ΤΟΠΙΚΑ

Από τη μηχανή φορτηγού η επέκταση της φωτιάς στο δάσος στο Πουρί

από-τη-μηχανή-φορτηγού-η-επέκταση-της-φ-729112

Η λειτουργία του πυροσβεστικού σταθμού Τσαγκαράδας για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι απέτρεψε τα χειρότερα

Φωτιά στη μηχανή φορτηγού, που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία, είχε ως συνέπεια, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, να επεκταθεί προχθές στις 17:50 στο δάσος στην περιοχή ανάμεσα Ζαγοράς και Πουρίου. Από τη φωτιά προκλήθηκε έκρηξη στη μία από τις δύο φιάλες ασετιλίνης που μετέφερε το φορτηγό για τα έργα αποκατάστασης στο οδόστρωμα και πυρκαγιά στο παρακείμενο δάσος εκατέρωθεν του δρόμου.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης παρέμειναν όλο το βράδυ προχθές στην περιοχή και συνέχιζαν την κατάσβεση μετά την οριοθέτηση της φωτιάς στις 21:00, ενώ χθες επιτηρούσαν την περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας για λόγους πρόληψης.

Στην έγκαιρη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς συνέβαλε καθοριστικά η λειτουργία του εποχικού κλιμακίου Τσαγκαράδας, που λειτούργησε φέτος για πρώτη φορά, καθώς δεν χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Ευτυχώς, οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και η πυρκαγιά δεν έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μόνο κατά διαστήματα φούντωνε, όταν υπήρχαν ριπές αέρα οι οποίες όμως ήταν μικρής διάρκειας και όχι μεγάλες σε ένταση.

Επίσης, η κινητοποίηση του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και πολλών κατοίκων του Πουρίου που έσπευσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση κουβαλώντας βυτία με νερό.

«Επιμέναμε χρόνια να λειτουργήσει ο πυροσβεστικός σταθμός, κάτι που τελικά καταφέραμε φέτος με τη συμπαράσταση όλων και της Πολιτικής Προστασίας και του αρμόδιου υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά. Πάντοτε λέγαμε πόσο αναγκαία είναι αυτή η δομή», σχολίασε χθες ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Πατής Κουτσάφτης που βρέθηκε στο σημείο από την πρώτη στιγμή.

Η πυρκαγιά προκάλεσε τρόμο με τον εκκωφαντικό θόρυβο που προκλήθηκε από την έκρηξη. Οι δύο εργάτες που ήταν στα έργα ήταν σε κατάσταση σοκ. Επέστρεφαν στο φορτηγό το οποίο είχαν ακινητοποιήσει στο σημείο μετά το τέλος της εργασίας τους, όταν είδαν να βγαίνουν καπνοί από την καμπίνα και κινητοποιήθηκαν άμεσα, καλώντας σε βοήθεια την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

Στην περιοχή βρέθηκαν άμεσα πληρώματα περιπολικών από το Αστυνομικό Τμήμα Βορείου Πηλίου, δυνάμεις πυρόσβεσης από την Τσαγκαράδα, την Αργαλαστή, τον Βόλο και δύο πεζοπόρα τμήματα από τη Β’ ΒΙ.ΠΕ.

Ο τελικός απολογισμός που δόθηκε χθες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου καταγράφει ολοσχερή καταστροφή στο φορτηγό. Ακόμη καταστροφή σε δασική έκταση με πουρνάρια και θαμνώδη βλάστηση σε 10 στρέμματα.

Μετά την οριοθέτηση της πυρκαγιάς οι πυροσβέστες έσβηναν με εγκαταστάσεις που είχαν αναπτύξει περιμετρικά τη φωτιά και ό,τι υπολείμματα υπήρχαν.

Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου συνεχίζει την προανάκριση για τα ακριβή αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου