ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναστολή & δουλεύουν «μαύρα» δεκάδες εργαζόμενοι στη Μαγνησία

σε-αναστολή-δουλεύουν-μαύρα-δεκάδ-736483

Θανάσης Παπαδημόπουλος: «Το κράτος χρηματοδοτεί και οι εργοδότες εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους»

Ανθιση της «μαύρης εργασίας» με πρόσχημα τον κορονοϊό παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη Μαγνησία προβληματίζοντας το Εργατικό Κέντρο Βόλου. Δεκάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας καλούνται να κάνουν «μαύρα» μεροκάματα στους εργοδότες τους όταν οι δουλειές… ανοίγουν.

Στα σωματεία που απαρτίζουν τη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Βόλου τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πάμπολλες καταγγελίες από εργαζόμενους που μολονότι βρίσκονται σε αναστολή αναγκάζονται να εκτελούν «μαύρα» μεροκάματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Βόλου, Θανάση Παπαδημόπουλο, οι καταγγελίες γίνονται ανώνυμα. «Δυστυχώς κανένας δεν δέχεται να προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία προκειμένου να κινηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός», σχολιάζει.

Αυτή την περίοδο σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Εργατικό Κέντρο Βόλου υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή ακόμη και από τον περασμένο Μάρτιο και λαμβάνουν το επίδομα των 534 ευρώ. «Πολλές επιχειρήσεις δεδομένης της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού επέλεξαν να συνεχίσουν την αναστολή για μέρος του προσωπικού τους που μπορεί να φθάνει ακόμη και το 40%. Όταν όμως πέφτει παραπάνω δουλειά, αντί να κόψουν την αναστολή που έχουν δικαίωμα να το κάνουν, καλούν τους εργαζόμενους για δουλειά μαύρα και τους δίνουν μαύρα χρήματα. Ακόμη όμως και το προσωπικό που απασχολείται κανονικά αναγκάζεται πολλές φορές σε υπερωρία για να βγει η δουλειά χωρίς αυτό να συνοδεύεται από τις αντίστοιχες επιπλέον παροχές», εξηγεί ο κ. Παπαδημόπουλος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και σε ελέγχους που γίνονται εργαζόμενοι εμφανίζονται με διαφορετικά ονόματα προκειμένου να μην έχει επιπτώσεις η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται και μέσω αυτής και οι ίδιοι. «Σε έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας χρειάστηκε να κληθεί αστυνομία για την εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητα εργαζόμενου ο οποίος αρνούνταν να πει το όνομά του», περιγράφει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

«Δυστυχώς το κράτος χρηματοδοτεί τους εργαζόμενους για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και οι εργοδότες το εκμεταλλεύονται» παρατηρεί ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι πραγματικός έλεγχος θα μπορεί να γίνει μόνο αν μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ υπάρχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση ώστε να διαπιστώνει ο ελεγκτής ποιος είναι ο εργαζόμενος μέσα από την ταυτότητά του, πόσες ώρες πρέπει να απασχολείται και αν την ώρα του ελέγχου πρέπει να βρίσκεται ή όχι σε καθεστώς απασχόλησης», καταλήγει ο κ. Παπαδημόπουλος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου