ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελέας Βόλου για «αντιρρησίες» μάσκας

εισαγγελέας-βόλου-για-αντιρρησίες-733457

Ζητεί να γίνουν συλλήψεις από την Αστυνομία, αν διαπιστωθεί απείθεια

Οδηγίες έδωσε η Εισαγγελία Βόλου στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας σχετικά με την κινητοποίηση που διοργανώνεται μετά από διαδικτυακό κάλεσμα αύριο Κυριακή σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στον Βόλο κατά του ανοίγματος των σχολείων με υποχρεωτική χρήση μάσκας από τα παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας ανηλίκων ζήτησε από την Αστυνομική Διεύθυνση να τηρηθεί ο νόμος και αν διαπιστωθεί διέγερση σε απείθεια, δηλαδή προτροπές σε μη συμμόρφωση του νόμου, να πραγματοποιηθούν συλλήψεις, καθώς ο νόμος προβλέπει φυλάκιση και χρηματική ποινή.

Συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 183 του ποινικού κώδικα όποιος με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει δημόσια σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.

Η κινητοποίηση και η διαμαρτυρία είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη που προβλέπεται και από το Σύνταγμα. Εκείνο όμως, που απαγορεύεται είναι οι προτροπές σε μη συμμόρφωση του νόμου και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία.

Η χρήση της μάσκας καθίσταται τη νέα εκπαιδευτική χρονικά που θα ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών προκειμένου να προφυλαχθούν οι μαθητές από τη διασπορά του κορονοϊού. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω κινητοποίηση διοργανώνεται στις 18:30 στην πλατεία Ελευθερίας με σύνθημα “δεν θα ανεχθούμε άνοιγμα των σχολείων με υποχρεωτική χρήση μάσκας από τα παιδιά μας”.

Γονείς οι οποίοι αντιδρούν στις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, ζητούν να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία με μέτρα ασφαλείας όπως αποστάσεις θρανίων κ.α. αλλά χωρίς να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στις ώρες διδασκαλίας. Εάν το υπουργείο επιμείνει στην υποχρεωτικότητα του μέτρου, δηλώνουν πως δεν θα επιτρέψουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και η αποχή θα είναι η απάντησή τους.

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση διοργανώνεται μετά από διαδικτυακό κάλεσμα. Παράλληλες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Γιάννενα, Αρτα, Αρτέμιδα, Χαλκίδα, Εύβοια, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Κιλκίς, Δράμα, Κατερίνη κ.α.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει προειδοποιήσει με κυρώσεις για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και για την υποκίνηση της απειθαρχίας έναντι των μέτρων προστασίας. Μάλιστα, ομάδες στο Facebook με παρόμοια στόχευση «κατέβηκαν» και σχηματίστηκε δικογραφία κατά των διαχειριστών τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου