ΑΛΜΥΡΟΣ

Βαγ. Χατζηκυριάκος: «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα»

βαγ-χατζηκυριάκος-πρέπει-να-κινηθού-844429

Το μήνυμα του Δημάρχου Αλμυρού για την επιδιόρθωση των ζημιών

Τιτάνιο αγώνα καταβάλλει η δημοτική αρχή Αλμυρού προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» και η πόλη να ξαναβρεί τον βηματισμό της.

Στην ενημέρωσή του ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, την περασμένη Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο, είπε σε όλους τους τόνους ότι «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα».

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από τους αγρότες για τον εξοπλισμό τους έχουν φθάσει τις 200 και θα τις ξεπεράσουν, ενώ έχουν γίνει 30 αιτήσεις για ζημιές σε σπίτια και 15 σε επιχειρήσεις, οι οποίες σίγουρα θα αυξηθούν.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή δέχεται δηλώσεις για τα χωράφια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 χρόνια για να καθαρίσουν και η γη να καταστεί εκ νέου γόνιμη, ενώ η κυβέρνηση αναζητά τους τρόπους και το νομικό πλαίσιο και γι’ αυτές τις αποζημιώσεις.

Στην παραγωγή υπήρξαν πολύ μεγάλες ζημιές, σε ορισμένα χωράφια στο 100%.

Η δημοτική αρχή έχει επισκεφθεί ήδη τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές, ενώ άλλο κλιμάκιο του δήμου επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Χατζηκυριάκος τόνισε ότι στο επόμενο δίμηνο η δημοτική αρχή θα πρέπει να κινηθεί ακόμη πιο γρήγορα για την επιδιόρθωση των ζημιών σε υποδομές.

Ηδη, όπως ενημέρωσε, από την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει η αποκατάσταση της γέφυρας στην παλαιά εθνική οδό Αλμυρού – Βόλου και της αντίστοιχης στο Χολόρεμα από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Ο δήμαρχος μίλησε για ζημιές σε εφτά κατηγορίες και συγκεκριμένα στην αγροτική οδοποιία, τις διαβάσεις και την καταστροφή της γέφυρας στην παλαιά εθνική οδό Αλμυρού – Βόλου, στη γέφυρα του Ξηριά, τα γεφύρια και τους αγροτικούς δρόμους ανάμεσα στο Αργιλοχώρι και τον Ανθότοπο και τα άλλα δύο στην περιοχή μεταξύ Ανθότοπου και Νεράιδας, στον κεντρικό δρόμο της Ανάβρας, στις διαβάσεις σε μικρότερα ρέματα, στον περιφερειακό του Αλμυρού και στην ύδρευση.

Η οικονομική ενίσχυση του δήμου Αλμυρού θα είναι ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Ηδη ενημέρωσε ότι διατέθηκαν με απευθείας αναθέσεις 420.000 ευρώ για να εξυπηρετηθούν άμεσα αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και να έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους.

Την ίδια στιγμή συντάσσονται μελέτες για την επίλυση των προβλημάτων στην ύδρευση και στις διαβάσεις του Ξηριά και σε όλα τα ρέματα, ενώ το ΤΕΕ Μαγνησίας στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει πλήρη καταγραφή των ζημιών, ώστε η διεκδίκηση έργων να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο και τεκμηριωμένο.

Τέλος, η δημοτική αρχή είναι σε άμεση επικοινωνία με το υπουργείο Εσωτερικών και όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου