ΤΟΠΙΚΑ

Τελείωσε ξαφνικά το καλοκαίρι για τον τουρισμό

τελείωσε-ξαφνικά-το-καλοκαίρι-για-τον-736425

Νηνεμία στο Πήλιο και τη χερσαία Μαγνησία με το «καλημέρα» του Σεπτεμβρίου

Αρχισαν να αδειάζουν το Πήλιο και η χερσαία Μαγνησία από τουρίστες από προχθές τελευταία ημέρα του Αυγούστου. Οι ελπίδες που υπήρχαν ο τουρισμός να συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο φαίνεται ότι αποδεικνύονται φρούδες λόγω των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και του δεύτερου πανδημικού κύματος που φαίνεται να ξέσπασε πιο νωρίς απ’ ό,τι αναμενόταν.

Ο κόσμος του τουρισμού περιμένει τώρα, αν δεν προκύψει πρόβλημα, την ισραηλινή αγορά ή κάποια γκρουπάκια Γερμανών, που παραδοσιακά κάνουν τις διακοπές τους στο Βουνό των Κενταύρων τον Σεπτέμβριο, όμως και πάλι εκτιμάται ότι δεν θα αλλάξει σημαντικά η πορεία του τουρισμού.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης τονίζει ότι «από εδώ και στο εξής θα μιλάμε για πληρότητες της τάξεως του 20%, αν δεν διακοπεί η λειτουργία των ξενοδοχείων. Αλλοτινές εποχές αυτή την περίοδο οι πληρότητες ήταν γύρω στο 60%, αλλά τότε η τουριστική κίνηση είχε εντελώς διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά με πολλούς ξένους τουρίστες και διαφορετική οικονομική δυνατότητα».

Ο κ. Ζαφείρης αναφέρει ότι «φέτος δουλέψαμε κατά κύριο λόγο με Ελληνες και με τον κοινωνικό τουρισμό. Τον Αύγουστο η κίνηση έφθασε στο 85%, όμως διακόπηκε απότομα, καθώς από την περασμένη Κυριακή υπάρχει νηνεμία. Τώρα οι επιχειρήσεις είναι δύσκολο να κρατηθούν. Βάλαμε πλάτη, δανειστήκαμε, ανοίξαμε, ωστόσο η βραχυχρόνια μίσθωση συνεχίζει να αλωνίζει. Αν παραταθεί το άνοιγμα των σχολείων, ίσως ο κοινωνικός τουρισμός δώσει ώθηση, αλλά μικρή.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν λίγες κρατήσεις. Τα ξενοδοχεία δεν θα αντέξουν. Αλλες φορές ο τουρισμός συνέχιζε και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», προσθέτει.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κώστας Λεβέντης σημειώνει: «Πλέον παραμένουν πολύ λίγοι τουρίστες και θα δουλεύουμε κατά κύριο λόγο Σαββατοκύριακα και όσο τραβήξει. Δεν γνωρίζουμε αν θα έρθουν οι Ισραηλινοί ή κάποια γκρουπ Γερμανών, που συνηθίζουν να μας επισκέπτονται αυτή την εποχή. Είχαμε έναν πολύ καλό Αύγουστο με μεγάλες πληρότητες και τώρα μπαίνουμε στην πίκρα», σημειώνει.

Ο κοινωνικός τουρισμός εκτιμάται ότι δεν μπορεί να αλλάξει την εικόνα. «Αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα. Η ζημιά που έχει προκληθεί είναι τελικά μεγάλη. Αν δεν ήταν το κύμα που ξέσπασε θα δουλεύαμε και τον Σεπτέμβριο. Δυστυχώς, δεν το καταφέραμε. Ισως μετά από μία εβδομάδα να σημειωθεί κίνηση, να ξεφύγουμε από το 15%, αλλά δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα», πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου