ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν άνοιγμα της αγοράς το συντομότερο δυνατό

ζητούν-άνοιγμα-της-αγοράς-το-συντομότ-818949

Ικανοποίηση για το αισιόδοξο σενάριο ανοίγματος των καταστημάτων την 1η Δεκεμβρίου

Κάθε μέρα που περνά με κλειστά τα καταστήματα της εμπορικής αγοράς Βόλου και Νέας Ιωνίας για τον εμπορικό κόσμο συσσωρεύονται ακόμη περισσότερες υποχρεώσεις, οφειλές, προβλήματα. Οι έμποροι ζητούν άνοιγμα των καταστημάτων τους ευθύς αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες χωρίς άλλες οικονομικές απώλειες. Το αισιόδοξο σενάριο ανοίγματος την 1η Δεκεμβρίου που παρουσίασε στον Σκάι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης δημιουργεί ικανοποίηση.

«Αναμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και είμαστε έτοιμοι. Θέλουμε να λειτουργήσει η αγορά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τη στιγμή που το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες», σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Απόστολος Οντόπουλος.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «η αγορά είναι σχεδιασμένη για να λειτουργεί σε καθημερινή βάση. Τα καταστήματα δεν αντέχουν να είναι κλειστά».

«Τα έξοδα που τρέχουν είναι πάρα πολλά», σημειώνει από την πλευρά του ο Απόστολος Νάσιος. «Ο καθένας έχει τις ρυθμίσεις του, τα ενοίκιά του, τα έξοδα της οικογένειας. Πολλά ζευγάρια ασχολούνται και τα δύο μέλη στο εμπόριο και αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να βγάλουν ακόμη και τα έξοδα για το μάρκετ. Αν ανοίξει έστω και ένα κομμάτι του εμπορίου την 1η Δεκεμβρίου θα είμαστε ευχαριστημένοι», προσθέτει.

Ο εμπορικός κόσμος θέλει να σωθεί ο Δεκέμβριος. «Τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και με κλειστή την εστίαση, η οποία μας στηρίζει και η πορεία της είναι αλληλένδετη με εμάς. Αν ανοίξουν τα καταστήματα οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν μία βόλτα στην αγορά έστω και για λόγους ψυχολογίας», σημειώνει.

Ολα τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούσαν τηρώντας πιστά τα υγειονομικά μέτρα του ΕΟΔΥ, εφαρμόζοντας πληρότητα ανάλογα με τα τετραγωνικά τους, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Το αισιόδοξο σενάριο

Για το σενάριο, αν και αισιόδοξο, του ανοίγματος της εστίασης αλλά και του λιανεμπορίου από την 1η Δεκεμβρίου μίλησε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Αναφερόμενος στο πότε, αλλά και στο πώς θα ανοίξει ξανά η αγορά μετά το lockdown, ο κ. Παπαθανάσης υποστήριξε πως από την 1η Δεκεμβρίου σχεδιάζεται το άνοιγμα της αγοράς, αρχικά με το λιανεμπόριο και την εστίαση.

Το σχέδιο θα βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης, οπότε η επανεκκίνηση έγινε με το άνοιγμα αρχικά των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά το λιανικό εμπόριο, σε δύο εβδομάδες ξεκίνησε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες, άνοιξαν οι εσωτερικοί χώροι. Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της υγειονομικής κρίσης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου