ΤΟΠΙΚΑ

Χρεώσεις φωτιά από τράπεζες

χρεώσεις-φωτιά-από-τράπεζες-736559

Επαγγελματίας επιβαρύνθηκε με 60 ευρώ για μία βεβαίωση – Παράνομες οι χρεώσεις λέει η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας

Εντονα είναι τα παράπονα το τελευταίο διάστημα στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ) για υψηλές χρεώσεις τραπεζών για διάφορες υπηρεσίες.

Το αποκορύφωνα ήταν η επιβάρυνση επαγγελματία με το ποσό των 60 ευρώ για τη χορήγηση βεβαίωσης περί μη οφειλών.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφων Πλαστάρας λέει ότι η τράπεζα έκανε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να απαντήσει στον επαγγελματία και όταν τελικά το έπραξε τον χρέωσε με το υπέρογκο ποσό για μία απλή βεβαίωση, η οποία ωστόσο ήταν απαραίτητη για τη έγκριση δανείου από άλλο τραπεζικό υποκατάστημα.

«Οι διαμαρτυρίες για τις υψηλές χρεώσεις τραπεζών αλλά και τις προμήθειες έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται για να ανταποκριθούν», επισημαίνει.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στην Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας. Ο πρόεδρος της Ενωσης Αλέκος Κουτσελίνης χαρακτήρισε στα όρια τις νομιμότητας τις διάφορες χρεώσεις. «Εχουμε στα χέρια μας αποφάσεις δικαστηρίων και του Άρειου Πάγου που τις κρίνουν παράνομες και καταχρηστικές. Οι Τράπεζες βάζουν σημαντικό κόστος επιβάρυνσης για τις διάφορες υπηρεσίες που παρέχουν ειδικά όταν αυτές αφορούν πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις για δάνεια ή δανειακές συμβάσεις. Το θέμα μας απασχολούσε ανέκαθεν καθώς κατά καιρούς έχουμε πολλά παράπονα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εντούτοις δεν υπάρχει κάποια διάταξη που να απαγορεύει τις χρεώσεις και για να προσφύγει κάποιος στη Δικαιοσύνη είναι τέτοια τα ποσά που δεν αξίζει να κινηθεί κανείς νομικά. Ο κ. Κουτσελίνης λέει ότι η κάθε προσφυγή κρίνεται ξεχωριστά, ενώ η κάθε Τράπεζα ακολουθεί δική της πολιτική.

Δυσαρέσκεια στην ΟΕΒΕΜ

Ιδιαίτερα με το θέμα των προμηθειών η δυσαρέσκεια που υπάρχει είναι πολύ μεγάλη. Ο κ. Πλαστάρας λέει ότι απομειώνουν σημαντικά το κέρδος με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα. Επιχειρήσεις όπως είναι τα περίπτερα αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα. Βέβαια προμήθειες υπάρχουν και σε άλλες συναλλαγές όπως για παράδειγμα το ebanking.

«Κατά την άποψή μας οι Τράπεζες θα πρέπει να το επανεξετάσουν το θέμα των χρεώσεων διάφορων υπηρεσιών και ειδικά το κομμάτι των προμηθειών. Στην προσπάθεια που γίνεται για την επιβίωση των επιχειρήσεων θα πρέπει συμβάλλουν με τη σειρά τους και εκείνες. Τόσο η μείωση των χρεώσεων όσο και η μείωση των προμηθειών θα ήταν μία πολύ σημαντική βοήθεια τη δεδομένη χρονική στιγμή για τη διάσωση του επιχειρείν και της επιχειρηματικότητας», καταλήγει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου