων όσο και παρελθόντων ετών.

Το προσωπικό κάνει τις μεταγωγές με οχήματα ιδιαίτερα ενεργοβόρα και κοστοβόρα στη συντήρησή τους. Διαθέτει ένα ειδικό όχημα μεταφοράς κρατουμένων και ένα όχημα περίπολου, τα οποία είναι αγορασμένα από το ’99 ακόμη.

Ξεκινά να γίνει μία μεταγωγή και οι μηχανές των οχημάτων μπορεί να μη δουλεύουν, οι μπαταρίες μένουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, ενώ παρουσιάζονται βλάβες με μεγάλη συχνότητα, τα οχήματα μένουν στον δρόμο ακόμη και λόγω παλαιότητας ελαστικών.

«Προσπαθούμε να τα συντηρούμε περισσότερο μόνοι μας επειδή είμαστε στο κέντρο της πόλης και δεν έχουμε να καλύψουμε μεγάλες αποστάσεις στις μεταγωγές. Εντούτοις, η συντήρηση των οχημάτων κοστίζει πλέον πολλαπλάσια από την προμήθεια καινούργιων», σημειώνει ο ίδιος.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, υπηρεσιακές στολές έχουν να χορηγηθούν στους εξωτερικούς φρουρούς από το 2008. Ο κ. Παλαιοκαρύτης λέει ότι οι υπάλληλοι καλύπτουν τις ανάγκες ένδυσης και υπόδησης για την εργασία τους από δικά τους οικονομικά αποθέματα. Τελευταία φορά που επιδοτήθηκαν από το κράτος ήταν το 2019 με ένα επίδομα που καταβλήθηκε εφάπαξ ύψους μόλις 120 ευρώ.

«Ζητάμε να καθιερωθεί αυτό το επίδομα να δίνεται όπως συμβαίνει στους εργαζόμενους σε ΕΚΑΒ, Σώματα Ασφαλείας και άλλες Υπηρεσίες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα που έχουμε τα προμηθευτήκαμε το 2008 μετά από δικές μας ενέργειες. Όμως, πρόκειται για εξοπλισμό που σώζει ζωές, ο οποίος επιβάλλεται να ανανεώνεται και να έχει πιστοποίηση», σημειώνει.

Στους υπαλλήλους εξωτερικής φρούρησης υπάρχει διάχυτη αγανάκτηση. «Ακόμη και τα όπλα μας είναι του ’50. Το υλικό απέσυρε η Αστυνομία επιχειρησιακά χορηγήθηκε σε εμάς. Το 70% των υπαλλήλων έχει μπει σε τεράστια έξοδα για να αγοράσει όπλα αφού το φθηνότερα καινούργια στην αγορά κοστίζουν γύρω στα 600 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσοστό των υπαλλήλων δεν είχε αυτή τη δυνατότητα και εργάζεται με τα πεπαλαιωμένα περίστροφα», προσθέτει.

Η ίδια κατάσταση και στην Κασσαβέτεια

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι υπάλληλοι εξωτερικής φρούρησης στις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας. Ο πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Εξωτερική Φρούρησης του Ειδικού Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης, Βαγγέλης Μητρόπουλος, λέει ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και οι εξωτερικοί φρουροί προτίθενται να προχωρήσουν και σε περαιτέρω κινητοποιήσεις, αν το αποφασίσει η Ομοσπονδία.

«Εχουμε ένα ειδικό όχημα μεταφοράς κρατουμένων και δύο τζιπ 20ετίας, με τα οποία πρέπει να κάνουμε τις μεταγωγές, καλύπτοντας μεγάλες κάθε φορά αποστάσεις από τον Αλμυρό στον Βόλο. Με παλαιού τύπου οχήματα κάνουμε περιπολίες περιμετρικά της Κασσαβέτειας, καλύπτοντας αποστάσεις 3 χιλιομέτρων και συνοδεύουμε τους κρατούμενους σε αγροτικές εργασίες σε έκταση πολλών στρεμμάτων.

Τα καταπονημένα οχήματα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Είναι επικίνδυνα και για εμάς και για τους κρατούμενους αφού οι μηχανές τους δουλεύουν ενώ είναι στα όριά τους», σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος.

Επισημαίνεται ότι οι εξωτερικοί φρουροί επιτηρούν κρατούμενους με πολυετείς καθείρξεις, λογοτιμήτες, ενώ σε μηναία βάση υπό φυσιολογικές συνθήκες πραγματοποιούν 30-60 μεταγωγές.

Ιδια προβλήματα με των Φυλακών Βόλου αντιμετωπίζουν οι εξωτερικοί φρουροί στις Αγροτικές Φυλακές και με τον οπλισμό τους. Δουλεύουν ακόμη με περίστρεφα που στερούνται δύναμη πυρός με 5 φυσίγγια, ενώ τα σύγχρονα έχουν 15. Είναι ο εξοπλισμός που δόθηκε το 2000 με την ίδρυση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης. «Το ένα τρίτο των συναδέλφων μας διατηρεί ακόμη αυτά», σημειώνει ο ίδιος.

«Ζητούμε να δοθεί κάλυψη εν είδη επιδόματος για τα ατομικά μέσα προστασίας και τις υπηρεσιακές μας στολές όπως συμβαίνει στο ΕΚΑΒ και στους δήμους. Εχουν να μας χορηγηθεί ένδυση εργασίας και υπόδηση εδώ και τουλάχιστο 8 χρόνια. Να αλλαχθεί ο εξοπλισμός μας. Να ανανεωθεί ο στόλος μας.

Διεκδικούμε το δικαίωμα παροχής ιατρικής περίθαλψης στα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπως συμβαίνει με το υπόλοιπο ένστολο προσωπικό της χώρας. Να μπούμε κατά προτεραιότητα στο σύστημα εμβολιασμού για την πανδημία.

Ακόμη, καταβολή των δεδουλευμένων ωρών παρελθόντων ετών. Αύξηση των συγκεκριμένων κωδικών, ώστε να αμείβεται το 100% της παρεχόμενης εργασίας», προσθέτει.

Οι εξωτερικοί φρουροί που δουλεύουν στην Κασσαβέτεια είναι συνολικά 36 και οι οργανικές θέσεις τους θεωρούνται καλυμμένες όπως στις φυλακές Βόλου, ενώ στην προ μνημονίων εποχή εργάζονταν 69 υπάλληλοι στην εξωτερική φρούρηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου