ΤΟΠΙΚΑ

Αυτή θα είναι η λειτουργία των δικαστηρίων

αυτή-θα-είναι-η-λειτουργία-των-δικαστη-824929

Τι ορίζουν οι αποφάσεις των διευθυνόντων

Εκδόθηκαν οι πράξεις των διευθυνόντων το Πρωτοδικείο Βόλου Δημήτρη Βασιλόπουλου και το Ειρηνοδικείο Βόλου Βασίλειου Κουκόπουλου, που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων την περίοδο αναστολής έως 30 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με αυτές, αναβάλλονται όλα τα ποινικά δικαστήρια με εξαίρεση εκείνα που απειλούνται με παραγραφή (με ημερομηνία παραγραφής έως 31/12/21 όσον αφορά στα πλημμελήματα και 31/12/22 όσον αφορά στα κακουργήματα), και όλες οι αστικές δίκες με εξαίρεση εκείνες στις οποίες δεν υπάρχει θέμα μαρτύρων, ενώ γίνεται κανονικά η κατάθεση εγγράφων.

Επιπλέον, τα αυτόφωρα εκδικάζονται κανονικά όταν υπάρχει κράτηση, καθώς και τα κακουργήματα όταν έχει συμπληρωθεί το 18μηνο κράτησης.

Με τις δύο αποφάσεις εκτιμάται ότι διευρύνονται αρκετά οι διαδικασίες που γίνονται στα δικαστήρια σε σχέση με την κοινή υπουργική απόφαση του περασμένου Μαΐου.

Το βασικό εκτιμάται ότι είναι ότι επιτρέπεται η κατάθεση δικογράφων, δηλαδή αγωγών και αιτήσεων.

Παράλληλα, γίνονται κανονικά όλες οι διαδικασίες που μπορούν να διεκπεραιωθούν στο ακροατήριο χωρίς μάρτυρες στα αστικά δικαστήρια. Στα διοικητικά δικαστήρια επίσης, μπορούν να διεξαχθούν όλες οι υποθέσεις αρκεί οι διάδικοι να έχουν δηλώσει από την προηγούμενη μέρα και οι δύο ότι δεν θα παραστούν και ότι θα γίνει κατάθεση των απόψεών τους.

Πρωτοδικείο Βόλου

Στο Πρωτοδικείο Βόλου εξαιρούνται από την αναστολή:

  • Οι προθεσμίες που προβλέπονται στα άρθρα 215, 237, 238 ΚΠολΔ, καθώς και οι προθεσμίες που αφορούν τις υποθέσεις αρμοδιότητας Πολυμελούς και Μονομελούς Πρωτοδικείου (τακτική διαδικασία), οι οποίες εκδικάζονται με τις διατάξεις του ν. 2915/2001 (Α 109), όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4055/2012 (Α 51). Εξαιρούνται επίσης ως προς τις υποθέσεις που έχουν συζητηθεί έως και τις 6- 11-2020 οι δικονομικές προθεσμίες κατάθεσης προσθήκης-αντίκρουσης τόσο στην τακτική όσο και στις ειδικές διαδικασίες, καθώς επίσης και κατάθεσης σημειώματος στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.
  • Οι δίκες της τακτικής διαδικασίας που εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4335/2015.
  • Όλες οι δίκες ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων που συζητούνται χωρίς εξέταση μαρτύρων. Στις περιπτώσεις αυτές λαμβάνει χώρα την προτεραία της δικασίμου έγγραφη δήλωση των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων, η οποία κοινοποιείται στις γραμματείες των δικαστηρίων με την χρήση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα εκδικασθεί χωρίς την εξέταση μαρτύρων.
  • Οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ως αντικείμενο εγγυοδοσία, εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας, δικαστική μεσεγγύηση, σφράγιση, αποσφράγιση, απογραφή και δημόσια κατάθεση κατά τα άρθρα 737, 738 ΚΠολΔ (π.δ. 503/1985, Α 182), Ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού κατ’ άρθρο 738Α ΚΠολΔ, τις ανακλήσεις αυτών, καθώς και τις σχετικές με αυτές διαφορές του άρθρου 702 ΚΠολΔ.
  • Οι δίκες εκούσιας δικαιοδοσίας, που έχουν ως αντικείμενο τη θέση σε δικαστική συμπαράσταση σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 801 επ. ΚΠολΔ.
  • Η χορήγηση και ανάκληση προσωρινών διαταγών, οι οποίες γίνονται χωρίς κλήτευση του αντιδίκου.
  • Η εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων, εφόσον αφορά κατηγορούμενο που κρατείται δυνάμει των διατάξεων περί αυτόφωρης διαδικασίας.
  • Η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.
  • Οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2022, καθώς και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2021. Το δικαστήριο αποφασίζει, κατά περίπτωση, για την εκδίκαση ή τη διακοπή αυτών.
  • Η εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης κατά τα άρθρα 471 και 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ, ν. 4620/2019, Α’ 96), ακύρωσης της διαδικασίας κατά τα άρθρα 341 και 435 ΚΠΔ, ακύρωσης της απόφασης κατά τα άρθρα 430 και 431 ΚΠΔ, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης της ποινής κατά τα άρθρα 555 και 557 ΚΠΔ, καθώς και των αιτήσεων που αφορούν στον καθορισμό συνολικής ποινής κατά το άρθρο 551 ΚΠΔ, στην απότιση της χρηματικής ποινής σε δόσεις εντός προθεσμίας κατά τα άρθρα 80 του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα (ΠΚ, ν. 4619/2019, Α 95) και 82 του προϊσχύσαντος ΠΚ (π.δ. 283/1985, Α΄106) και στη μετατροπή της χρηματικής ποινής ή του προστίμου σε παροχή κοινωφελούς εργασίας κατά την παρ. 5 του άρθρου 82 του προϊσχύσαντος ΠΚ.
  • Η δημοσίευση αποφάσεων.

Ειρηνοδικείο Βόλου

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου εξαιρούνται από την αναστολή:

  • Δημοσίευση αποφάσεων.
  • Οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ως αντικείμενο εγγυοδοσία, εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωση υποθήκης, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας, δικαστική μεσεγγύηση, σφράγιση, αποσφράγιση απογραφή και δημόσια κατάθεση κατά τα άρθρα 737, 738 ΚΠολΔ, Ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού κατ’ άρθρο 738Α ΚΠολΔ, τις ανακλήσεις αυτών καθώς και τις σχετικές με αυτές διαφορές του άρθρου 702 ΚΠολΔ.
  • Η χορήγηση και ανάκληση προσωρινών διαταγών, οι οποίες γίνονται χωρίς κλήτευση του αντιδίκου. Οι προσωρινές διαταγές που έχουν χορηγηθεί και έχουν ισχύ έως τη συζήτηση της υπόθεσης, παρατείνονται οίκοθεν με απόφαση του προέδρου Υπηρεσίας, ο οποίος ορίζει τη διάρκεια της παράτασης των προσωρινών διαταγών.
  • Οι προθεσμίες που προβλέπονται στα άρθρα 215, 237, 238 ΚΠολΔ.
  • Εξαιρούνται επίσης ως προς τις υποθέσεις που έχουν συζητηθεί έως και τις 6/11/20 οι δικονομικές προθεσμίες κατάθεσης προσθήκης – αντίκρουσης τόσο στην τακτική όσο και στις ειδικές διαδικασίες, καθώς επίσης και κατάθεσης σημειώματος στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.
  • Οι δίκες της τακτικής διαδικασίας που εκδικάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4335/2015.
  • Ολες οι δίκες ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων που συζητούνται χωρίς εξέταση μαρτύρων.
  • Η δημοσίευση των δημόσιων διαθηκών.
  • Η κατάθεση δικογράφων όλων των διαδικασιών καθημερινά από 09:00 έως 13:30 πλην αυτών των διαταγών πληρωμής.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου