ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης αθωώθηκε για χρέη «μαμούθ» στο Δημόσιο

βολιώτης-αθωώθηκε-για-χρέη-μαμούθ-σ-831193

Το Τριμελές Εφετείο Λάρισας απάλλαξε 60χρονο, αν και πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 3 ετών

Εχει χρέη μαμούθ στο ελληνικό δημόσιο και εντούτοις κρίθηκε αθώος. Απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες σε δεύτερο βαθμό 60χρονος Βολιώτης. Το Τριμελές Εφετείο Λάρισας τον αθώωσε ομόφωνα με το σκεπτικό ότι έχει αλλάξει ο νόμος λόγω του νέου ποινικού κώδικα και έπρεπε να έχει ασκηθεί διαφορετική δίωξη.

Ο 60χρονος έχει οφειλή ύψους 970.000 ευρώ από τη λειτουργία επιχείρησης, η οποία βεβαιώθηκε σε έλεγχο της Εφορίας Βόλου και αφορούσε σε μη καταβολή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

Τα χρέη δημιουργήθηκαν σε διάστημα κατά το οποίο η επιχείρηση, η οποία σήμερα λειτουργεί υπό άλλη μορφή, υπολειτουργούσε.

Σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τον είχε καταδικάσει πριν από περίπου δύο χρόνια και του είχε επιβάλει η ποινή του να είναι μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ ημερησίως χωρίς αναστολή.

Ο καταδικασθείς δεν ήταν παρών για να απολογηθεί για τις πράξεις του και να εξηγήσει τι συνέβη.

Ασκησε έφεση και παράλληλα αιτήθηκε όπως δικαιούταν δοσοποίηση της ποινής του και το αίτημά του έγινε αποδεκτό.

Χθες το Τριμελές Εφετείο Λάρισας συζήτησε την έφεσή του. Ο ίδιος εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο Τριαντάφυλλο Εμμανουηλίδη.

Ο κ. Εμμανουηλίδης, τόνισε ότι έχει αλλάξει ο ποινικός κώδικας και τα φορολογικά αδικήματα διώκονται μόνο με το άρθρο 66 του κώδικα φορολογικής νομοθεσίας.

Ο κατηγορούμενος απαλλάχτηκε γιατί η δίωξη έπρεπε να γίνει με άλλη διάταξη και όχι με τον νόμο 1882 ’90 για μη καταβολή οφειλών, γιατί αυτός αποτελεί δεύτερη δίωξη για το ίδιο αδίκημα.

Το αίτημά του έγινε αποδεκτό από τον εισαγγελέα έδρας και το δικαστήριο συντάχθηκε με ομόφωνη απόφασή του.

Για το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, καθώς ο 60χρονος απαλλάχτηκε από το αδίκημα όχι όμως και από τα χρέη, η Εφορία Βόλου θα έπρεπε να έχει υποβάλει έγκληση σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νέος ποινικός κώδικας. Αν δεν έχει ασκηθεί μήνυση, τότε ο 60χρονος δεν θα έχει κανένα ποινικό αντίκτυπο για τις οφειλές του.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου