ΑΛΜΥΡΟΣ

Μάχη για την επιδιόρθωση των ζημιών στον Δήμο Αλμυρού

μάχη-για-την-επιδιόρθωση-των-ζημιών-στ-849211

Παντού εικόνες καταστροφής στον Αλμυρό και τα χωριά

Αδιάκοπα εργάζονται τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και του Δήμου Αλμυρού για την επιδιόρθωση των ζημιών. Χθες καταβάλλονταν προσπάθειες για να ανοίξει η πρόσβαση και στο Ζαρκαδοχώρι, το τελευταίο αποκλεισμένο χωριό με τρεις οικογένειες, που αναμενόταν να ολοκληρωθούν το βράδυ.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Αλμυρού Γεώργιος Παπαϊωάννου είπε ότι χρειάζονται υπομονή και κουράγιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς όλα είναι κατεστραμμένα.

Το πέρασμα του «Ιανού» την περασμένη Παρασκευή ήταν καταστροφικό για τον Δήμο Αλμυρό απομονώνοντας χωριά, σπάζοντας γέφυρες, πλημμυρίζοντας σπίτια, εγκλωβίζοντας ανθρώπους. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αλμυρού δέχτηκε κλήσεις για τουλάχιστον 9 απεγκλωβισμούς, ενώ οι αντίστοιχες για αντλήσεις υδάτων ήταν αλλεπάλληλες.

Καταστράφηκε όλη η βόρεια πλευρά του Δήμου Αλμυρού

H αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ενημέρωσε προχθές ότι όλη η βόρεια πλευρά του Δήμου Αλμυρού και τα χωριά Ανθότοπος, Ζαρκαδοχώρι, Μαυρόλοφος, Νεράιδα, Νεοχωράκι, Αργιλοχώρι, Ανάβρα έχουν ρημάξει.

Προχθές επιχειρούσαν παντού χειριστές μηχανημάτων. «Βοηθήσαμε την πρόσβαση της ΔΕΗ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, δώσαμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα ρήγματα και τους κομμένους δρόμους για να εξασφαλιστεί η δίοδος οχημάτων και να επανέλθει η κανονικότητα.

Παράλληλα μηχανικοί μας καταγράφουν ζημιές σε επιχειρήσεις. Ζητούμε, όπως επισήμανα το περασμένο Σάββατο στον υφυπουργό χρήματα για τα έργα και γρήγορες διαδικασίες. Οι ζημιές ανέρχονται, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, σε 20 εκ. ευρώ για τη Μαγνησία».

Τις προηγούμενες μέρες αποκαταστάθηκε η πρόσβαση σε όλα τα χωριά. Χθες εκτελέστηκαν κανονικά τα δρομολόγια των λεωφορείων και μεταφέρθηκαν τα παιδιά στα σχολεία. Οι δρόμοι είναι προσπελάσιμοι με προσωρινές επισκευές.

Μεγάλα προβλήματα σε Νεράιδα και Αργιλοχώρι

Είναι ακόμη πολλά τα προβλήματα. Οπως ενημέρωσε ο κ. Παπαϊωάννου το χωριό Νεράιδα ήταν ακόμη χωρίς νερό χθες και καταβάλλονταν προσπάθειες για την υδροδότησή του. Επιπλέον, το Αρχιλοχώρι, όπου κυριολεκτικά ο «Ιανός» δεν άφησε τίποτα, δεν είχε ούτε νερό, ούτε ρεύμα. Η κακοκαιρία δεν άφησε ούτε αντλιοστάσιο, ούτε αγωγούς μεταφοράς, ούτε στύλους ΔΕΗ.

«Η επιδιόρθωση των ζημιών στο Αρχιλοχώρι θα χρειαστεί χρόνο. Σήμερα προσπαθούμε να δώσουμε νερό και να εξασφαλίσουμε τα στοιχειώδη», ενημέρωσε.

Τρίτη μέρα χθες μετά τις καταστροφικές καταιγίδες τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και του Δήμου Αλμυρού δούλευαν ασταμάτητα.

Παράλληλα με τις προαναφερόμενες εργασίες προσπαθούσαν να ανοίξουν τα ποιμνιοστάσια απέναντι από τον Ξηριά, τα οποία παρέμεναν κλειστά.

«Καθημερινά ρίχνουμε το βάρος να τα ανοίξουμε και να αποκτήσουν πρόσβαση οι κτηνοτρόφοι. Δεν ξέρουμε τι θα αντικρίσουν», σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αλμυρού.

Ολοσχερής καταστροφή στην οδοποιία

Η καταστροφή στην αγροτική οδοποιία είναι ολοσχερής σε Πλάτανο, Αλμυρό, Ευξεινούπολη, Νεοχωράκι, Νεράιδα, Ανθότοπο, Φυλάκη και Πέρδικα, καθώς όλοι οι δρόμοι έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Βούλιαξαν βάρκες

Στην παραλία του Αλμυρού έχουν συγκεντρωθεί τόνοι από ξύλα και μπάζα. Στην παραλία της Ευξεινούπολης και του Αλμυρού η κακοκαιρία κατέστρεψε τις περισσότερες βάρκες, που είτε βούλιαξαν, είτε καταστράφηκαν.

«Παντού βλέπουμε εικόνες καταστροφής. Στις Δημοτικές Κοινότητες Σούρπης και Πτελεού υπάρχουν επίσης ζημιές, αλλά είναι άμεσα επιδιορθώσιμες.

Δήμος και Περιφέρεια παλεύουμε ασταμάτητα», σημείωσε.

Αποκαταστάθηκε ο δρόμος προς Νεοχωράκι

Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας μεταξύ άλλων έκανε χθες παρέμβαση να αποκαταστήσει τη γέφυρα που έπεσε στην περιοχή μεταξύ Νεράιδας και Ανθοτόπου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο χρειάζονται πάνω από 150 φορτηγά για να μεταφερθούν τα απαραίτητα υλικά.

«Πιστεύουμε ότι μέχρι σήμερα Τρίτη το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί και αυτή η γέφυρα για να φθάσουμε το Ζαρκαδοχώρι από τον κανονικό δρόμο», πρόσθεσε. Οι ζημιές στην άλλη γέφυρα στην περιοχή μεταξύ Νεοχωρακίου και Νεράιδας επιδιορθώθηκαν σε ένα 24ωρο.

Ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες

Μεγάλες ζημιές υπάρχουν βέβαια και στις καλλιέργειες. Ο αγρότης Χρήστος Πάντζιος λέει ότι ειδικά οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν υποστεί σοβαρή ζημία και μάλιστα στο παρά πέντε της συγκομιδής. Επρόκειτο για το δεύτερο σοβαρό χτύπημα στην αγροτική παραγωγή, η οποία είχε σοβαρές απώλειες και από τη θεομηνία με τους ισχυρούς ανέμους πριν από έναν μήνα. Ο ίδιος εκτιμά ότι σε αρκετά αγροτεμάχια η καταστροφή είναι στο 100%. Καλλιέργειες χιλιάδων στρεμμάτων αφανίστηκαν, αφού ο όγκος του νερού ήταν πολύ μεγάλος όχι μόνο στα χωράφια κοντά στον Ξηριά, αλλά και σε πολλά άλλα που βρίσκονταν κοντά σε ρέματα. Ανελέητο ήταν το χτύπημα και στον αγροτικό εξοπλισμό. Σαφής ωστόσο εικόνα θα υπάρξει τις επόμενες μέρες.

Αρχίζει η καταγραφή των ζημιών

Σήμερα Τρίτη αρχίζει η καταγραφή των ζημιών στον Δήμο Αλμυρού. Οπως είναι γνωστό η κυβέρνηση πρόκειται να διαθέσει άμεσα ποσό 3,5 εκατ. ευρώ για την πρώτη αντιμετώπιση των καταστροφών. Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην περιοχή παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου και του ομολόγου του Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. Η δημοτική αρχή προτρέπει τους δημότες που έχουν πληγεί να προσέλθουν στον Δήμο και να προσκομίσουν για την α’ φάση καταγραφής των ζημιών:

1/ Αίτηση (απλή) με τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, δ/νση κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας).

2/ Στην αίτηση θα καταγράφεται το είδος και το μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί (λ.χ. σπίτι, επιχείρηση, λοιπά περιουσιακά στοιχεία, τυχόν σωματικές βλάβες).

3/ Κάθε έγγραφο αποδεικτικό της ιδιοκτησίας τους πάνω στην οποία σημειώθηκαν οι ζημιές. (πχ για την επιβεβαίωση της κύριας κατοικίας, Ε1 είτε Ε9 ).

4/ Φωτογραφίες αποδεικτικές των ζημιών (προαιρετικά).

5/ Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν ζημιές τόσο σε κατοικία όσο και σε επιχείρηση, οι αιτήσεις θα πρέπει να είναι ξεχωριστές καθώς θα εξεταστούν από διαφορετικές επιτροπές.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός (λόγω συγκατοίκησης κ.λπ.) η αίτηση υποβάλλεται μόνον από έναν εξ αυτών, μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στο ισόγειο του κτιρίου του Δημαρχείου, στη Μαρία Φιλοθόδωρου, προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Τοπικής και Οικονομικής Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι σχετικά με τις ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, αρμόδιοι είναι οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και των ΚΟΕ ανά περιοχή:

Ειδικότερα:

Για τον Αλμυρό ο Χρήστος Βασιλάκος.

Για την Ευξεινούπολη ο Ντίνος. Αλεξάνδρου.

Για Πλάτανο – Κρόκιο ο Ιωάννης Αλεξογιαννόπουλος.

Για την Ανάβρα η Ολγα Λιάλιου.

Για τον Πτελεό ο Χρήστος Σαλάτας.

Για τη Σούρπη και την Αμαλιάπολη η Μαρία Φιλοθόδωρου (υπάλληλος ΚΕΠ).

«Αμεσες και στο 100% αποζημιώσεις», ζητεί το ΚΚΕ

Αμεσες και στο 100% αποζημιώσεις για την επιδιόρθωση των ζημιών και έργα πρόληψης για αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων ζητεί η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, η οποία ενημερώνει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι Σάββας Τσόγκας και Γιώργος Σώμος επισκέφτηκαν το περασμένο Σάββατο τις πληγείσες περιοχές.

Οπως αναφέρει, το ΚΚΕ διαρκώς θέτει και διεκδικεί έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης.

«Είναι αδιανόητο να χάνονται ζωές, να πνίγονται στις λάσπες τα λαϊκά σπίτια, να γίνονται ποτάμια οι δρόμοι και να γκρεμίζονται γέφυρες σαν τραπουλόχαρτα. Είναι τουλάχιστον κοροϊδία το να αποδίδεται αυτή η κατάσταση απλά στα έντονα καιρικά φαινόμενα αφού είναι απόρροια της εγκληματικής πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν φρόντισαν να σχεδιάσουν και να θωρακίσουν με σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές, να οργανώσουν την πολιτική προστασία και όλες τις υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα που δημιουργούν τα καιρικά φαινόμενα. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες των στελεχών τους στην Περιφέρεια και στο δήμο, που συνέργησαν σ’ αυτές τις πολιτικές και δεν έχουν σε πρώτη προτεραιότητα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα», σημειώνει.

Τέλος καλεί τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες να οργανώσουν από τα κάτω τον αγώνα της προστασίας της ζωής τους και των περιουσιών τους.

Στις πληγείσες περιοχές ο Π. Μαρκάκης

Κλιμάκιο της Ελληνικής Λύσης επισκέφτηκε χθες τον Αλμυρό και είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ευάγγελο Χατζηκυριάκο.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν εκτός του συντονιστού της Κοινοβουλευτικής Ομάδος Παύλο Μαρκάκη, ο Αστέριος Ροντούλης γνώστης των αγροτικών θεμάτων και τα γυναικεία στελέχη του κόμματος αρμόδια για κοινωνικά ζητήματα Σ. Μαριτσούδη και Κ. Μακρή.

Οπως ενημερώνει ο κ. Μαρκάκης, στη συνάντηση διαπιστώθηκε η ανάγκη να ληφθούν επείγοντα μέτρα και να κατασκευαστούν προστατευτικές υποδομές το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μην υπάρξουν χειρότερες καταστάσεις εν όψη της χειμερινής περιόδου.

Διατυπώθηκε επίσης η ανάγκη των άμεσων χρηματοδοτήσεων για υποδομές.

Το κλιμάκιο ενημερώθηκε και για τις άμεσες ανάγκες στέγασης και σίτισης οικογενειών που έμειναν άστεγες και χρήζουν φροντίδας από τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Μετά την επίσκεψη, έγινε άμεσα η ενημέρωση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου και υπάρχει ανοικτή γραμμή με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, για παρακολούθηση των αποκαταστάσεων και τον έλεγχο μέσο του κοινοβουλίου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου