ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Νεκρό φλαμίνγκο από σκάγια κυνηγού στην Κάρλα!

νεκρό-φλαμίνγκο-από-σκάγια-κυνηγού-στ-849037

Ο Φορέας Διαχείρισης προειδοποιεί ότι εφεξής θα τιμωρείται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όποιος μπαίνει στον τεχνητό υγρότοπο, παρά τις απαγορεύσεις

Φρικτό θέαμα περίμενε χθες τους εργαζόμενους στον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας. Το πρωί εντόπισαν στον τεχνητό υγρότοπο νεκρό πτηνό. Επρόκειτο για άψυχο νεαρό φλαμίνγκο, που χτυπήθηκε πιθανότατα από πυροβολισμό, καθώς είχε αίματα. Η εικόνα ντροπής εξόργισε τους εργαζόμενους. Επρόκειτο για είδος πτηνού, για το οποίο απαγορεύεται το κυνήγι, καθώς αποτελεί προστατευόμενο είδος.

Με την έναρξη της θήρας όλα τα είδη από πάπιες, καλαμοκανάδες, ερωδιοί, φαλαρίδες, έχουν εξαφανιστεί από την περιοχή. Ασυνείδητοι κυνηγοί εισέρχονται στον χώρο του τεχνητού υγροτόπου για κυνήγι αν και απαγορεύεται. Η εικόνα του νεκρού φλαμίνγκο ξεχείλισε την οργή και την αγανάκτηση. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι από εδώ και στο εξής οι παραβάτες θα τιμωρούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Στον τεχνητό υγροβιότοπο απαγορεύεται η είσοδος.

Συγκεκριμένα, παραπλεύρως και βορειοδυτικά του Ταμιευτήρα της Κάρλας και σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 238893/17.09.2020 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας επισημαίνει ότι απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος για κάθε δραστηριότητα (θήρα, κτηνοτροφία, αλιεία κ.α.) στον εν λόγω χώρο. Επιπλέον σε απόσταση 300 μέτρων περιμετρικά της λίμνης απαγορεύεται και το κυνήγι.

Στο απροχώρητο η κατάσταση

Ο προϊστάμενος του προγράμματος παρακολούθησης και εποπτείας Δημήτρης Μιχαλάκης επισημαίνει ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο.

Όπως εξηγεί, ο ρόλος του τεχνητού υγροτόπου είναι να κατακρατεί το λιπαντικό φορτίο πριν το νερό εισέλθει στη λίμνη Κάρλα. Είναι ένας αρκετά μεγάλος χώρος που από την αρχή προβλέφτηκε να είναι προστατευμένος, δηλαδή περιφραγμένος με κλειδωμένες πόρτες και αρκετά ενισχυμένη περίφραξη.

Στον χώρο υπάρχει και σημείο στο οποίο στο παρελθόν είχαν τοποθετηθεί κάποιες καλύβες, ώστε οι επισκέπτες να αντιλαμβάνονται πώς ήταν η ζωή στον λιμναίο χώρο, όταν υπήρχαν οι καλύβες των ψαράδων.

Ο χώρος έχει δοθεί στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την οποία ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας έχει αγαστή συνεργασία και ουσιαστικά αποτελεί τα μάτια της Υπηρεσίας στον ευρύτερο χώρο των έργων τόσο της Κάρλας, όσο και του υγροτόπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι διάφοροι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως κτηνοτρόφοι και κυνηγοί, εισέρχονται παρανόμως στον χώρο, με συνέπεια όλο το σύστημα να έχει καταρρεύσει.

«Το αποτέλεσμα είναι να έχει εξαφανιστεί η υδρόβια βλάστηση, η οποία αποτελεί το σημείο αναφοράς για τις φωλιές των πουλιών και των άλλων οργανισμών, αλλά επιπλέον εξυπηρετεί το σύστημα να κατακρατεί ρύπους. Ο τεχνητός υγρότοπος δεν μπορεί να λειτουργήσει για τον σκοπό, τον οποίο κατασκευάστηκε.

Ως αποκορύφωμα όλων αυτών έχουμε τους κυνηγούς που κυνηγούν οτιδήποτε υπάρχει», σημειώνει.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα έγγραφο, τόσο στη Ζ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με το οποίο ενημερώνει ότι ο εν λόγο χώρος είναι και περιφραγμένος για τον οιονδήποτε που δεν έχει εργασία μέσα σε αυτόν τον χώρο και απαγορεύεται η είσοδος.

Ο φορέας αυτό που έκανε, κάνει και συνεχίζει να κάνει είναι, όταν εντοπίζει παραβατικές συμπεριφορές, να προστρέχει στη Δικαιοσύνη. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με την περίπτωση των κτηνοτροφικών ζώων, με καταγγελία στην Εισαγγελία Βόλου κατά κτηνοτρόφου που επέτρεπε την είσοδο. «Αυτό το οποίο μένει είναι να εντοπίσουμε τους παράνομους κυνηγούς που βρίσκονται εντός του χώρου και στη συνέχεια να καλέσουμε τις αρμόδιες αρχές» σημειώνει ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου