ΤΟΠΙΚΑ

Ικανοποίηση στον Βόλο για την ιστορική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

ικανοποίηση-στον-βόλο-για-την-ιστορικ-843061

Μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση χθες στην πλατεία Ελευθερίας – Σε χειροκροτήματα ξέσπασαν οι συγκεντρωθέντες μετά την ανακοίνωση

Με χειροκροτήματα έγινε γνωστή στον Βόλο η ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Οι συγκεντρωθέντες στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση που διοργανώθηκε χθες το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και φώναζαν ακόμη πιο δυνατά τα συνθήματά τους ζητώντας φυλάκιση των ναζί. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πολλών εκπροσώπων κομμάτων, οργανώσεων, παρατάξεων, σωματείων, αλλά και μαθητών. Η πλατεία Ελευθερίας πλημμύρισε με πλήθος κόσμου.

Η μεγάλη αντιφασιστική εκδήλωση έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης. Ωστόσο, δεν έλειψε η ένταση όταν στελέχη του ΚΚΕ επέρριψαν ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ ότι προετοίμασε το έδαφος για να πέσουν στα μαλακά οι εγκληματίες φασίστες. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί. Η πλατεία Ελευθερίας γέμισε από πανό με συνθήματα όπως: «Τον φασισμό τσακίζουν οι αγώνες λαϊκοί», «Δεν είναι αθώοι. Αγώνας διαρκείας ενάντια σε κράτος, φασισμό, εθνικισμό, κεφάλαιο», «Δεν είναι αθώοι ισόβια κάθειρξη σε φασίστες και ναζί», «Δεν ξεχνάμε. Εξω οι φασίστες από τις Σχολές, τα Σχολεία και τις γειτονιές μας».

Χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Μαριεττάκης πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Νόκας πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Γιάννης Ευσταθίου εκ μέρους του συντονιστικού των μαθητών του Βόλου, η Γιάννα Παπαδημητρίου εκ μέρους του συλλόγου εργαζομένων Πρωτοδικείου Βόλου.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας “Μήτσος Παπαρήγας” ο Κώστας Στεργίου, ο οποίος τόνισε ότι «ο φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού και ότι οι φασίστες αποτελούν όπλο του συστήματος, της αστικής τάξης και των κυβερνήσεων στην προσπάθεια που κάνουν να τρομοκρατήσουν το λαό για να μη σηκώνει κεφάλι, για να επικρατεί στους χώρους δουλειάς και σε σχολεία σιγή νεκροταφείου, ενισχύοντας τον φόβο και τον συμβιβασμό».

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για «ανοχή στους φασίστες και για τα χαϊδολογήματα μαζί τους. Για τη μεγάλη καθυστέρηση της δίκης με αποτέλεσμα οι φασίστες δολοφόνοι να κυκλοφορούν ελεύθεροι για χρόνια».

Τελειώνοντας στάθηκε στην ανάγκη συνέχισης των αγώνων.

Η διοργάνωση είχε παλμό, ένταση, ζωντάνια. Οι εκπρόσωποι των φορέων μετέφεραν μηνύματα καταδίκης. ενώ στους δρόμους βγήκαν και οι μαθητές με πορεία που πέρασε από την πλατεία Ελευθερίας κρατώντας πανό που ανέγραφε: «Μαθητές στους δρόμους. Φασίστες στη φυλακή».

Νίκη του λαού

Στις 11:30 ο κ. Στεργίου ανακοίνωσε την απόφαση από μικροφώνου και έκανε λόγο για νίκη του λαού και του εργατικού κινήματος. Παρ’ όλα αυτά οι συγκέντρωση διατηρήθηκε στην πλατεία για περισσότερο από μία ώρα για να ενημερωθεί συνολικά την απόφαση για τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής μετά την ανακοίνωση ενοχής του Γιώργου Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την ενοχή του Νίκου Μιχαλολιάκου και ακόμη έξι πολιτικών στελεχών για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Η ετυμηγορία της δικαιοσύνης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής ικανοποίησε και τελικά η συγκέντρωση διαλύθηκε γύρω στις 12:30, ενώ επικρατούσε κλίμα ενθουσιασμού.

Το σκηνικό έντασης

Οπως προαναφέρθηκε, στη αντιφασιστική συγκέντρωση ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ στελεχών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόδοση ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Στεργίου ότι άλλαξε τον ποινικό κώδικα για να πέσουν στα μαλακά οι εγκληματίες φασίστες προκάλεσε αντιδράσεις. Διαμαρτυρόμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να κατηγορήσουν στελέχη του ΚΚΕ ότι είναι ντροπή για μικροπολιτικούς λόγους να χαλάνε το κλίμα μίας μεγάλης αντιφασιστικής εκδήλωσης, όπως η χθεσινή.

Επικράτησαν ένταση και αναστάτωση, όμως εκ μέρους των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν δόθηκε συνέχεια.

Ερωτηθείς για το σκηνικό έντασης ο κ. Στεργίου είπε ότι «η σημερινή (σημ. χθεσινή) συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί και γνωστοποιηθεί μία εβδομάδα πριν από εργατικά σωματεία. Ο χαρακτήρας και το πλαίσιό της είναι συγκεκριμένο. Προσπαθήθηκε να γίνει λογοκρισία στον χαρακτήρα και στο περιεχόμενο της συγκέντρωσης από συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι απαίτησαν να μην έχουμε το χαρακτήρα και το πλαίσιο που έβαλαν τα Σωματεία. Η λογοκρισία έχει σταματήσει με την πάλη του λαού μας δεκαετίες πριν».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «τα σωματεία έχουν και πολιτικό λόγο, έχουν την αυτονομία τους να διεκδικούν αυτό το οποίο οι εργάτες τους βάζουν να διεκδικούν. Σήμερα λοιπόν ολοκληρώνεται η δίκη με την απόφαση. Από τα Σωματεία, τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό είναι πάνδημο το αίτημα οι ναζί να μπουν στη φυλακή. Φέρουν τεράστιες ευθύνες όλα τα πολιτικά κόμματα ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, οι οποίοι καθυστέρησαν την ολοκλήρωση της δίκης για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους. Δεν μπορούν να ξεπλυθούν οι ευθύνες τους με μία ανακοίνωση δεν είναι αθώοι», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους τα στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε σχολιασμό. Σε δηλώσεις προέβη μόνο ο γραμματέας νεολαίας Μαγνησίας Δημήτρης Σκαλτής, ο οποίος είπε: «Η σημερινή (σημ. χθεσινή) μέρα υπερβαίνει λοιπές διαφωνίες και αντιπαραθέσεις».

Οπως εξήγησε, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. «Θα σηματοδοτήσει την καταδίκη του νεοναζιστικού μορφώματος που έχει στείλει εκατοντάδες ανθρώπους στο Νοσοκομείο που έχει δολοφονήσει ανθρώπους. Δεν ξεχνάμε τον Παύλο Φύσσα, όλους αυτούς που ξυλοφορτώθηκαν από την εγκληματική δράση αυτής της νεοναζιστικής οργάνωσης. Η σημερινή μέρα έχει άλλη σημασία. Δεν θέλω να προσδώσω άλλη διάσταση», πρόσθεσε.

Διάχυτη ικανοποίηση από την απόφαση

Σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου τονίζει ότι «η εφιαλτική πορεία της χρυσής αυγής τελειώνει σήμερα. Η απόφαση του Εφετείου επισφράγισε όσα όλοι γνωρίζαμε. Ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση, που με το περίβλημα του πολιτικού κόμματος, εγκληματούσε, δολοφονούσε και δηλητηρίαζε επί σειρά ετών τη δημοκρατία».

Η βουλευτής χαιρετίζει «τη σπουδαία αυτή απόφαση, που, όπως λέει, δικαιώνει το αντιφασιστικό αίσθημα του ελληνικού λαού.

Η Χρυσή Αυγή ηττήθηκε αλλά ο αγώνας ενάντια στο μίσος, το ρατσισμό, το φασισμό συνεχίζεται σε κάθε χώρο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη», προσθέτει.

«Γιαμία μεγάλη δικαίωση για τη Μάγδα Φύσσα, την οικογένεια της και όλα τα θύματα των εγκληματικών ενεργειών των Ναζί», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.

«Είναι μια ιστορική μέρα για τη χώρα, το Κράτος Δικαίου, τη Δικαιοσύνη και την ίδια τη Δημοκρατία», σημειώνει και προσθέτει:

«Χαιρετίζουμε ακόμα τους εκατοντάδες πολίτες που συμμετείχαν στη σημερινή αντιφασιστική συγκέντρωση στη πλατεία Ελευθερίας έξω από τα δικαστήρια του Βόλου. Αποτελούν εχέγγυο ότι την επόμενη μέρα δεν θα επιτρέψουν το φίδι του ναζισμού να εμφανιστεί στην ελληνική κοινωνία ξανά.

Η απόφαση αυτή στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όλη τη προοδευτική Ευρώπη, στην Ευρώπη που απειλείται από την ακροδεξιά και τις φασίζουσες αντιλήψεις».

Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 Μαγνησίας τονίζει ότι «μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής (όπως είχαμε ανακοινώσει) γιορτάζουμε μόνο για λίγο την νίκη αυτή του αντιφασιστικού κινήματος, την νίκη κάθε δημοκράτη πολίτη -στην Αθήνα, ούτως ή άλλως φρόντισαν τα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη να μην διαρκέσει πολύ η γιορτή του λαού».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι να ξεριζωθούν οι δηλητηριώδεις ιδέες της Χρυσής Αυγής», προσθέτει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου