ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Προσποιήθηκε τον διευθυντή τράπεζας κι άρπαξε 2.000€ με πρόσχημα τα αναδρομικά

προσποιήθηκε-τον-διευθυντή-τράπεζας-729424

Απατεώνας προσποιήθηκε τον διευθυντή τράπεζας στο νησί

Ενημερώθηκε τηλεφωνικά ότι δικαιούταν επιστροφή χρημάτων αναδρομικά λόγω κρατήσεων παρελθόντων ετών. Θα λάμβανε 48.000 ευρώ, αν κατέβαλε φόρο, που αντιστοιχούσε σε 8.000 ευρώ για την επιστροφή. Δεν σκέφτηκε ότι ο άνθρωπος που τον ενημέρωνε στο τηλέφωνο μπορεί να είναι απατεώνας. Ετρεξε να καταβάλει τα χρήματα που είχε και αντιστοιχούσαν σε ποσό 2.000 ευρώ και έπεσε στην παγίδα.

Θύμα απάτης έπεσε συνταξιούχος στη Σκιάθο φέτος το καλοκαίρι. Αγνωστος άνδρας που του τηλεφώνησε προσποιήθηκε τον διευθυντή υποκαταστήματος τραπέζης στο νησί. Δεν πέρασε από το μυαλό του ότι μπορεί να έλεγε ψέματα. Αντίθετα, ακολούθησε πιστά τις οδηγίες για την ηλεκτρονική καταβολή του ποσού και έχασε τα χρήματά του.

Το άτομο που του τηλεφωνούσε δεν ήταν τελικά διευθυντής τραπέζης όπως ενημερώθηκε αργότερα όταν ζήτησε να επιβεβαιώσει το όνομά του, ενώ στον λογαριασμό του δεν πιστώθηκε ποτέ το αναδρομικό ποσό. Ο συνταξιούχος ζημιώθηκε με 2.000 ευρώ από τη μία στιγμή στην άλλη και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού που τόσο έχει συρρικνώσει τα οικονομικά όλων των νοικοκυριών.

Το θύμα κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία και η μήνυση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Βόλου για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου διέταξε προκαταρκτική εξέταση, η οποία πάντως είναι πολύ δύσκολο να οδηγήσει στα ίχνη του δράστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός τηλεφώνου που χρησιμοποίησε ο δράστης για να επικοινωνήσει με τον συνταξιούχο αποδείχτηκε προανακριτικά ότι ανήκε σε Πακιστανό. Όμως, το άτομο με το οποίο μιλούσε ο συνταξιούχος γνώριζε άπταιστα ελληνικά. Αραγε μιλούσε με τηλέφωνο τρίτου ατόμου το οποίο ενδεχομένως λειτουργούσε σαν συνεργός του ή έβγαλε τον αριθμό με τα στοιχεία Πακιστανού, ώστε κανείς να μην μπορεί να τον αναγνωρίσει;

Από άλλες υποθέσεις έχει προκύψει ότι πολλοί απατεώνες βγάζουν αριθμούς κινητού με στοιχεία αλλοδαπών και πληρώνουν γι’ αυτό, ώστε η δράση τους να είναι δύσκολο να εξιχνιαστεί.

Ακόμη λοιπόν και να υπάρχει όντως Πακιστανός με τα στοιχεία που έχουν δοθεί θεωρείται πολύ δύσκολο να γίνει η διασταύρωση. Ρόλο κλειδί μπορεί να παίξει ο τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο έγινε η καταβολή των χρημάτων. Η διαπίστωση του πραγματικού κατόχου του ίσως οδηγήσει στον δράστη.

Η Εισαγγελία Βόλου ανέθεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, η οποία θα κληθεί να λύσει τον γρίφο και να πιάσει τον επιτήδειο για να ανακόψει τη δράση του και να μην ταλαιπωρηθούν άλλοι πολίτες.

Επισημαίνεται ότι το πρόσχημα με τη δήθεν επιστροφή αναδρομικών χρησιμοποιείται πάρα πολύ συχνά για την εξαπάτηση συνταξιούχων από επιτήδειους που ποντάρουν στην ανάγκη του κόσμου και τη δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Τον περασμένο Ιούλιο εξιχνιάστηκε εγκληματική οργάνωση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου, η οποία διέπραξε 70 απάτες σε Κρήτη, Αττική, Αχαΐα, Ηλεία και Κυκλάδες με αυτό το πρόσχημα. Αρχηγός της οργάνωσης ήταν έγκλειστος φυλακών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου