ΤΟΠΙΚΑ

Βροχή τηλεφώνων στους λογιστές

βροχή-τηλεφώνων-στους-λογιστές-820963

Αναμονή για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Σε αναμονή για το άνοιγμα της πλατφόρμας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τις δηλώσεις των αναστολών εργασίας βρίσκονται επαγγελματίες και εργαζόμενοι, οι οποίοι αναμένουν με ανυπομονησία την εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

Τα τηλέφωνα στα γραφεία των φοροτεχνικών δεν σταματούν να ηχούν με τους πολίτες να διατυπώνουν ερωτήματα για τον χρόνο έναρξης της διαδικασίας και την πληρωμή.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας Δημήτρης Παππάς λέει ότι «παρά το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει σήμερα Κυριακή 15 Νοεμβρίου ωστόσο υπάρχει ανυπομονησία εδώ και αρκετό καιρό. Ο κόσμος έχει διάχυτο άγχος με την επικρατούσα κατάσταση».

Το ίδιο συμβαίνει και με την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, για την οποία δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα γνωστοποιεί τους όρους και τις προϋποθέσεις, που οι επιχειρηματίες περιμένουν να ενημερωθούν εναγωνίως.

«Πιστεύουμε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες», προσθέτει ο ίδιος.

Υπάρχει ανασφάλεια τόσο για τα θέματα υγείας, όσο και για τα οικονομικά θέματα, λέει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Νικόλαος Πουμάνας.

«Αυτή τη στιγμή δεν τρέχει κάποια διαδικασία αν και γίνονται ανακοινώσεις συνεχώς. Οι πολίτες βρίσκονται σε αναμονή και συνεχώς ζητούν να ενημερωθούν πότε θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις», σημειώνει ο ίδιος.

Όπως και στην πρώτη καραντίνα έτσι και τώρα οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των οικονομικών μέτρων στήριξης της κυβέρνησης.

Εν μέσω του δεύτερου πανδημικού κύματος οι φοροτεχνικοί συνεχίζουν να εργάζονται από τα γραφεία τους όμως ζητούν από τους πολίτες να απευθύνονται σε εκείνους μόνο τηλεφωνικά ή μέσω e-mail προκειμένου να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα και να αποφεύγεται ο κίνδυνος για την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού.

«Εργαζόμαστε κανονικά όμως είναι απαραίτητο όλες οι επικοινωνίες να γίνονται μέσω τηλεφώνου και e-mail», λέει ο κ. Πουμάνας, ο οποίος σημειώνει ότι ο κόσμος ακολουθεί τις οδηγίες και προσαρμόζεται και τα προβλήματα που υπάρχουν είναι περιορισμένα.

Στους λογιστές φοροτεχνικούς οι πολίτες απευθύνονται πλέον για κάθε προβληματισμό τους ακόμη και για τους προβληματισμούς τους για τον νόμιμο τρόπο μετακίνησης.

Ο κ. Παππάς αναφέρει ότι ορισμένοι νομίζουν ότι έχουν ισχύ μόνο τα έντυπα του ΕΡΓΑΝΗ, ενώ δεν είναι έτσι. Υπάρχει μεγάλο άγχος ειδικά στους επαγγελματίες που χρειάζεται να μετακινούνται από νομό σε νομό. «Σε κανονική ισχύ είναι και τα χειρόγραφα έντυπα», σημειώνει ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου