ΤΟΠΙΚΑ

200 καταγγελίες κάθε μέρα για παραβίαση μέτρων κατά της πανδημίας

200-καταγγελίες-κάθε-μέρα-για-παραβίαση-812057

«Σπάνε» τα τηλέφωνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων – Το κοινωνικό πρόσωπο της Αστυνομίας – Οι προβληματισμοί με τις μετακινήσεις

Σπάνε καθημερινά τα τηλέφωνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, το «100», από την έναρξη των αυξημένων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Εκείνο όμως που κάνει ιδιαίτερα εντύπωση το τελευταίο διάστημα είναι ο αριθμός των καταγγελιών για συναθροίσεις σε πάρκα και πλατείες και για σπάσιμο καραντίνας. Οι αστυνομικοί που βρίσκονται στο τηλεφωνικό κέντρο δέχονται καθημερινά 200 αναφορές από αναστατωμένους πολίτες.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με τον προϊστάμενο στο «100» Κώστα Βαΐτση υπαστυνόμο α’ για τις ανάγκες εν μέσω πανδημίας. Αυτή τη φορά ο κόσμος φαίνεται να είναι περισσότερο ενημερωμένος και συνειδητοποιημένος από το πρώτο lockdown. Κυρίως ηλικιωμένοι έχουν ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα καραντίνας. Όμως, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος.

Ο κ. Βαΐτσης λέει ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταγγελιών, καθώς οι αστυνομικοί ελέγχουν το σύνολό τους, διαπιστώνεται ότι δεν ευσταθεί σε ποσοστό μάλιστα που φθάνει στο 95%!

«Δεχόμαστε πολλές αναφορές σε καθημερινή βάση για δήθεν συγχρωτισμό κυρίως ανήλικων ατόμων που παίζουν σε πάρκα και πλατείες για πολλές ώρες και πάρτι σε οικίες. Δεν επιβεβαιώνεται τίποτα από τα δύο. Μάλιστα η φασαρία από τα δήθεν πάρτι διαπιστώνεται ότι αποτελούν φωνασκίες της οικογένειας στο σπίτι ή μουσικές διαταράξεις από φοιτητές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, οι πολίτες καταγγέλλουν αρκετά συχνά παραβίαση των μέτρων περιορισμού στο σπίτι θετικών κρουσμάτων στον κορονοϊό. «Για παράδειγμα όταν μάθαιναν στην αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας ότι έκλεισε ένα σχολείο, τότε πίστευαν ότι όλοι πρέπει να είναι σε καραντίνα. Ο κάθε πολίτης νομίζει ότι όλα είναι κρούσματα ή στενές επαφές και τηλεφωνεί συνεχώς για να αναφέρει.

Τα άτομα που είναι θετικά στον κορονοϊό και βρίσκονται σε καραντίνα υπάρχουν σε καταστάσεις του ΕΟΔΥ και ελέγχονται από την Αστυνομία», σημειώνει.

Στην Ελληνική Αστυνομία έχουν σταματήσει οι άδειες. Οι περιπολίες για την τήρηση των μέτρων είναι συνεχείς. «Πρέπει ωστόσο να γίνει κατανοητό ότι ο αστυνομικός δεν βγαίνει έξω για να μαζέψει πρόστιμα ή να κόψει κλήσεις. Φροντίζει για την τήρηση του νόμου και προσπαθεί να συνεισφέρει για να ανακόψει την πορεία του ιού. Τα μέτρα δεν είναι εισπρακτικά για εμάς, αλλά κοινωνικά», σημειώνει ο ίδιος, ο οποίος λέει ότι οι καταγγελίες είναι περισσότερες αυτή τη φορά από τον περασμένο Μάρτιο.

Κοινωνικό προφίλ

Και στη δεύτερη πανδημία οι αστυνομικοί έχουν βρεθεί μοιραία δίπλα στον κόσμο, κατανοώντας τις αγωνίες και τους φόβους του και αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά τους. Παράλληλα με τις κλήσεις για καταγγελίες ενημερώνονται προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο ανήμποροι ηλικιωμένοι. Δηλώνουν πάντοτε παρόντες και είναι δίπλα τους στα εν λόγω περιστατικά που είναι μεν μεμονωμένα αλλά δεν παύουν να είναι αρκετά. Ο κ. Βαΐτσης ότι λέει: «Μας ζητούν να τους σηκώσουμε από το κρεβάτι, να τους ανάψουμε τη σόμπα γιατί κρυώνουν. Λένε ότι δεν έχουν τα τηλέφωνα από τις γυναίκες που τους φροντίζουν. Βρίσκονται σε δύσκολη θέση και χρειάζονται δικαιολογημένα βοήθεια. Εμείς ανταποκρινόμαστε με κατανόηση».

Οι προβληματισμοί

Οι αστυνομικοί καλούνται να επιλύσουν και τους προβληματισμούς των πολιτών που αγωνιούν για να ανταποκριθούν στις επείγουσες κοινωνικές ανάγκες τους και τις εργασίες. «Πολλοί θέλουν να μετακινηθούν εκτός νομού γιατί θέλουν να παραβρεθούν σε κηδεία λόγω απώλειας αγαπημένων τους προσώπων. Θέλουν να τους δώσουμε κάποιο πιστοποιητικό, όμως δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Οι τελετές γίνονται με ανώτατο αριθμό εννέα ατόμων. Εκτίμησή μας είναι όμως ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ένα αποδεικτικό στα χέρια τους για να μετακινηθούν αφού θα περάσουν από πολλά σημεία ελέγχου. Απαιτείται να αποδείξουν τους λόγους της μετακίνησής τους, είτε με κάποιο αποδεικτικό έγγραφο από το γραφείο κηδειών ή κάποιο πιστοποιητικό όπως άδεια ταφής. Ο νόμος έχει προβλέψεις για όλα τα θέματα ανεξαιρέτως», σημειώνει.

Επίσης, μεγάλος προβληματισμός που επικρατεί αφορά στη μετακίνηση για αγροτικές εργασίες όπως η συλλογή ελαιών. «Ρωτούν αν μπορούν να εργαστούν ή να επισκεφθούν το χωράφι της. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πρόβλεψη από τον νόμο. Οι πολίτες απαιτείται να έχουν στα χέρια τους αποδεικτικό από τον ΟΣΔΕ αν είναι αγρότες ή έγγραφα από επιδοτήσεις ή πιστοποιήσεις για την κατοχή χωραφιών», σημειώνει. Επισημαίνεται ότι για εξειδικευμένα θέματα, εργασίας και εμπορίου, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στον τετραψήφιο αριθμό 1520 χωρίς χρέωση.

Βεβαίως επαναλήφθηκαν φαινόμενα που είχαν απασχολήσει και στην πρώτη καραντίνα. Με την έναρξη του δεύτερου πανδημικού κύματος όλοι ήθελαν να πάρουν τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. «Συστήσαμε ότι έπρεπε να μετακινηθούν τα παιδιά με εφάπαξ επιστροφή στο σπίτι μόνα. Δεν δικαιολογούνται μετακινήσεις άλλων ατόμων», σημειώνει.

Αρκετοί ήταν και εκείνοι που θυμήθηκαν τους ηλικιωμένους γονείς τους σε χωριά πολλές φορές εκτός Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. «Κανονικά θα πρέπει να απευθύνονται στις κοινωνικές δομές του δήμου για εξυπηρέτηση. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις εντός και εκτός νομού όμως θα πρέπει να αποδείξεις ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη. Να υπάρχει χαρτί από το νοσοκομείο για ραντεβού με γιατρό», σημειώνει.

Επισημαίνεται ότι από την έναρξη της εφαρμογής των μέτρων έχουν επιβληθεί περισσότερες από 423 παραβάσεις στη Μαγνησία για μη χρήση της μάσκας και 850 για άσκοπες μετακινήσεις.

Τα διοικητικά πρόστιμα ξεκινούν από 150 ευρώ και μπορεί να ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ εάν επαναλαμβάνονται οι παραβάσεις ανάλογα με τη δυναμικότητα κάθε επιχείρησης πέραν της αναστολής εργασιών, ενώ η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας δίνει ιδιαίτερο βάρος στους ελέγχους σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου