ΑΛΜΥΡΟΣ

Κατεστραμμένη η αγροτική οδοποιία στον Αλμυρό

κατεστραμμένη-η-αγροτική-οδοποιία-στ-849009

Σύσκεψη της δημοτικής αρχής Αλμυρού με όλους τους προέδρους των οικισμών

Συνεχίστηκαν και χθες με αμείωτη ένταση οι εργασίες για την επιδιόρθωση των ζημιών από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού» στον Αλμυρό. Συνεργεία του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας εργάζονταν στον Ανθότοπο για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας, ενώ άλλα προσπαθούσαν να ανοίξουν τις προσβάσεις σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Σε σύσκεψη με τους προέδρους των χωριών επισημάνθηκε ότι η αγροτική οδοποιία έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Γεώργιο Παπαϊωάννου, σήμερα η γέφυρα στο Αργιλοχώρι αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία μετά την προσωρινή αποκατάσταση. Παράλληλα, ο δήμος ενίσχυσε τις δεξαμενές ύδρευσης σε Πέρδικα και Αργιλοχώρι και εφοδίασε τους κατοίκους με εμφιαλωμένα νερά, καθώς το νερό στις δεξαμενές δεν είναι πόσιμο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες ανάγκες.

Τα δυο χωριά έμειναν χωρίς δίκτυο ύδρευσης μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα αντλιοστάσιά τους.

Ιδιαίτερο βάρος έριξε ο δήμος και στην αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Ο κ. Παπαϊωάννου λέει ότι οι εργασίες ξεκίνησαν στον κεντρικό δρόμο στο ποτάμι του Ξηριά και κατά μήκος του σε έκταση 20 χιλιομέτρων από την πλευρά της λιμνοδεξαμενής και της περιοχής Ζερέλια. Η δημοτική αρχή ελπίζει σε αυτή την περιοχή και κάτω από τον Αλμυρό οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο.

Στο μεταξύ, χθες η δημοτική αρχή είχε συνάντηση με όλους τους προέδρους των χωριών για να καταγραφούν αναλυτικά τα προβλήματα σε κάθε οικισμό και να υπάρχει αναλυτική εικόνα.

Στη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην αγροτική οδοποιία. Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι «κυριολεκτικά έχει διαλυθεί πλήρως».

Εικόνες καταστροφής παντού

Το πέρασμα του «Ιανού» ήταν καταστροφικό για τον Αλμυρό. Νέες φωτογραφίες για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές προκαλούν σοκ. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι ανυπολόγιστες.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ανάβρας Κώστας Κελάφας ενημερώνει ότι στην περιοχή προκλήθηκαν οι εξής ζημιές:

  1. Οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί δρόμοι μήκους 150 χλμ σε πολλά σημεία έχουν καταστεί αδιάβατοι. Προκαλούνται πολλά προβλήματα στους κτηνοτρόφους να προσεγγίσουν τα ποιμνιοστάσιά τους, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές, για να διαπιστώσουν τυχόν απώλειες ζώων και να μεταφέρουν ζωοτροφές.
  2. Το εξωτερικό και εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης έχει σπάσει σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα το χωριό να μείνει για 2 ημέρες χωρίς νερό. Προσωρινά έχει αποκατασταθεί το εσωτερικό δίκτυο για επείγουσες ανάγκες του χωριού. Οι βλάβες στο εξωτερικό τμήμα του δικτύου δεν μπορούν να επιδιορθωθούν λόγω υπερχείλισης του ποταμού.
  3. Οσον αφορά στην εσωτερική και κυρίως την εξωτερική οδοποιία υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Ιδίως το τμήμα Ανάβρα-Νεράιδα έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, έτσι ώστε σε πολλά σημεία να έχει καταστεί επικίνδυνο.
  4. Ανυπολόγιστες όμως ζημιές έχει υποστεί το αξιοθέατο του χωριού, το Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο «Γούρα». Η στάθμη του νερού του παραπόταμου του Ενιπέα που πηγάζει από τις πηγές της Ανάβρας έφτασε τα 7 μέτρα, με αποτέλεσμα να παρασύρει ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του και να καταστρέψει γεφύρια, πεζόδρομους, μονοπάτια, παγκάκια κ.ά. Η περίφραξη σε μήκος 4 χλμ έχει υποστεί μεγάλες ζημιές σε πολλά σημεία, έχουν παρασυρθεί σιδερένιες πόρτες. Η κατάσταση είναι απογοητευτική.

«Μετά από όλα αυτά ευελπιστούμε ότι το κράτος θα σπεύσει και θα μεριμνήσει ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες καταστροφές στο χωριό μας και η Ανάβρα να ξαναβρεί την κανονικότητα στην καθημερινή της ζωή.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αλμυρού, που έχουν και αυτοί υποστεί μεγάλες καταστροφές, θα μας βοηθήσουν να επιδιορθώσουμε τις μεγάλες ζημιές που συνοπτικά αναφέρθηκαν πιο πάνω», προσθέτει ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου