Μπάχαλο με τις πληρωμές σε Εφορία και ΕΦΚΑ, εξαιτίας πληθώρας διατάξεων

Τελευταία ενημέρωση: 2020-09-18, 16:52:17
Μπάχαλο με τις πληρωμές σε Εφορία και ΕΦΚΑ, εξαιτίας πληθώρας διατάξεων

Αγανακτισμένοι οι επιχειρηματίες ξεσπούν σε λογιστές

 

Εχασαν τη σειρά τους οι επιχειρηματίες με τις αναστολές και τις αναβολές πληρωμών. Οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην ενημέρωση των συστημάτων της Εφορίας και του ΕΦΚΑ στην εφαρμογή των διατάξεων των υπουργείων είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί να μπερδευτούν και να αναβάλλουν πληρωμές ενώ ήταν συνεπείς και ήθελαν να επωφεληθούν των εκπτώσεων που δίνονταν.

Όταν υλοποιούνταν οι αποφάσεις και ενημερώνονταν τα συστήματα για διατάξεις, είχαν ασφυκτικό περιθώριο χρόνου πληρωμών για να ευεργετηθούν, ενώ τα υπουργεία επεξεργάζονταν τις διατάξεις επί σειρά εβδομάδων. Αλλοι δεν ενημερώνονταν καθόλου.

Το αποτέλεσμα είναι να επικρατεί σήμερα ένα μπάχαλο με τις πληρωμές γενικά των υποχρεώσεων και πολλοί επιχειρηματίες να διακατέχονται από άγχος, φοβία, ανασφάλεια.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας Αλέκος Κεχαγιάς λέει: «Ο κόσμος ξεσπά σε εμάς του λογιστές. Λένε ότι άλλα ενημερώθηκαν».

 Βγαίνουν συνέχεια καινούργιες διατάξεις και το Taxis φαίνεται ότι δεν προλαβαίνει να τις ενσωματώσει με αποτέλεσμα να δημιουργείται όλη αυτή η κατάσταση.

Ο κ. Κεχαγιάς επικαλείται τις αποφάσεις για έκπτωση 25%, το κούρεμα στο ενοίκιο ύψους 12%, τις ανακοινώσεις για τις παρά πίσω δόσεις των υποχρεώσεων της α’ φάσης του κορονοϊού, τις ενημερώσεις του Taxis για τις παλιές πληρωμές και τις υποχρεώσεις για πληρωμή δύο και τριών δόσεων.

Ο ίδιος λέει ότι στον ΕΦΚΑ υπήρξαν ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις και οι εκπτώσεις που δόθηκαν ήταν επίσης δώρο άδωρο. Σαν να μη φθάνουν όλα αυτά οι πληρωμές που γίνονταν δεν φαίνονταν στο σύστημα και ενώ πολλοί είναι τακτοποιημένοι δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.

«Σκεφτείτε ότι πολλοί δικαιούνται επιστροφή φόρων αλλά δεν μπορεί να τους εισπράξουν, καθώς στον ΕΦΚΑ εμφανίζεται ότι με οφειλές επειδή δεν έχει γίνει η εκκαθάριση.

 Ολη η αυτή η ανακατωσούρα προκάλεσε άγχη, φοβίες, ανασφάλειες και μία κατάσταση πολύ φορτισμένη που την εκλαμβάνουμε πρώτοι εμείς με τα πιεστικά τηλεφωνήματα», σημειώνει.

Η αίσθηση που υπάρχει στους οικονομολόγους είναι ότι οι όποιες αποφάσεις ελήφθησαν ήταν ντυμένες με τέτοια γραφειοκρατία, ώστε η ορθότητα των ρυθμίσεων να μην περάσει στην κοινωνία.

Πολλοί επιχειρηματίες δυσκολεύτηκαν και μπερδεύτηκαν. «Θα ήταν ανήθικο και ανέντιμο να χαθούν ρυθμίσεις», καταλήγει ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

* Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο google news για άμεση ενημέρωση.
* Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
7
=