ΤΟΠΙΚΑ

Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου: Σχεδιασμός παρεμβάσεων ύψους 17,8 εκατ. €

χιονοδρομικό-κέντρο-πηλίου-σχεδιασμ-812150

Λειτουργία όλο τον χρόνο προβλέπει ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Αξιοποίηση στο έπακρο για τόνωση του τουρισμού

Παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 17,8 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπει ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αναβάθμιση των αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου, που αποτελεί ένα τα πιο μεγάλα τουριστικά έργα στη Μαγνησία για το επόμενο διάστημα, στοχεύοντας στην παράταση της λειτουργίας του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και την ενίσχυση του τραυματισμένου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού τουρισμού.

Οι παρεμβάσεις θα αλλάξουν κυριολεκτικά ολόκληρο το Πήλιο αφού θα συνδυαστούν με έργα εναλλακτικού τουρισμού, ώστε το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου που κάθε χρόνο σε συνθήκες κανονικότητας καταγράφει επισκεψιμότητα 12.000 ατόμων να πάρει τη θέση που του αναλογεί και να καθιερωθεί σε ολόκληρη την Κεντρική αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι δύο από τους τρεις αναβατήρες θα αντικατασταθούν με νέους τετραθέσιους, ενώ θα γίνουν καινούργιοι σταθμοί επιβίβασης- αποβίβασης, εγκατάσταση νέου συρόμενου αναβατήρα αρχαρίων (baby lift) και θα δημιουργηθούν καινούργιοι χώροι αποθήκευσης φορείων, ηλεκτρικοί σταθμοί τροφοδοσίας, χώροι ιατρείου και πλήρη συστήματα ελέγχου εισιτηρίων. Στην δε κορυφή του προβλέπεται η λειτουργία καλαίσθητης καφετέριας με πανοραμική θέα προς όλες τις πλευρές του Πηλίου.

Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε ότι αναμφισβήτητα το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου αποτελεί στολίδι στο Βουνό των Κενταύρων, σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ και για τους επισκέπτες της περιοχής μας με ιδιαίτερη και μοναδική φυσική ομορφιά. Η αντιπεριφερειάρχης σημειώνει ότι έφτασε επιτέλους η ώρα να δώσουμε σε αυτό το φυσικό στολίδι τη λάμψη που του αναλογεί, προκειμένου να καταστεί υπερσύγχρονο και πρωτοπόρο.

«Τα προηγούμενα χρόνια με μεθοδικές παρεμβάσεις και στοχευμένες επενδύσεις καταφέραμε να το συντηρήσουμε και να διατηρήσουμε σε υψηλό βαθμό τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργεί από το έτος 1967 και με τιτάνια προσπάθεια κάθε χρόνο γίνεται πιο λειτουργικό και ποιοτικό. Το 2017 άλλωστε μαζί με τη Διοίκηση της Κενταύρων Όρος κατορθώσαμε να εκδοθεί για πρώτη φορά στην 50χρονη ιστορία του το ειδικό σήμα λειτουργίας ΕΟΤ.

Πλέον είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ολική ανανέωση του εξοπλισμού του, την αντικατάσταση των αναβατήρων, την βελτίωση-συμπλήρωση των κτιριακών υποδομών και των υπηρεσιών του Κέντρου. Ένα έργο με προϋπολογισμό ύψους 17,8 εκατ. ευρώ, για το οποίο ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός με συντονισμένες προσπάθειες βρίσκεται σε διαδικασίας αναζήτησης χρηματοδότησης προκειμένου να υλοποιηθεί, πρωτίστως, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού κάλλους του Πηλίου. Ενδεικτικά για τα έργα θα σας αναφέρω την αντικατάσταση των δύο υπαρχόντων αναβατήρων, του μονοθέσιου και του διθέσιου, με υπερσύγχρονους τετραθέσιους αναβατήρες μεγαλύτερης διαδρομής, την κατασκευή νέου συρόμενου αναβατήρα αρχαρίων, την ανακαίνιση των κτιρίων, ενώ στην κορυφή του Κέντρου θα δημιουργηθεί χώρος αναψυχής, που θα συνάδει με την αρχιτεκτονική του Πηλίου», σημειώνει.

Με τις επενδύσεις το Χιονοδρομικό Κέντρο θα καταστεί ασφαλέστερο και πλέον λειτουργικό και θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό χιονοδρόμο ή επισκέπτη, παρέχοντας μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και αναψυχής, αλλά και υπέροχη θέα στον Παγασητικό από κάθε σημείο του.

«Να είστε βέβαιοι ότι το εμβληματικό έργο του εκσυγχρονισμού και της ανακαίνισης του Χιονοδρομικού Κέντρου θα αφήσει ένα μεγάλο αναπτυξιακό αποτύπωμα τόσο, στην περιοχή του Πηλίου όσο και γενικότερα στη Θεσσαλία», προσθέτει η αντιπεριφερειάρχης.

Το μεγαλύτερο τουριστικό έργο στη Μαγνησία

Από την πλευρά του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γρηγόρης Ιγγλέσης και πρόεδρος της Κενταύρων Ορος Α.Ε., η οποία διαχειρίζεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, σημειώνει ότι η παρέμβαση ίσως αποτελεί το μεγαλύτερο τουριστικό έργο που θα γίνει στη Μαγνησία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα επόμενα χρόνια.

«Αλλάζει όλο το Πήλιο, εξέλιξη που θα ενισχύει σημαντικά τον τουρισμό. Η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου θα είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και το καλοκαίρι. Θα δίνει δυνατότητες για εναλλακτικό τουρισμό με ανάπτυξη δραστηριοτήτων, όπως αγώνων τοξοβολίας και ποδηλασίας. Με τις παράλληλες παρεμβάσεις, όπως την αξιοποίηση των μονοπατιών, θα αναδειχθούν διαδρομές για περιπατητές, ενώ θα γίνονται ακόμη και εκθέσεις βοτάνων. Η καφετέρια στην κορυφή θα εξασφαλίζει μοναδική θέα και προς το Αιγαίο, το Αγιο Ορος ολόκληρη τη Χαλκιδική ακόμη και προς το δυτικό τμήμα της Λήμνου και προς τον Παγασητικό» σημειώνει.

Μάλιστα, με τον νέο σχεδιασμό ο δρόμος Χάνια – Κισσός θα παραμένει ανοιχτός και τη χειμερινή σεζόν, ανεξάρτητα από τη λειτουργία του παρακαμπτήριου δρόμου που έχει σχεδιαστεί από την Περιφέρεια και έχει λάβει έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

«Με την αναβάθμιση είναι σίγουρο ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου θα καλύπτει όλη την Κεντρική, αλλά και τη Βόρεια Ελλάδα», καταλήγει.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου προβλέπει παράδοση σε πλήρη λειτουργία τον Νοέμβριο του 2022 χρόνος όμως που ίσως παραταθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο διαγωνισμός για την υλοποίησή του προβλέπεται να γίνεται μέσα στους επόμενους μήνες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου σήμερα

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου δημιουργήθηκε από τον ΕΟΣ Βόλου το 1967, οπότε λειτούργησε και ο πρώτος εναέριος αναβατήρας.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.170 μ. – 1.471 μ., διαθέτει συνολικά οκτώ πίστες και πέντε αναβατήρες, ενώ το συνολικό μήκος των πιστών φτάνει τα 15 χλμ. Πρόκειται για 4 κύριες πίστες για σκι καταβάσεων, εγκεκριμένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS) και μια πίστα δρόμου αντοχής (Lang-Lauf), μήκους 5 χλμ., μοναδική για το φυσικό της περιβάλλον, καθώς η κατάβαση γίνεται ανάμεσα σε οξιές, αγριόλευκες, καστανιές και θέα στο Αιγαίο.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει 3 χώρους στάθμευσης για περισσότερα από 800 αυτοκίνητα, καταφύγιο, αναψυκτήριο, εστιατόριο, ενοικιάσεις -πωλήσεις εξοπλισμού ειδών ski και snowboard και φυσικά ιατρείο.

Λειτουργεί επίσης σχολή σκι και snowboard με ειδικά τμήματα για παιδιά 3 χρόνων και άνω, από έμπειρους παιδαγωγούς, δασκάλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου