ΑΛΜΥΡΟΣ

Δύσκολη η κατάσταση στην αγορά του Αλμυρού

δύσκολη-η-κατάσταση-στην-αγορά-του-αλμ-824463

Ανασφάλεια και αβεβαιότητα σε εστίαση και εμπορικά καταστήματα

Ανασφάλεια κυριαρχεί στην αγορά του Αλμυρού μετά την ανακοίνωση του lock down. Στην εστίαση ιδιοκτήτες καταστημάτων σκέφτονται να μη λειτουργήσουν ούτε με ντελίβερι. Στο λιανεμπόριο ο εμπορικός κόσμος διαμαρτύρεται για ομηρία.

«Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Αλμυρού Ευάγγελος Μπακίρης. «Τα συναισθήματα είναι πολύ χειρότερα από αυτά της προηγούμενης καραντίνας. Ο κόσμος είναι πιο φοβισμένος και επιφυλακτικός, καθώς είχαμε και αρκετά κρούσματα που ξέσπασαν από τη νεολαία», τονίζει.

Οι επαγγελματίες πιστεύουν ότι μέρα με τη μέρα η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη. «Το οικονομικό «καίει» τις επιχειρήσεις. Δεν ξέρω μετά από το lock down τι θα γίνει και πότε θα ανοίξουμε. Πιστεύω ότι με τα sms τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα», σημειώνει.

Η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί φόβους για μεγάλη οικονομική κρίση. «Αν δεν φύγει αυτή η αρρώστια δεν βλέπω να σηκώνουμε κεφάλι για τα επόμενα δέκα χρόνια. Ολα αυτά μάλιστα σε συνέχεια της οικονομικής κρίσης», προσθέτει.

Ενστάσεις για το κλείσιμο του λιανεμπορίου διατυπώνουν από την πλευρά τους οι έμποροι. Ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού Παναγιώτης Μπούντης λέει: «Θεωρούμε ότι η απόφαση του κλεισίματος συνιστά μεγάλο λάθος. Δεν αποτελούσαμε εμείς το πρόβλημα για την πανδημία. Τα λάθη ξεκίνησαν από το καλοκαίρι ακόμη, με τις ανεξέλεγκτες ροές του τουρισμού. Επίσης, έγιναν κάποιες επιπόλαιες κινήσεις στην εστίαση από μερικούς του κλάδου που πήραν στον λαιμό τους και τους υπόλοιπους. Όταν λειτουργούσαμε με κόκκινες και πορτοκαλί ζώνες, όσοι προσπαθούσαν επιβραβεύονταν και τιμωρούνταν οι ανυπάκουοι», σημειώνει.

Το κλειστό λιανεμπόριο υποθηκεύει το μέλλον των καταστημάτων. «Δεν θα μπορούν να σηκώσουν παλιές και νέες συσσωρευμένες οφειλές, ούτε να προμηθευτούν καινούργια αγαθά», εξηγεί ο ίδιος και λέει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για στήριξη της αγοράς.

Κυρίως οι επαγγελματίες ζητούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές 4,5 και 6 να μην έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, αλλά να αποτελούν καθαρή επιχορήγηση και να γίνουν ακόμη πιο μεγάλες μειώσεις στα ενοίκια αφού με κλειστά μαγαζιά δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στο 60% και να υπάρξει ένα σωστό μέτρο για με τις αναστολές των επιταγών και των γραμματίων για διευκόλυνση.

«Δεν γίνεται με αέρα να προχωρήσει το εμπόριο. Αυτή τη στιγμή δεν πέφτει χρήμα στην αγορά», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου