ΤΟΠΙΚΑ

Συνελήφθη με 2.380 πακέτα αφορολόγητα τσιγάρα στον Βόλο

συνελήφθη-με-2-380-πακέτα-αφορολόγητα-τσι-737148

Μετέφερε πάνω από 2.380 πακέτα τσιγάρων χωρίς ένσημη ταινία και 191 συσκευασίες αφορολόγητου καπνού

Στα πράσα έπιασε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου 53χρονο Βολιώτη να μεταφέρει εκατοντάδες πακέτα αφορολόγητων τσιγάρων και δεκάδες συσκευασίες καπνού χωρίς ένσημη ταινία φορολόγησης.

Μετά από πληροφορίες, οι αστυνομικοί έθεσαν το μεσημέρι χθες σε παρακολούθηση τον 53χρονο και σε ανύποπτη χρονική στιγμή τον ακινητοποίησαν με το όχημά του σε ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Ο στοχευμένος έλεγχος για τη λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων έβγαλε λαβράκι. Οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν στο αυτοκίνητό του εκατοντάδες παράνομες συσκευασίες.

Συγκεκριμένα βρήκαν και κατέσχεσαν συνολικά 2.380 πακέτα τσιγάρων και 191 συσκευασίες καπνού των 50 γραμμαρίων η καθεμία, χωρίς την ειδική ένσημη ταινία φορολόγησης.

Ο 53χρονος συνελήφθη για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα. Ωστόσο για τις αστυνομικές αρχές παραμένει άγνωστο από πού προμηθεύτηκε τα παράνομα καπνικά προϊόντα.

Ο συλληφθείς υπάκουσε στο σήμα των αστυνομικών για έλεγχο, όμως στις επανειλημμένες ερωτήσεις των αστυνομικών πού βρήκε τα παράνομα προϊόντα τηρεί σιγή. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

Πληγή για τα δημόσια έσοδα

Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων αποτελεί πληγή για τα δημόσια έσοδα στην Ελλάδα. Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε., ωστόσο φαίνεται να έχει αναστραφεί η αυξητική τάση σε σχέση με την περσινή χρονιά. Σύμφωνα με έρευνα, η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα το 2019 βρίσκεται στο 22,4% της κατανάλωσης τσιγάρων. Ωστόσο, η χώρα για ακόμα μία χρονιά έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε., με τις απώλειες των κρατικών ταμείων να ανέρχονται στα 610 εκατ. ευρώ το 2019 (σε σχέση με 690 εκατ. ευρώ το 2018). Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα κατανάλωσης παραποιημένων τσιγάρων στην Ε.Ε. (1,5 δισ. τσιγάρα). Την πεντάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομων τσιγάρων μετά την Ελλάδα συμπληρώνουν η Λιθουανία (17,7%), η Ιρλανδία (17,5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (16,6%) και η Κύπρος (14,3%). Καταγράφεται συνεχιζόμενη μείωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. από το 2006, οπότε και διενεργείται η Έκθεση. Το 2019, καταναλώθηκαν 38,9 δισ. παράνομα τσιγάρα, τα οποία αντιστοιχούν στο 7,9% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στην Ε.Ε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου