ΤΟΠΙΚΑ

Καμπάνες για την υπεξαίρεση – μαμούθ στον πρώην Δήμο Αφετών

καμπάνες-για-την-υπεξαίρεση-μαμούθ-849893

Καταδίκη του πρώην δημάρχου και του ταμία, αθώωση του εισπράκτορα, η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας

Απόφαση καταδίκης έλαβε για τον πρώην δήμαρχο Αφετών και τον πρώην ταμία το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας για την υπεξαίρεση μαμούθ στον πρώην δήμο Αφετών το διάστημα 2007 – 2010, που είχε αποκαλύψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Το ποσό της υπεξαίρεσης, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, ήταν 995.830 ευρώ και αφορούσε σε χρήματα δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για οφειλές του πρώην δήμου, όπως μεταξύ άλλων στο ΙΚΑ, οι οποίες δεν καταβλήθηκαν ποτέ. Το ποσό της υπεξαίρεσης προσδιορίστηκε τελικά στις 545.000 ευρώ. Εντούτοις, η υπεράσπιση αρνείται το ύψος του ποσού και το προσδιορίζει στις 180.000 – 200.000 ευρώ.

Το Δικαστήριο έκρινε ένοχους τον πρώην δήμαρχο και τον πρώην ταμία, στους οποίους αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου.

Συγκεκριμένα, ο πρώην δήμαρχος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών με αναστολή 5ετίας υπό τον όρο της επιτήρησης από την Υπηρεσία Κοινωνικής Αρωγής και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο πρώην ταμίας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 5 ετών με αναστέλλουσα δύναμη.

Μόνο ο εισπράκτορας αθωώθηκε, ο οποίος κρίθηκε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στις τελεσθείσες πράξεις.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη τόσο για τον πρώην ταμία, όσο και για τον πρώην δήμαρχο, για τον οποίο ο εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει αθώωση λόγω αμφιβολιών.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ιδιοποιήθηκαν παράνομα χρήματα, το αντικείμενο δε της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία και σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 150.000 ευρώ.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό μετά από πολλές αναβολές. Η απόφαση του δικαστηρίου στηρίχτηκε στις καταθέσεις, τις κινήσεις λογαριασμών, τις εκθέσεις διαχειριστικών ελέγχων.

Το έλλειμμα διαπιστώθηκε σε διαχειριστικούς ελέγχους μετά από ανώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία Βόλου, που έκανε λόγο για «αφαίμαξη και λεηλασία στο χρήματα του φορολογούμενου πολίτη».

Η έρευνα που ακολούθησε από τους οικονομικούς επιθεωρητές δυσχεράνθηκε από την κλοπή, που σημειώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2010.

Κατά την κλοπή, η οποία φέρεται να διαπράχτηκε από άγνωστο δράστη στους χώρους των γραφείων της Ταμειακής Υπηρεσίας του πρώην δήμου στο Νεοχώρι, αφαιρέθηκαν άγνωστος αριθμός βιβλίων, στοιχείων, γραμματίων είσπραξης, διπλότυπα είσπραξης, χρηματικά εντάλματα, πληθώρα εγγράφων, ακόμη και ο κεντρικός υπολογιστής.

Το έλλειμμα διαπιστώθηκε μετά την ενοποίηση του καλλικρατικού πρώην δήμου Αφετών με τον ενιαίο πλέον δήμο Νοτίου Πηλίου.

Ο δήμος Νοτίου Πηλίου είχε ασκήσει αγωγή κατά των κατηγορουμένων με αναφορά στον πρώην δήμο Αφετών για τη διασφάλιση των συμφερόντων των δημοτών.

Μετά τη δίκη οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου