ΑΛΜΥΡΟΣ

Στα 30 μέτρα η οριοθέτηση πέριξ του Κάστρου στον Πτελεό

στα-30-μέτρα-η-οριοθέτηση-πέριξ-του-κάστ-844425

Ομόφωνα αποδεκτή η πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Πτελεού

Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού έκανε αποδεκτή την πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Πτελεού για την οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου γύρω από τη βάση Κάστρου και σε απόσταση 30 μέτρων.

Το Σώμα συντάθηκε με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου. Στην εισήγησή της, η οποία υπογράφεται από τη Βασιλικη Τηλιοπούλου, η Υπηρεσία υιοθετεί την έγκριση της πρότασης του Τοπικού Συμβουλίου Πτελεού.

Η απόφαση ελήφθη, καθώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων αιτήθηκε τις απόψεις του δήμου, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και του Τοπικού Συμβουλίου για την οριοθέτηση, επισυνάπτοντας ορθοφωτοφράχτη με τα δικά της προτεινόμενα όρια.

Το Τοπικό Συμβούλιο του Πτελεού συνεδρίασε στις 3 Ιουλίου και αποφάσισε ότι τα προτεινόμενα όρια της Υπηρεσίας Εφορείας των Αρχαιοτήτων Μαγνησίας είναι εξωπραγματικά, καθώς σε απόσταση 50 μέτρων γύρω από το Κάστρο υπάρχουν νόμιμα κτήματα τα οποία φθάνοντας στον αιγιαλό/ παραλία γίνονται πολλαπλάσια.

Σε προηγούμενη συνεδρίασή του είχε αποφασίσει την οριοθέτηση των αρχαιοτήτων σε απόσταση 50 μέτρων από τη βάση του Ενετικού Κάστρου.

Ομως, όπως επισημάνθηκε, μεσολάβησαν μεγάλα παράπονα των ιδιοκτητών των περιβόλων που θίγονται από τα όρια που προτείνει η Εφορεία και γενικότερα των κατοίκων διότι θίγονται συμφέροντα και ιδιαίτερα η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

«Τα προτεινόμενα όρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων ξεκινούν από την ιχθυόσκαλα του οικισμού Πηγάδι και ακολουθούν τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς Πτελεό φθάνοντας στη διασταύρωση της εκκλησίας Αγίου Αθανασίου συνεχίζοντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο Λουτρός Πτελεού μέχρι τη θέση Πιτσάλα Πτελεού ακολουθώντας το νέο ασφαλτοστρωμένο παραλιακό δρόμο προς τον οικισμό Πηγάδι καταλήγοντας στην Ιχθυόσκαλα του εν λόγω οικισμού», επισημάνθηκε στη νέα συνεδρίαση.

Η Τεχνική Υπηρεσία υιοθέτησε την πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου όπως και το δημοτικό συμβούλιο.

Εξετάζοντας το θέμα κατέληξε ότι η προτεινόμενη οριοθέτηση καταλαμβάνει μεγάλη έκταση του οικισμού, συγκεκριμένα φθάνει έως τον επαρχιακό δρόμο που κατεβαίνει στο Πηγάδι, δηλαδή καταλαμβάνει το 30% του οικισμού τουλάχιστον.

Η απόφαση ελήφθη με δεδομένο ότι η παραλιακή ζώνη κατά μήκος της θάλασσας είναι πυκνοδομημένη. Επιπλέον, θεωρήθηκε υπερβολή να δεσμεύεται η περιοχή όλη μέχρι τη θάλασσα σαν αρχαιολογικός χώρος λόγω της ύπαρξης αλατόπυργου.

Η Διεύθυνση επισήμανε ότι δεν είναι γνωστές οι δεσμεύσεις που θα επιφέρει η κήρυξη της περιοχής σαν αρχαιολογικού χώρου, δηλαδή αν απλώς θα πρέπει να προηγηθεί της έκδοσης οικοδομικής άδειας ο έλεγχος του οικοπέδου και η γνωμοδότηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων ή αν θα αποκλείεται απολύτως η δόμηση στα οικόπεδα εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου