ΤΟΠΙΚΑ

Κάθειρξη 15 ετών για το σκάνδαλο με τα ορθοπεδικά στο πρώην ΙΚΑ Βόλου

κάθειρξη-15-ετών-για-το-σκάνδαλο-με-τα-ορ-729431

Καμπάνα και σε τρεις υπαλλήλους – Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι υπήρχε δόλος εκ μέρους των κατηγορουμένων

Κάθειρξη 15 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον ιδιώτη έμπορο για το σκάνδαλο χορήγησης ορθοπεδικών ειδών με πλαστές συνταγές, που διαπιστώθηκε το 2010 στο πρώην ΙΚΑ Νέας Ιωνίας, με τη ζημία να φθάνει στο ποσό των 585.000 ευρώ, όπως είχε αποκαλύψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε χθες στις 16:45 με τις αγορεύσεις των δικηγόρων, τη διάσκεψη του δικαστηρίου και την έκδοση της απόφασης.

Ο ένας υπάλληλος του πρώην ΙΚΑ Νέας Ιωνίας, που κρίθηκε ένοχος για υπεξαγωγή μπλοκ επιταγών, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 5 ετών, ενώ οι άλλοι δύο, οι οποίοι κατηγορούνταν για συνέργεια σε απάτη, συνέργεια σε πλαστογραφία και ψευδείς βεβαιώσεις, σε ποινή φυλάκισης 5 ετών και 8 μηνών.

Ο τέταρτος υπάλληλος απηλλάγη των κατηγοριών, καθώς οι αποδιδόμενες σε εκείνον πράξεις αντιστοιχούσαν σε ποσό κάτω των 120.000 ευρώ και σε εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα οι κατηγορίες που τον βάρυναν παραγράφηκαν.

Το σκάνδαλο αφορούσε σε συνταγογράφηση ορθοπεδικών υλικών σε 86 ασφαλισμένους. Κάνοντας χρήση κλεμμένων μπλοκ συνταγών και ψεύτικων σφραγίδων γνωστών γιατρών οι καταδικασθέντες διοχέτευαν πλαστές συνταγές σε κατάστημα το οποίο τις εκτελούσε.

Ο εισαγγελέας έδρας κάνοντας πρόταση είχε αποφανθεί ότι τελέστηκαν οι πράξεις και ότι υπήρχε ομάδα που τέλεσε τα αδικήματα.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά οι κατηγορούμενοι ήταν εφτά, όμως οι δύο απεβίωσαν. Το σκάνδαλο εισήχθη στο ακροατήριο για πρώτη φορά το 2015, όμως δόθηκαν πολλές αναβολές. Το δικαστήριο οδηγήθηκε χθες σε απόφαση μετά από πέντε μαραθώνιες συνεδριάσεις.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας υιοθέτησε στο μεγαλύτερο μέρος της την παραπεμπτική πρόταση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου. Απέδωσε δόλο σε όλους τους κατηγορούμενους, αναγνώρισε όμως και δύο ελαφρυντικά του σύννομου πρότερου βίου και της καλής συμπεριφοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ποινές είναι με αναστολή για όλους τους καταδικασθέντες, οι οποίοι θα προσφύγουν κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου για να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό.

Ο ιδιώτης έμπορος κρίθηκε ένοχος για απάτη, πλαστογραφία, ηθική αυτουργία στην έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, απιστία και υπεξαγωγή εγγράφων, ενώ αθωώθηκε για το αδίκημα της έκδοσης εικονικών τιμολογίων.

Το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασθέντων υπαλλήλων για έλλειψη δόλου δεν έγινε αποδεκτό. Οι υπάλληλοι κρίθηκε ότι είχαν συμμετοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιώτης έμπορος απολογούμενος για τις πράξεις φέρεται να παραδέχτηκε ότι τελέστηκαν οι πράξεις της πλαστογραφίας και της απάτης από μέρους του και ότι είχε συνεργασία με μόνο έναν υπάλληλο, τον καταδικασθέντα σε 5ετή κάθειρξη.

Η πολιτική αγωγή ζήτησε καταδίκη των κατηγορουμένων σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου