ΤΟΠΙΚΑ

Απηυδισμένοι οι ερασιτέχνες αλιείς του Βόλου

απηυδισμένοι-οι-ερασιτέχνες-αλιείς-τ-765073

Χαρακτηρίζουν παράλογη την απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας, όπως και την καταβολή τελών ελλιμενισμού στον ΟΛΒ χωρίς πλόες

Δύο μήνες και είκοσι δύο μέρες συμπληρώνουν οι αλιείς μακριά από τις βάρκες τους και την αγαπημένη τους δραστηριότητα στη θάλασσα. Πλέον δεν αντέχουν άλλο και ζητούν να αρθεί η απαγόρευση. Από την αρχή θεωρούσαν ακατανόητη την επιβολή του μέτρου, καθώς αδυνατούσαν να αντιληφθούν με ποιο τρόπο θα μπορούσε η αλιεία να μεταδώσει τον κορονοϊό και πού. Εφάρμοσαν, ωστόσο, τις οδηγίες και παράλληλα συνέχισαν να πληρώνουν τα τέλη ελλιμενισμού με την προσδοκία ότι η κατάσταση θα αλλάξει. Τώρα πλέον λένε: «Δεν πάει άλλο». Οι βάρκες τους παραμένουν ακίνητες για εβδομάδες, ενώ καλούνται να πληρώσουν κανονικά και τα τέλη ελλιμενισμού.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Το ψάρεμα για τους ερασιτέχνες αλιείς είναι η μόνη δραστηριότητα που τους βοηθάει για να ηρεμήσουν και να παράλληλα να εκτονωθούν. Είναι για εκείνους ψυχοθεραπεία. Ετσι μετά από τόσο καιρό εγκλεισμού αισθάνονται κατάφορα αδικημένοι από την Πολιτεία που δεν τους σκέφτηκε, ενώ επέτρεψε τις μετακινήσεις για άθληση, όπως το κολύμπι, άνοιξε την αγορά, άλλαξε τα όρια στα αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης. Δυσαρεστημένοι λένε ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει πρόβλεψη. Στους λόγους των μετακινήσεων να συμπληρωθεί και η αλιεία.

Οι περισσότεροι από τους ερασιτέχνες ψαρεύουν από τα νεαρά τους ακόμη χρόνια. Εχουν μία διαφορετική επαφή με τη θάλασσα που τους γαληνεύει. Εχουν ανάγκη να μυρίσουν την αλμύρα και να αισθανθούν τον θαλασσινό αέρα που ανοίγει την ψυχή τους. Ο εγκλεισμός για εκείνους δεν έχει διάλειμμα, καθώς από την έναρξη του δεύτερου πανδημικού κύματος αισθάνονται σταθερά αποκλεισμένοι. Ακόμη και σήμερα παραμένουν απομονωμένοι, όταν η πόλη είναι πλέον γεμάτη από αυτοκίνητα και τα πάρκα και οι πλατείες με κόσμο.

«Εμείς νομίζουμε ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν συμφέρει στην κοινωνία», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων και Ναυτικών Αθλημάτων Βόλου, Απόστολος Καζάκης. «Ο ερασιτέχνης αλιείας μόνος του στη θάλασσα με τη βάρκα του τι επιβάρυνση θα μπορούσε να προκαλέσει; Εμείς πιστεύουμε καμία σημαντική, ώστε να δικαιολογείται η απαγόρευση. Το θέμα, όμως, είναι ότι η απαγόρευση συνεχίζεται και αρκετοί οικογενειάρχες ερασιτέχνες αλιείας δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο να εκτονώσουν την ενέργειά τους», σημειώνει.

Ο Σύλλογος διαμαρτυρήθηκε ευθύς εξαρχής για την επιβολή του μέτρου. Εστειλε έγγραφο στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Δεν έχει λάβει καμία απάντηση μέχρι και σήμερα. «Η απαγόρευση της αλιείας είναι ένα μέτρο το οποίο δεν είναι σωστό. Δεν βοηθάει ούτε στη συρρίκνωση της επιδημίας», σημειώνει.

Μάλιστα, παρόλο που οι βάρκες είναι ακίνητες πληρώνουν το αντίτιμο ελλιμενισμού χωρίς καμία έκπτωση από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου Οργανισμό Λιμένος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Εν προκειμένω ο Σύλλογος, ο οποίος αριθμεί 130 μέλη με βάρκες, καταβάλει ενοίκια 12.500 ευρώ τον χρόνο.

Απηυδισμένος αισθάνεται και ο κ. Γεώργιος Κοντοβάς, ο οποίος τονίζει ότι το ερασιτεχνικό ψάρεμα είναι μία ψυχοθεραπεία αυτήν την εποχή έτσι όπως είναι όλοι αποκλεισμένοι. «Είναι το μόνο που δεν μπορεί να έχει αντίκτυπο εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Στη βάρκα είσαι μόνος σου, άντε το πολύ με ένα άτομο ακόμη. Περνάς τον χρόνο σου ευχάριστα στον καθαρό αέρα. Ενώ η Ερμού είναι γεμάτη από κόσμο, τα λεωφορεία επίσης, εκείνους δεν τους ενδιαφέρει καθόλου», σημειώνει.

Ο κ. Κοντοβάς είναι μέλος και στον προαναφερόμενο Σύλλογο και στον Αλιευτικό Σύλλογο «Αναύρα», που μετράει 85 μέλη. «Οι Σύλλογοί μας ειδικά των Αθηνών έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα. Ποτέ στο ψάρεμα δεν πηγαίναμε πάνω από δύο άτομα. Ακόμη κι έτσι όμως να ήταν μπορούν να επιβάλουν όρια επιβατών ανάλογα με το μήκος των σκαφών. Η αλιεία είναι κάτι περισσότερο από χόμπι. Είναι διασκέδαση και ηρεμία», συμπληρώνει, προσθέτει.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Κατούνης επισημαίνει ότι ψαρεύει από ηλικίας ακόμη 10 ετών. «Νομίζω δεν είναι λογικό να απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία. Στο ψάρεμα δεν μπορείς να κολλήσεις κορονοϊό είτε είσαι στη θάλασσα είτε στην ακτή, καθώς υπάρχει απόσταση. Όπως επιτρέπεται το περπάτημα ή το κολύμπι έτσι πρέπει να επιτραπεί και η αλιεία», σημειώνει.

Ο κ. Κοντοβάς εργάζεται στο ΕΚΑΒ και μεταφέρει συνεχώς περιστατικά. «Είναι εντελώς παράλογο αυτό που συμβαίνει. Δεν μπορεί να ακινητοποιηθεί όλη η κοινωνία. Όπως είναι παράλογο να ζητεί ο ΟΛΒ ενοίκια για τον ελλιμενισμό τη στιγμή που υπάρχει απαγόρευση πλόων», σημειώνει.

«Ενώ η κυβέρνηση πέτυχε τα δύσκολα ένα απλό πράγμα, όπως είναι το ψάρεμα, το αντιμετωπίζει με αλλοπρόσαλλο τρόπο», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Τσιτσιρίγκος.

«Επικαλούνται για επιχείρημα την αύξηση της κινητικότητας, το οποίο είναι μέγα λάθος. Βλέπουμε καθημερινά ότι γίνονται πολλές μετακινήσεις για διαφόρους λόγους, ενώ στο ψάρεμα γίνεται μία και μόνο. Εξάλλου, δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτεί κανείς καφετέρια ή άλλο κατάστημα εστίασης, αφού είναι κλειστά. Δεν μπορώ να καταλάβω την φιλοσοφία των λοιμωξιολόγων να απαγορεύουν κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιδεινώσει με κανέναν τρόπο την υπάρχουσα κατάσταση», προσθέτει.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Καραμανόλας λέει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τα μέτρα. «Καθημερινά βλέπουμε ότι πεθαίνει κόσμος. Είναι απαραίτητο να διαφυλάξουμε πρώτα την υγεία μας και των παιδιών μας και ύστερα τα υπόλοιπα. Δεν με απασχολεί πλέον το ψάρεμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι απαντά ο ΟΛΒ για τα τέλη ελλιμενισμού

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου για τα τέλη ελλιμενισμού των ερασιτεχνών αλιέων που καταβάλλονται κανονικά παρά το γεγονός ότι δεν γίνονται πλόες. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΒ, Σωκράτης Αναγνώστου, είπε ότι εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με το θέμα. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εμείς παραχωρούμε χώρους σε Συλλόγους, που καταβάλλονται τα τέλη. Εξάλλου, σε εμάς δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα για έκπτωση», πρόσθεσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου