ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχρολουσία από τα πρόστιμα της πανδημίας – ΣΕ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

ψυχρολουσία-από-τα-πρόστιμα-της-πανδη-712013

Εφθασε η ώρα για τη συζήτηση των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης προστίμων – Βροχή ενστάσεων από πολίτες

Κορυφώνεται η αγωνία για τα τσουχτερά πρόστιμα της πανδημίας σε επιχειρήσεις, που παραβίασαν τα μέτρα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 και μάλιστα σε χρονική στιγμή που η εστίαση στον Βόλο ετοιμάζεται να παραδώσει τα κλειδιά της. Το επόμενο διάστημα θα συζητηθεί στα Διοικητικά Δικαστήρια μεγάλος αριθμός των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης επιβολής προστίμων, που κατατέθηκε από επιχειρήσεις το προηγούμενο διάστημα και θα εκδοθούν αποφάσεις.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μαρούγκα

Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται τονίζοντας ότι μπαίνει θέμα επιβίωσης. Αρκετοί από αυτούς έκαναν το μεγάλο επιχειρηματικό βήμα μέσα στην πανδημία. Οταν βεβαιώθηκαν οι διοικητικές παραβάσεις, ανέστειλαν τη λειτουργία τους για ένα 15νθήμερο και μάλιστα σε κρίσιμες περιόδους, καθώς δεν πρόλαβαν να ασκήσουν στις προβλεπόμενες ημερομηνίες τα ένδικα μέσα ή είχαν στα χέρια τους απορριπτικές προσωρινές διαταγές.

Λένε λοιπόν ότι το συρρικνωμένο λόγω των μέτρων διάστημα της λειτουργίας τους δεν είχαν εκ των πραγμάτων τζίρους για να καλύψουν τα υψηλά ποσά των προστίμων, τα οποία μπορεί να ξεκινούν από 3.000 ευρώ και να φθάνουν και τις 9.000 ευρώ.

Αλλοι με περισσότερο διάστημα λειτουργίας συναντούν ούτως ή άλλως τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η εστίαση είτε αφήνοντας κλειστές τις επιχειρήσεις τους λόγω των μέτρων είτε υπολειτουργώντας με υπηρεσίες take away ή delivery.

Το θέμα απασχολεί έντονα τον νομικό κόσμο και τον κόσμο των δικαστηρίων, ενώ η υγειονομική κρίση ξεκινάει με ένταση το τρίτο κύμα της και υπάρχει βάσιμος φόβος για ένα νέο αυστηρό lockdown.

Ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Χρήστος Πούλιος σημειώνει ότι επειδή στις εφαρμοζόμενες ΚΥΑ δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής του ύψους του προστίμου ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης ή τις συνθήκες τελέσεώς της, η μόνη ελπίδα των επιχειρηματιών στους οποίους επιβλήθηκαν, είναι να αποφανθούν πλέον τα Διοικητικά Δικαστήρια που θα εκδικάσουν τις προσφυγές τους, εφαρμόζοντας την αρχή της αναλογικότητας κατά την οποία τα μέτρα και οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ή προδήλως δυσανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό του Δημοσίου συμφέροντος, εξορθολογίζοντας το ύψος τους.

Όπως υπογραμμίζει: «Δεδομένου δε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων είτε επειδή, ένεκα των ασφυκτικών προθεσμιών, οι παραβάτες δεν πρόλαβαν να κινηθούν νομικά είτε επειδή όσοι πρόλαβαν δεν πέτυχαν να γίνει δεκτό το αίτημα τους για έκδοση προσωρινής διαταγής, η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης έχει επέλθει, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα οι ασκηθείσες αιτήσεις αναστολών εκτέλεσης να αφορούν πλέον την αναστολή ισχύος της εις βάρος τους πράξης μόνο σε ότι αφορά το επιβληθέν πρόστιμο, το οποίο συχνότατα είναι προφανώς δυσανάλογο της υποτιθέμενης παράβασης και είναι ένεκα της ανελαστικότητας ως προς τον καθορισμό του ύψους του το ίδιο υψηλό για όλους, ανεξάρτητα από την οικονομική δύναμη του καθενός.

Έτσι εάν δεν γίνουν δεκτές οι αιτήσεις αναστολών όταν αυτές εκδικαστούν και η διαδικασία είσπραξης συνεχιστεί, μέσα στην παρούσα ασφυκτική οικονομική συγκυρία ένεκα του κορονοϊού, οι πιο αδύναμοι οικονομικά, όπως εκείνοι που έχουν μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις από το παρελθόν ή οι πιο νέοι επιχειρηματίες, θα περιέλθουν σε αδυναμία καταβολής κι ως εκ τούτου διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο επιβίωσης των επιχειρήσεων τους».

Τα μέχρι σήμερα όπλα των επιχειρήσεων

Επισημαίνεται ότι τα μέχρι σήμερα όπλα που είχαν στα χέρια τους οι επιχειρήσεις ήταν να προσφύγουν κατά των απορριπτικών αποφάσεων της Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας για την επιβολή των μέτρων. Οι επιχειρήσεις μπορούσαν να καταθέσουν προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια, τόσο για τα πρόστιμα όσο και για την αναστολή της λειτουργίας. Μέχρι την εκδίκαση των προσφυγών που γίνεται σε βάθος χρόνου, είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν αίτηση αναστολής εκτέλεσης της επιβολής προστίμων και της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. Τέλος, μέχρι την εκδίκαση των εν λόγω αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης των αποφάσεων είχαν τη δυνατότητα να αιτηθούν προσωρινές διαταγές, οι οποίες όμως στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους πλειοψηφία είχαν αρνητικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης δεν ικανοποιηθούν τώρα, τότε τα πρόστιμα βεβαιώνονται από την Εφορία στον ΚΕΔΕ και είναι εισπρακτέα.

Το σύνολο των επιχειρήσεων έχει προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια προσδοκώντας να δικαιωθούν. Σε αρκετές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται καν οι ίδιες για τις παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, ότι λειτουργούσαν μόνο με υπηρεσίες take away και οι αποστάσεις ασφαλείας δεν τηρήθηκαν με ευθύνη των πελατών τους.

Υπολογίζεται ότι στην εν λόγω δυσμενή θέση βρίσκονται σήμερα τουλάχιστον δώδεκα επιχειρήσεις, οι οποίες κρέμονται κυριολεκτικά από τα χείλη της Δικαιοσύνης. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για καφετέριες, σε μικρότερο βαθμό για μπαρ και σε ακόμη μικρότερο για ουζερί.

Βροχή ενστάσεων από τους πολίτες

Μόνο στον δήμο Βόλου έχουν επιβληθεί από την Αστυνομία από την έναρξη της πανδημίας τουλάχιστον 900 παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων και εκτιμάται ότι ένας στους εννέα πολίτες έχουν προσφύγει με ενστάσεις κατά των αποφάσεων της Αστυνομίας.

Οι ενστάσεις κατατίθενται εντός χρονικού διαστήματος πέντε ημερών από τη βεβαίωση της διοικητικής παράβασης και στη συνέχεια συγκαλείται Τριμελής Επιτροπή εντός δύο ημερών.

Από το σύνολο των αιτήσεων εκτιμάται ότι γίνεται δεκτό το 30% αυτών, όταν συντρέχουν προβλήματα υγείας, αναπηρίας, ακόμη και κοινωνικοί λόγοι που τεκμηριώνονται με αποδεικτικά έγγραφα όπως φορολογικές δηλώσεις.

Οι ενστάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία ύστερα από τηλεφωνικό ραντεβού.

Πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Επισημαίνεται ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 550.000 ευρώ σε όλο τον νομό.

Στη Μαγνησία έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες έλεγχοι από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, που κλήθηκαν να επιτηρήσουν την εφαρμογή των μέτρων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας από τις 7 Νοεμβρίου που ξεκίνησαν οι περιορισμοί έως και τις 10 Ιανουαρίου έχει βεβαιώσει 369 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και 1.346 για άσκοπες μετακινήσεις. Συνολικά έχει προχωρήσει σε 42 συλλήψεις και προσαγωγές σε επιχειρήσεις της Αστυνομίας για διοργανώσεις συγκεντρώσεων παρά τις απαγορεύσεις.

Το συνολικό ύψος των προστίμων που έχει επιβάλει είναι περίπου 459.150 ευρώ.

Το ύψος των προστίμων συνολικά στη Θεσσαλία είναι πολλαπλάσιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, συνολικά βεβαιώθηκαν 1.207 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας και 4.477 για άσκοπες μετακινήσεις. Συνολικά οι συλλήψεις και οι προσαγωγές ήταν 75.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου βεβαίωσε 272 παραβάσεις και επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 79.500 ευρώ.

Αναλυτικά τον Νοέμβριο πραγματοποίησε 2.124 ελέγχους και βεβαίωσε 118 παραβάσεις με το ύψος των προστίμων να ανέρχονται σε 33.300 ευρώ.

Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο πραγματοποίησε 2.018 ελέγχους και βεβαίωσε 94 παραβάσεις με το συνολικό ύψος των προστίμων να ανέρχονται στις 28.200 ευρώ, ενώ το 1ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου πραγματοποίησε 620 ελέγχους και βεβαίωσε 60 παραβάσεις με συνολικό ύψος προστίμων 18.000 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου